Razlozi za početak novog režima vežbanja kod nekih jesu estetske prirode, dok kod drugih osoba, iza takve odluke jednostavno stoji želja da se osećaju snažnije ili da promene dnevnu rutinu.

Gym clothes photo created by drobotdean - www.freepik.com
foto by drobotdean – www.freepik.com

Od čega zavisi – koliko vremena treba da rezultati napornog vežbanja postanu vidljivi?

Šta god da su vaši razlozi da uđete u stare uske farmerke, može biti od pomoći u smislu motivacije to da znate koliko je vežbanja zaista potrebno, da biste videli neku vrstu fizičke promene.

Pročitajte i ovo: Što više jedete ove namirnice više mršavite

Kolika će biti promena koju primetite, u velikoj meri najpre zavisi od nivoa vaše kondicije pre početka vežbanja, objašnjava fitnes trener Amanda Hjuz.

„Ako nikada ranije niste vežbali, možete očekivati da ćete videti rezultate mnogo brže od nekoga ko je trenirao godinama, jer su njihova tela u većoj kondiciji”, rekla je Hjuz.

„Svi smo mi različite individue u brojnim segmentima, tako da će brzina kojom vidimo promene na našem telu – biti različita kod svake osobe”, dodala je.

Uz to je objasnila da, ako se držite svog režima vežbanja, i trenirate između tri i pet puta nedeljno, možete očekivati rezultate u roku od mesec ili dva.

Pročitajte i ovo: Trodnevna dijeta za lifting lica i eliminaciju toksina iz kože

„Međutim, određene varijable će uticati na rezultate, kao što je početno stanje vašeg tela i naravno – vaša ishrana”, rekla je Hjuz.

Bilo da se upuštate u novi program u teretani, ili pohađate novi čas aerobika, Hjuz je dala važne savete za održavanje motivacije i pomoć u postizanju rezultata koje želite.

Naked woman photo created by Anastasia Kazakova - www.freepik.com
foto by Anastasia Kazakova – www.freepik.com

Merite svoj napredak

Lako rugati se beskrajniim Instagram selfijima, slikama šejkova ili „pre i posle” fotografijama, ali dokumentovanje vaših treninga na taj način može biti korisno u smislu održavanja motivacije.

Pročitajte i ovo: Anoreksija – glad za životom

Bez obzira da li odlučite da javno podelite ove slike ili ne, fotografisanje vašeg tela na početku vašeg fitnes „putovanja” i tokom njega, omogućava da jasno vidite dokle ste stigli.

„Iako će početne promene biti male, ovi rezultati će biti uočljiviji tokom vremena”, rekla je Hjuz.

Budite realni u očekivanjima

„Budite progresivni sa svojim vežbama i uzmite u obzir svoju početnu tačku”, savetuje Hjuz i dodaje: „Ako tek počinjete, možda bi bilo najbolje raditi sa dve na tri sesije nedeljno, a imanje realnog i održivog plana će vam pomoći da ostanete istrajni na tom putu”.

Background photo created by halayalex - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Pronađite vežbe u kojima zaista uživate

Nemali broj ljudi, i posle određenog vremena od početka vežbanja, i dalje nerado ide na treninge i to doživljavaju kao ne baš prijatno iskustvo.

Važno je i da u vežbama uživate.

Pročitajte i ovo: Na koji način vežbe vraćaju sreću u naš život

To zaista ne mora da bude tako, sa današnjim teretanama koje nude razne vrste časova vežbi – od boksa do joge – sve što treba da uradite je da pronađete onu koja vam se zaista dopada.

„Pronalaženje nečega u čemu uživate je najvažnije za vaš uspeh”, kaže Hjuz.

Muscle woman photo created by serhii_bobyk - www.freepik.com
foto by serhii_bobyk – www.freepik.com

Pomoć prijatelja

Ako se još uvek mučite da se izvučete iz kreveta ujutru i odete na zakazani termin treninga ili trčanje, ključ bi mogao biti podrška prijatelja koji vežba.

Pročitajte i ovo: Anticelulit dijeta: Zlatna pravila ishrane za eliminaciju celulita

Ne samo da će vam pomoći da budete odgovorni ako pokušate da odustanete u poslednjem trenutku, već može da pretvori vežbanje u više društveno iskustvo, koje može biti od velike koristi za vaše mentalno i fizičko blagostanje.

„Imati nekoga ko je zainteresovan za vaš uspeh pomoći će vam da se ohrabrite i upravo da – uspete”, zaključila je Hjuz.