Velika je dilema oko toga koliki broj koraka dnevno vodi do jačeg imuniteta.

Istraživači tvrde da je, umesto 10.000 koraka koji se često preporučuju, dovoljno preći 4.400 koraka dnevno, za jaču zaštitu od ozbiljnih bolesti.

Istraživanjem i analizom koristi od različitih nivoa fizičke aktivnosti koje su izvršili stručnjaci sa Univerziteta Hertfordšir, utvrđeno je da bi „klasični postavljeni cilj mogao biti preteran“.

Fizička aktivnost pomaže u smanjenju rizika od razvoja hroničnih bolesti poput demencije i određenih karcinoma, i može ublažiti stanja poput dijabetesa tipa 2.

Flower photo created by bristekjegor - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Prosečnoj osobi treba oko dva sata hoda dnevno da bi postigao cilj od 10.000 koraka

Prosečnoj osobi treba oko dva sata hoda dnevno da bi postigao cilj od 10.000 koraka – ali samo oko 53 minuta da bi dostigao 4.400 koraka.

Pročitajte i ovo: Ako imate 50+, ove namirnice obavezno uvrstite u ishranu

Stručnjak za fiziologiju vežbanja i zdravstvene fiziologije Lindzi Botoms sa Univerziteta Hertfordšir, istražila je nedavne analize realnih poboljšanja zdravlja od pređenih 10.000 koraka.

Prelaženje 10.000 koraka svakog dana sigurno je dobro za vaše zdravlje, objasnila je dr Botoms, i zaista, studije pokazuju da takva navika može poboljšati i mentalno i fizičko zdravlje, kao i smanjiti rizik od razvoja dijabetesa.

Pročitajte i ovo: Gojaznost verni pratilac depresije naročito kod žena

Međutim, primetila je, nedavno istraživanje Medicinske škole Harvard sugeriše ipak, da bi 10.000 koraka moglo biti previše.

People photo created by marymarkevich - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Otkrili su da je 4.400 koraka dnevno dovoljno da značajno smanji rizik od smrti kod žena u poređenju sa 2.700 koraka dnevno.

Nije zabeležena nikakva dodatna korist od hodanja do, recimo, 10.000 koraka dnevno, navode stručnjaci.

Pročitajte i ovo: Jednom nedeljno jedite šta god hoćete, čak i kada ste na dijeti – evo zašto

„Iako je neizvesno da li će se slični rezultati videti kod muškaraca, to je jedan primer kako se svakodnevnim kretanjem može poboljšati zdravlje i smanjiti rizik od smrti”, prokomentarisala je dr Botoms.

Svetska zdravstvena organizacija preporučila je da odrasli imaju najmanje 150 minuta fizičke aktivnosti umerenog intenziteta ili 75 minuta snažne fizičke aktivnosti nedeljno.

Pročitajte i ovo: Spava vam se posle ručka? Evo zašto i kako da to rešite!

Međutim, primetila je dr Botoms, istraživači iz Britanske Kolumbije pokazali su da se poboljšanje zdravlja može postići čak i vežbama niskog intenziteta.

Suprotno tome, Univerzitet u Teksasu nedavno je pokazao da ljudi koji pređu manje od 5.000 koraka u jednom danu imaju manje mogućnosti da metaboliziraju masti sledećeg dana – što dugoročno može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.