Imamo nekoliko arhetipskih ponašanja koja se smenjuju u odnosu na afinitet.

Amazonka koja se obično takmiči i agresivna je, prilično je samoorijentisana. Boginja ratnica kojoj su socijalni uslovi života nebitni. Ratnik ima misiju da služi herojstvu i da se fokusira na korist drugih. U stanju je da se nesebično odupre sistemu. Ona će svaku situaciju, uključujući i problematičnu, razmotriti na različite načine.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Veštica arhetip je tip žene koja intrigira, ogovara i potajno radi loše stvari.

Arhetip gejše je zavodljiv i niz ljubavnih veza je od suštinske važnosti.

Pročitajte i ovo: Kakvu ženu utelovljuje današnja Venera

Arhetip majke ili Demetre odgaja decu, predaje im se, kuva ukusnu i zdravu hranu. Matica vodi i dominira. Vile leče druge.

Muški arhetipovi čine sličnu hijerarhiju.

U problematičnim situacijama u vezi dominira određeni arhetip.

Na primer, različiti arhetipovi će različito reagovati na preljubu, u zavisnosti od nivoa zrelosti.

Amazonka će se boriti protiv svoje konkurentkinje i razbiće se jednako lako kao i ratnik.

Gejša može naći novog dečka. Veštica će se osvetiti vrlo opasno. Žena-majka će oprostiti preljubu zbog dece ili tačnije žrtava.

Pročitajte i ovo: Oni koji se ne daju voleti ili portret samopouzdanja (u mladosti)

Kraljica će sve objaviti, a zatim raskinuti. Vila će se prijaviti za savetovanje uz pomoć psihoterapije koju će preporučiti svom partneru.

Jedno istraživanje je pokazalo da se ženski arhetipovi ili ponašanja među ženama manifestuju u procentima na sledeći način: Amazonke – 16%, Gejše – 13%, Veštice – 39%, Majke – 21%, Kraljica – 4%, Vila – 4%, Boginja ratnica – 3%.

Foto Seth Doyle

Muški arhetipovi koje žene traže od muškarca: izviđač (istraživač) – 20%, dobavljač – 43%, branilac – 21%, muž – 4%, kralj – 8%, iscelitelj (duhovni) – 2% i Bog-kralj-otac – 2%.

Dakle, očigledno je da se ne traže duhovni partneri, jer to isto važi i za muškarce.

Po pravilu, ovi arhetipovi se formiraju u školskim porodicama i na radnom mestu. Deca ih vide od detinjstva i smatraju se standardom u odrastanju muškaraca i žena.

Pročitajte i ovo: ANKSIOZNOST – nejasna strepnja – kako da prevaziđete anksioznost korak po korak

Inicijacija, posvećenost problemu veze, obuka, obrazovanje igraju značajnu ulogu u prelasku sa jednog nivoa međuljudskih odnosa na drugi ili arhetipa na drugi arhetip.

Amazonki je potrebna pomoć njene suprotne Vile, dok je Vili potrebna Amazonkina odlučnost.

Foto Paolo Naomi

Ponekad se inicijacija čini kao povratak na početnu tačku. Cilj inicijacije je razvijanje smirenosti i racionalnog pristupa odnosu kako bi postali strpljiviji i zreliji.

Važno je da duhovni čovek, kao i iscelitelj, nisu popularni ni kod žena, a još manje kod muškaraca, što je dovoljno da jedni drugima kažu da su prekinuli vezu sa Sopstvom.

Pročitajte i ovo: ŽENOHOLIK  – dominantni seksualni predator

Ono što je još važnije jeste da se arhetipovi menjaju tokom godina kada jedan postaje dominantniji, a drugi manje.

Mnogi koji su uzimali Jungove testove rekli su mi da su nakon nekoliko godina bili druga osoba. Zavisi od perioda i emocionalnog razvoja osobe, ali i od popularnosti određenih arhetipova sa kojima ćete biti prihvaćeniji u društvu.

Foto Matthew Kane

Dakle, arhetipovi pomažu muškarcima i ženama da upoznaju sebe, da sagledaju svoju psihološku prirodu i potrebu, da prate dinamiku određenih motiva i interesa.

Muškarcem i ženom upravljaju uloge poput muža, vođe, branioca, ćerke, majke, ljubavnice, ljubavnika.

Pročitajte i ovo: Kako da znate da još uvek nije vreme da odustanete od vaše veze

Poznavanje ovih arhetipova doprinosi prihvatanju identiteta bića, razumevanju međuljudskih odnosa.

Još važnije, zaljubljenost se svodi na arhetipsku osnovu koja se zasniva na našim unutrašnjim težnjama kao ogledalo, a ne kao što ljudi zamišljaju odnose na temeljima sreće i nesreće.