Popularnost nutrikozmetologije je eksplodirala poslednjih godina, sa pilulama, preparatima u prahu ili smutijima za svaki tip kože pod suncem nebeskim.

Ali koje dodatke ishrani bi, zapravo, trebalo da koristimo prema savetima stručnjaka za dermatologiju, i zašto oni zavređuju mesta u našoj svakodnevnoj rutini? Šta radi, a šta ne radi? U šta uložiti pare, a na šta bacamo?

Kolagen ili koenzim Q10? Injekcije vitamina B12, ili vitamin C u prahu u prvoj čaši vode ujutro kad ustanemo? Da li ste više spirulina tip, ili, pak, probiotik? U poslednjih nekoliko godina, popularnost “nutri-kozmetičkih sredstava” je eksplodirala u celom svetu, i preselila multivitaminsko tržište u multi-milijardersko višenamensko tržište.

Pročitajte i ovo: Trodnevna dijeta za lifting lica i eliminaciju toksina iz kože

Naime, prema zvaničnim podacima portala Net-a-porter, tokom prošle godine potrošilo se više na suplemente nego na sredstva za negu kože.

Foto: Aleksandra Ostojić

Suplementi, takođe, postaju seksi, jer više nema potrebe za koktelima različitih tableta kada možete da se poprskate ispod jezika ili dodate suplemente hrani – na radnim mestima, kod kuće, u prevozu – sada je sasvim uobičajeno da se vitaminski šejk smeša u kuhinji.

Pročitajte i ovo: Holivudska anticelulit maska za telo

Savete daju dermatolog dr Catherine Borisievicz, konsultantkinja Cadogan klinike, i dr David Jack, specijalista estetske medicine i osnivač centra Integrative Beauty.

Pročitajte i ovo: PRP – vampirski tretman – u prevenciji i regeneraciji kože

Treba li da odaberemo suplemente koji u sebi sadrže sastojke za negu kože?

Prva stvar koju treba da shvatimo je da lokalna potentnost sastojaka ne garantuje isti rezultat oralno. Naravno, prah ili tableta sa sastojcima koje prepoznajete može sugerisati da će pridodati vašem omiljenom serumu slične benefite, ali vaš probavni sistem ne metabolizuje sastojke na isti način kao vaša koža.

Pročitajte i ovo: Sve o podmlađivanju vrata – da li ste kandidat i kad treba početi

“Suplementi kolagena prilično su dobar primer za to”, rekla je dr Borisievicz. “Kolagen je u suštini kompleks proteina, a kada dospe u vaš gastrointestinalni trakt, vaše će ga telo podeliti u aminokiseline, kao i svaki drugi protein. Vrlo je teško utvrditi da li kolagen koji progutate zaista dospe u vašu kožu kao kolagen – može da se desi da bude pretvoren u nešto drugo. ”

Foto Aleksandra Ostojić

Kolagen suplementi prvobitno su napravljeni za oporavak od povreda, a ne za estetiku. “To je masivan obrok aminokiselina”, dodala je dr Borisievicz. Međutim, postoje i druge teorije o tome kako one mogu biti korisne. Na primer, postoji teorija prema kojoj deluju kao iznenadni priliv kolagena, koji telo identifikuje kao rezultat povrede, i na taj način proizvodi više.

Pročitajte i ovo: Botoks briše bore sa lica

S obzirom na to, oni nude i druge pogodnosti. Različiti kolagenski dodaci formulisani su sa drugim ekstraktima i vitaminima koji ne štete koži, što čini aminokiselinu dodatnim suplementom. “Takođe, onima koji pate od inflamatornih bolesti, poput ekcema ili psorijaze, mogu biti od koristi”, rekla je dr Borisievicz. Kolagenu je, takođe, vrlo teško da uđe u vašu ishranu (osim ako niste velika pileća džigerica), tako da suplement može biti samo – dodatak vašem unosu.

Pročitajte i ovo: Joga lica za lice bez bora

“Ako sam prolazila kroz težak period oboljenja gripa i ne jedem onoliko koliko bih htela, mogla bih da razmislim o tome da ga uzmem”, zaključila je dr Borisievicz. Svako ko kasno odlazi na počinak, jede brzu hranu i po šačicu grickalica između sastanaka, mogao bi da uzme u obzir korišćenje kolagen suplementa.

Foto Aleksandra Ostojić

Koje vitamine treba da uzimamo za lepu i zdravu kožu?

“Vitamin C i E su neki od obaveznih suplemenata za lepu i zdravu kožu”, rekao je dr Jack. “Zajedno funkcionišu vrlo sinergično, a snažni su antioksidanti.” Vitamin D je još jedan naizgled skroman suplement koji ima ozbiljne blagodeti za kožu.

Pročitajte i ovo: Mezoterapija i primena koktela u cilju prevencije, podmlađivanja i regeneracije kože

“Postoji toliko mnogo studija koje pokazuju bezbrojne koristi od vitamina D, a da se samo izlažete zracima sunca dok vaša kože ne apsorbuje dovoljno vitamina D, trebalo bi da ležite na suncu dok ne budete spaljeni, što bi svakako bilo strašno!” objasnila je dr Borisievicz.

Pročitajte i ovo: Prevencija starenja i regeneracija kože

“Takođe mi se sviđaju mogućnosti koje sada imamo sa varijantama u prahu koje možete dodati u vodu ili sok. Oni su daleko lakši za želudac, a antioksidanti, kao što su vitamini C i E, stvarno pomažu u zaštiti kože od oštećenja u spoljnoj okolini, što može prouzrokovati brže starenje kože i pojavu akne.”

Foto: Aleksandra Ostojić

Možemo li da “pijemo” svoj retinol?

“Zapravo, imamo mnogo istraživanja o tome kako retinol, ili vitamin A, funkcioniše kada se proguta”, objasnio je dr David Jack. “Lekovi na recept, kao što je izotretinoin, su visoke doze koncentracije vitamina A i mogu da daju impresivne rezultate.” Naravno, standardni retinol za piće neće biti toliko moćan kao izotretinoin, ali prednosti regeneracije i obnove kože i dalje će biti prisutne – iako manje izražene.

Pročitajte i ovo: Hijaluronskim filerima do regeneracije kože

Kako je dr Borisievicz primijetila, čak i kod vrlo niskih doza treba voditi računa da se izbegavaju suplementi vitamina A ako ste trudni, dojite ili pijenje retinola može biti dobra alternativa za svakoga ko veruje da je trenutna verzija previše agresivna.