Kokosovo, bademovo, sojino, pirinčano, proseno i ovseno mleko: biljno mleko je trend u ishrani koji je dobro slediti. Evo koje izabrati i zašto!

Sve više slušamo o biljnom mleku, napitku koji podseća na mleko, ali koji se zapravo pravi od biljnih ekstrakata. Postoje različite vrste, od ovsa do badema, i kaže se da to mora biti prerogativ vegana i onih koji ne podnose laktozu.

Biljno mleko zapravo ima mnoga korisna svojstva i prema plodu iz koga je izvučeno donosi različite koristi za organizam. Ovom prilikom predstavljamo vam glavne vrste biljnog mleka i prednosti svakog od njih.

Pročitajte i ovo: Voli svoje telo – saveti za ravan stomak

Zašto zameniti kravlje mleko biljnim?

Kravlje mleko je hrana koju ne mogu svi da konzumiraju. Na primer, oni koji ne podnose laktozu, moraju da ga izbegavaju jer se ovaj mlečni šećer ne može metabolizovati.

Pročitaj i ovo: To što malo jedeš, ne znači da ćeš da smršaš! Naprotiv! Evo i zašto!

Ali ne bi trbalo samo intoleranti da izbace ovaj životinjski mlečni proizvod iz ishrane. Oni koji moraju da smanje količinu zasićenih masti i životinjskih proteina takođe bi trebalo da ograniče svoju konzumaciju životinjskog mleka. Inače, odrasli nemaju enzime potrebne za varenje životinjskg mleka. Od ljudske vrste, imaju ga samo bebe.

Pročitajte i ovo: Šta se dešava sa telom ako preskočite doručak

Oni koji pate od visokog nivoa holesterola trebalo bi uzmu u obzir neku od biljnih varijanti, koja je mnogo lakša i zdravija, upravo zbog nedostatka laktoze, zasićenih masti i holesterola.

Biljno mleko je bogato hranljivim materijama

Mleko dobijeno iz biljaka ima mnogo hranljivih sastojaka koji doprinose opštem blagostanju.

Pročitajte i ovo: Kako propustljiva creva utiču na razvoj autoimunih bolesti

Dobre masti, tj. Omega 3, biljna vlakna, mononezasićene i polinezasićene masne kiseline su osnova za pravilno funkcionisanje našeg tela.

Čak su prisutni i vitamini, posebno oni iz B grupe koji su važni za metabolizam, nervni sistem i rad jetre.

Sojino mleko

Sojino mleko obezbeđuje dobru zalihu proteina, u količinama i kvalitetima vrlo sličnim onima iz kravljeg mleka. To je niskokalorično biljno mleko, pogodno za one koji jedu niskokaloričnu hranu.

Pročitajte i ovo: Da li je kokosovo ulje otrov ili čudotvorni lek?

Sadrži diskretan sadržaj lipida, bogat je Omega 3 masnim kiselinama i sadrži malo šećera, zbog čega je ova varijanta pogodna i za one koji pate od dijabetesnih problema.

Sportisti mogu da ga konzumiraju pre ili posle fizičke aktivnosti, umesto dodataka aminokiselina.

Pirinčano mleko

Pirinčano mleko je najblaža i najlakša vrsta biljnog mleka za varenje. Takođe je najslađeg ukusa zbog velike količine šećera, zbog čega ga ne bi trebalo da ga konzumiraju oni koji slede dijetu sa niskim kalorijskim unosom.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o vitaminu Q, savezniku u borbi protiv bora i umora

Ima bezbroj prednosti, uključujući regulisanje crevne funkcije, ali, nažalost, sadrži malo plemenitih proteina, mnogo manje od kravljeg mleka i u poređenju sa drugim sortama biljnog mleka.

Može se naći obogaćeno pirinčano mleko koje ima sadržaj kalcijuma identičan onom kravljeg mleka.

Pročitajte i ovo: Anticelulit dijeta: Zlatna pravila ishrane za eliminaciju celulita

Da biste imali veći sadržaj proteina, izaberite mešavinu pirinčanog mleka i bademovog mleka: udeo proteina biće dobar, unos nezasićenih masti umeren, a glikemijski indeks ne previsok.

Bademovo mleko

Bademovo mleko je najbogatija varijanta dobrih masti, Omega 3. Sadrži malo kalorija i mnogo vitamina, uključujući i E, i pravi je koncentrat mikronutrijenata odličnih za psihofizičko blagostanje.

Pročitajte i ovo: Sok od celera – Moćan zdravstveni eliksir ili samo još jedan wellness hir

Može se koristiti za pripremu slatkiša u istim količinama u kojima se koristi kravlje mleko.

Takođe se dodaje u ceđeno voće, smutije i mlečne šejkove od voća i povrća. Ako izaberete ono sa dodatkom kalcijuma, dobar je i za ishranu mališana.

Proseno mleko

Proseno mleko je napitak bogat ugljenim hidratima, kalorijama i proteinima. Ukratko, pravi miks odličnih hranljivih materija.

Pročitajte i ovo: Crvena hrana pomaže u mršavljenju – šta jesti i kako funkcioniše

Takođe, ima puno vitamina grupe B, zbog čega je dobro za one koji žele da ojačaju organizam i bore se protiv stresa i umora.

Međutim, nije pogodno za niski glikemijski indeks i niskokalorične dijete.

Ovseno mleko

Ovseno mleko je sorta povrća sa najvećim sadržajem vlakana. U poređenju sa drugim biljnim napicima, udeo je oko četiri puta veći.

Pročitajte i ovo: Može li od grčkog jogurta da se smrša? Istine i zablude!

Sadrži visok sadržaj ugljenih hidrata i šećera, koji je uravnotežen visokim nivoom vlakana, uključujući i beta glukan koji pomaže nižem nivou holesterola.

Takođe sadrži mnogo vitamina grupe B, što ga kruniše odličnim biljnim mlekom pogodnim za sve one koji traže dobru kombinaciju zdravlja i ukusa.

Ječmeno mleko

Ječmeno mleko ima umeren sadržaj ugljenih hidrata i šećera i umesto toga ima nizak unos proteina i lipida.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o aditivima u pekarskim proizvodima

Ove karakteristike čine ga odličnim dodatkom sportistima, savršenim za hidrataciju nakon fizičke aktivnosti i za obezbeđivanje šećera koji se lako mogu usvojiti tokom fitnes sesija.

Sadrži gluten, a ne treba da ga konzumiraju oni koji boluju od celijakije.

Kokosovo mleko

Kokosovo mleko treba konzumirati umereno zbog visokog sadržaja zasićenih masti.

Obično se koristi u pripremi poslastica, nekih azijskih jela, vrlo je prisutno u orijentalnoj kuhinji, a preporučuje se i u nekim dijetama zbog zasitnog efekta.

Pročitajte i ovo: Umetnost pijenja vode – Najbolje je da pijemo bioaktivnu vodu!

Često se meša sa drugim sortama biljnog mleka, kao što je sojino mleko, da bi povećao unos proteina.

Biljno mleko je bolje za životnu sredinu

Eko-održiva strana biljnog mleka je, takođe, važna. Ono uzrokuje manje štetni uticaj na životnu sredinu.

Pročitajte i ovo: Zašto ishrana još uvek nije osnov lečenja?

Potražnju za kravljim mlekom određuje stočarstvo, aktivnost koja ima veoma značajan uticaj na planetu. Velike količine vode i zemlje namenjene za stočnu hranu određuju invazivnu aktivnost koja proizvodi veliku količinu gasova sa efektom staklene bašte, zastrašujućeg CO2.

Pročitajte i ovo: Šta gluten može da učini vašoj štitastoj žlezdi?

S druge strane, biljno mleko, jer nije povezano sa uzgojem, bolje se toleriše na ekološki održivom nivou. Njegova proizvodnja i potrošnja su stoga mnogo ekološki prihvatljiviji.

Pratite SITO&REŠETO i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter