Uprkos verovanju da naše rođenje predstavlja početak, pra-prvi list, ipak, ne dolazimo sami na ovaj svet.

Ono nam samo sasvim polako otvara nove mogućnosti, kontakte i saznanja. Vremenom, kako odrastamo, počinjemo da razvijamo ideju o tome da tamo negde možda postoji neko ko nam je sličan. I to ne samo da nam je sličan, već i vrlo blizak i koga ćemo sasvim sigurno da upoznamo jednog dana. U svojoj mašti, počinjemo da razvijamo ideju da nam je ta osoba bliskija od roditelja, draža od bliskih prijatelja i zagonetnija od svemira. I nastavljamo da živimo svoj svakodnevni život, prolazeći kroz utabanu rutinu, s nedvojbenim osećajem da ćemo jednog dana imati priliku da se susretnemo.

Foto Tim Stief
Foto Tim Stief

Sve se nadamo da nas možda čeka baš iza sledećeg ugla, i da će nas iznenaditi, kad se najmanje nadamo. Možda sledeće nedelje, spletom nekih čudnih, posve neverovatnih okolnosti. Jer čuda se dešavaju, kad se najmanje nadaš.

U međuvremenu, upoznajemo neku drugu osobu, za koju se ispostavlja da je vrlo zanimljiva, lepa, inteligentna i atraktivna. Obuzeti smo ljubavnim uzbuđenjem. Čini nam se da se ljubav pojavila u našem životu i mislimo da je to ona prava ljubav, koju već dugo iščekujemo i kojoj se celog života nadamo.

A onda, kako vreme prolazi, ponovo počinjete da osećate da nešto tu nije kako valja. Uzdignuti svetionik u vašim grudima još uvek je jarkim svetlom osvetljen, kao da je u potrazi za nečim. Počinjete da osećate i shvatate da osoba s kojom ste, ipak, nije ona prava. U vama se javlja želja da nastavite putovanje za srodnom dušom, zaronite u polumrak neizvesnosti, gde verovatno možete da je nađete. Bojažljivo, nastavljate da tragate. Pojavljuje se novi osećaj, za koji se posle nekog vremena ponovo ispostavlja da vas je odveo na krivi put. Opet promašaj.

Što potraga duže traje, to manje verujete da ćete je zaista pronaći. Sve češće počinjete da se pitate da li zaista postoji ona prava, srodna duša.

Ali tek kada odustanete, kada počnete da verujete kako ne postojii samo ta jedna osoba koja bi bila vaša srodna duša na ovoj planeti, kada se konačno desi da otpustite teskobne osećaje i u potpunosti prihvatite svoju sudbinu i samoću, tek tada nevidljivo klupko počinje da se odmotava, otvarajući mogućnost toj drugoj osobi da dobije spoznaju o vama.

Odjednom, sve počinje da se odvija kao po najboljem scenariju i dve osobe, ogolele od nade, nalaze put jedna do druge i upoznaju se. Postoji čarobna, nevidljiva nit između te dve osobe, čijim putevima je suđeno da se ukrste. Njih dvoje će pronaći jedno drugo tek kad uspeju da spoznaju suštinu slobode i samoće. Kada mudrost nadvlada ludost, znanje neznanje i sposobnost prihvatanja tvrdoglavost.

Konačno će se upoznati. Nevini, iskreni, spremni da vole, daju i postanu bolji ljudi. Jer zajedno nisu sami. Zajedno su jaki, jer svojom ljubavlju umnožavaju obostrana osećanja, mudrost, imajući celu večnost za eksperimentisanje.

Njihov susret otvara nove mogućnosti koje mogu da ostvare samo kao par. I svet će im aplaudirati jer ovakva vrsta spoja uvek donosi svetlost i znanje svima koji se nađu u njihovoj okolini. Nikakve prepreke, ni udaljenost, drugi ljudi, teški uslovi, ništa ne može da ih spreči da sprovedu svoju misiju. Oni su se sreli, a to znači da se najvažnija stvar već dogodila. Sve ostalo samo je pitanje vremena.

Jedino što sada treba da znaju je da prava ljubav nije samo iskra u vatri života, već da je prava ljubav upravo ta vatra i sve prepreke koje se pred njima ukažu, izgoreće u njenom plamenu.

Magična nit postoji između dvoje ljudi kojima je suđeno da budu zajedno. A njeno ime je – prava ljubav.