Kvalitet, učestalost, sadržaj i druge mere predostrožnosti: šest grešaka koje ne treba praviti na Instagramu ako želite da vaši postovi budu uspešni.

Greške koje ne treba praviti na Instagramu su one koje kažnjavaju naš sadržaj tako što se staramo da se ne prikazuje u fidovima (ili među prvim pričama) onih koji nas prate.

Ista slika, ili video, u stvari, može imati dva veoma različita „rezultata“ u smislu lajkova i interakcija na osnovu toga kako, koliko i koliko algoritmi odluče da je prikaže.

U stvari, ceo društveni sistem nije (više) zasnovan na hronološkom redu, već – zaista – na algoritmu, koji na osnovu manje ili više poznatih parametara smatra manje ili više interesantnim sadržajem, pa ga iz tog razloga i prikazuje – manje više.

Zbog toga kada želite da objavite uspešan sadržaj na društvenim mrežama morate da poštujete neka pravila i mere predostrožnosti, formate, vrste i učestalosti. Ali ne samo to: pre svega je potrebno izbeći neke greške koje algoritmi neizbežno kažnjavaju.

Niska rezolucija ili zamagljen sadržaj

Kvalitet vašeg sadržaja za Instagram je važan, zbog čega je dobro uvek objavljivati fotografije i video zapise u dobroj rezoluciji. Iako uspeh dobre objave nije automatski, gotovo je nemoguće da će zrnasta objava doći do vaše publike.

Video snimci uređivani pomoću drugih aplikacija

Ništa gore od postavljanja videa koji je TikTok uredio i sačuvao kao Reel na Instagramu, sa preklapanjem vodenog žiga.

Manje ozbiljno ako se koriste aplikacije za uređivanje videa trećih strana, ali istina je da Instagram favorizuje one koji “žive” Instagram 100%, koristeći svoje alate za uređivanje, prelaze, efekte i uređivanje video zapisa i slika u aplikaciji.

Fontovi koji nisu izvorni

Isto objašnjenje kao i prethodna tačka.

Sadržaj u pejzažnom formatu

Razlog je trivijalan: horizontalni sadržaji su manji na ekranu.

Poštujte društvenu mrežu koju koristite: YouTube horizontalno, Instagram vertikalno.

Woman photo created by cookie_studio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Lažne tvrdnje i mamac za klikove

Clickbait ne traje dugo i ne isplati se, jer ga algoritam prepoznaje i kažnjava. Isto važi i za preterivanja, lažne izjave i „namerno” prekinute priče na najlepšem.

Video snimci sa “neovlašćenom” muzikom

Treba izbegavati sav sadržaj koji uključuje video zapise ili fotografije za koje ne posedujete prava, ali se posebna diskusija odnosi na muziku: ako želite da vaš video ili Reel bude uspešan, koristite samo muziku koja dolazi iz biblioteka Instagrama ili Facebooka ili originalni audio snimak.