Meditacija se smatra jednom od najboljih tehnika anti-stres relaksacije za moderne poslovne ljude, koji žive brzo, napeto i konstantno pod velikim stresom.

Bojana Glušac, Psihodramska psihoterapeutkinja

Tako da njom mogu da se bave svi ljudi na ovom svetu. Naročito se preporučuje onima, koji na stres reaguju burno, tako što planu, deru se, zacrvene i izbace ga iz sebe. Oni moraju da nauče kako da se smiruju i za njih su kontemplativne tehnike smirenja uma najbolji vid relaksacije.

Odlični rezultati postižu se u kombinaciji sa dubinskim psihološkim radom, što bih preoručila svima.

Inače, svaka meditacija može da se radi individualno i u grupi.

Kad početi sa meditacijom?

U funkciji osvešćivanja i rešavanja psiholoških problema i unapređenja ličnosti može se početi u periodu puberteta, kada su dobro formirani glavni delovi psihe. Potrebno je da naš ego sazri da bismo ulazili dublje u naše nesvesno i mogli da upravljamo njegovim tokovima, bez posledica već sa dobrim ishodom, u cilju unapređenja ličnosti. Kad je ego zreo, osoba ima svest o sebi. Dubinsku meditaciju preporučujem osobama starijim od 20 godina, kaže Bojana Glušac, psihodramska psihoterapeutkinja.

Tokom nedavnog boravka u Indiji, posetili smo osnovnu školu i to je za mene bilo fenomenalno iskustvo. Deca su bila uzrasta 9-10 godina. Učiteljica im je rekla da nam pokažu nešto što znaju i oni su svi seli u lotus položaj i demonstrirali vežbe disanja. Energija, koju su pritom emitovali, bila je čudesna. Svi smo bili opčinjeni.

Prilikom putovanja kroz Indiju, obišli smo gomilu hramova i meditirali na različitim, energetski jakim mestima ali ovako nešto nismo iskusili niti osetili. Na kraju smo se svi rasplakali od lepote energije kojom su ta deca zračila jer je nekako bilo toliko ljudski.