Kamala Harris je već istorija: ona je prva crnkinja azijsko – američkog porekla koja je postala potpredsednica Sjedinjenih američkih država.

Evo šta bi trebalo da znate o njoj!

Kamala Harris pobedila je na izborima zajedno sa Joeom Bajdenom i nova je potpredsednica Sjedinjenih Država.

Kamala Harris je prva žena na ovoj funkciji, drugoj najvažnijoj funkciji u Americi.

Ali ne samo to: Kamala je takođe prva crnkinja i azijska Amerikanka koja je ušla u Belu kuću i mnogi su uvereni da će njena figura dramatično promeniti zemlju, toliko da bi se mogla kladiti da bi mogla da postane sledeći predsednik iliti -ca.

Ukratko, verujte mi: vredi da je bolje upoznamo.

Ko su roditelji Kamale Harris?

Kamala Harris nije samo prva crnkinja koja je izabrana za potpredsednicu Sjedinjenih Država.

Ćerka imigranata, Harris je prva žena indijskog i jamajčanskog porekla koja je postigla položaj u američkoj politici, dugo rezervisan samo za belce.

Njena majka, Shiamala Gopalan, doputovala je u Ameriku iz Indije 1958. godine da bi studirala na Kalifornijskom univerzitetu. Njen san bio je da pronađe lek za rak.

U američkom kampusu u Berkliju upoznala je Donalda Harrisa, drugog stranog studenta koji se doselio sa Jamajke da studira ekonomiju.

Oboje su delili strast prema politici i oboje je privukao pokret za građanska prava.

Odrasli su u različitim kulturama, ali obe njihove perspektive oblikovala je britanska kolonijalna vladavina.

Stekla je dve diplome (iz političkih nauka i prava)

Kamala Devi Harris rođena je u Oaklandu, u Kaliforniji, 20. oktobra 1964. Posle komplikovanog detinjstva i adolescencije, Kamala Harris diplomirala je političke i ekonomske nauke na Howard University, a kasnije i pravo na Univerzitetu u Kaliforniji (Hastings College of the Law).

Karijeru je započela kao zamenik okružnog tužioca u okrugu Alameda, a zatim je radila za gradskog tužioca u San Francisku kao šefica odeljenja za zajednice i susedstvo, gde se specijalizovala za procesuiranje slučajeva seksualnog nasilja nad decom.

Kamala Harris je bila prva Afroamerikanka koja je izabrana za okružnog tužioca San Franciska i vršila je tu dužnost od 2004. do 2010. godine.

Kandidovala se za Senat 2016. godine i od tada je njena karijera u politici uspeh za uspehom.

Tajna njenog uspeha? Sve zahvaljujući majci!

Tokom predizborne kampanje, i u nekoliko drugih navrata, Kamala Harris je govorila o dubokoj vezi koju je delila sa majkom, a koju je nazvala svojim najvećim uticajem.

„Moja majka je dobro razumela da u Americi odgaja dve crne ćerke – napisala je Harris u svojoj autobiografiji objavljenoj 2018. – Znala je da će njena usvojena domovina videti Maju i mene kao crne devojke i bila je odlučna u nameri da postanemo samopouzdane žene, bez obzira na boju kože ».

Harris je takođe govorila o svojoj majci u svom prvom govoru kao potpredsednica: „Moja majka nas je odgajila da budemo snažne i ponosne crnkinje. Takođe nas je podizala sa svešću i ponosom zbog našeg indijskog nasleđa.”

Veliki deo zasluga za ono što je danas pripada njenoj majci, rekla je nova američka potpredsednica: „Iako nas je naučila da porodicu stavimo na prvo mesto, ona nas je i podstakla da vidimo svet izvan sebe. Naučila nas je da budemo svesne i saosećajne prema borbama svih ljudi. Naučila nas je da shvatimo da je javna služba najplemenitiji cilj i da je borba za pravdu zajednička odgovornost“.

Prijateljstvo između Kamale Harris i Beau Bidena

Na početku svoje karijere, Kamala Harris je bila okružni tužilac u San Francisku, a zatim i državni tužilac u Kaliforniji. Harris je postala državni pravobranilac u Kaliforniji dok je Joeov sin Beau Biden, koji je umro 2015. godine, bio državni tužilac u Delawareu.

„Njih dvoje su se sprijateljili dok su se borili protiv bankarskog sektora. Kamala je upoznala Joea Bidena preko Beaua. Iz Beauovih priča o Kamali, koji ju je svojim očima video kako se bori za druge, Joe se dugo divio Kamalinoj upornosti.’’

S tim u vezi, i sam Joe Biden je rekao: „Kada je Kamala bila državni tužilac, blisko je sarađivala sa Beauom. Video sam kako izazivaju velike banke, podižu radnike i štite žene i decu od zlostavljanja. Tada sam bio ponosan i ponosan sam što je imam za partnera u ovoj kampanji ».

Privatan život

Novoizabrana potpredsednica Kamala Harris udata je od 2014. godine za Dough Emhoff, kalifornijskog advokata.

Prema nekim glasinama, njih dvoje su se upoznali zahvaljujući spoju na slepo koji su organizovale kolege.

Za Emhoffa je ovaj brak sa Kamalom drugi brak.

U stvari je bio oženjen filmskom producentkinjom Kerstin Mackin, sa kojom je ima dvoje dece, Colea i Ellu.

Par nema sopstvenu decu, ali Kamala je veoma vezana za Colea i Ellu.

Prema Forbesu, njihova porodična imovina iznosila je oko 5,8 miliona dolara u 2019. godini.