Knjiga je bila kultna, film se gledao u celom svetu. Sada, posle četiri decenije, „Mi deca sa stanice Zoo“ postoji kao serija na platformi Amazon prajm. To je priča o heroinu i zaboravljenoj omladini.

Kristijane F. To ime je krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih obeležilo čitavu generaciju. Razlog je bila biografska knjiga „Mi deca sa stanice Zoo“ (1978), u nekadašnjoj Jugoslaviji poznatija kao „Mi djeca sa kolodvora Zoo“.

Kroz priču maloletne Kristijane Felšerinov, reč je o sudbini mladih ovisnika od droge u Berlinu. Knjiga je izazvala skandal jer je otkirla kako društvo na cedilu ostavlja svoju omladinu.

Priča o deci sa stanice Zoo nastala je iz intervjua koje su dvojica novinara magazina Štern vodila sa Kristijanom F. Šokantna ispovest devojke koja je uzela heroin sa 13 godina, bavila se prostitucijom i muvala u paklu droge oko železničke stanice u blizini čuvenog berlinskog zoološkog vrta.

Reditelj Uli Edel je 1981. snimio film, neštedemice koristeći drastične detalje iz ispovesti mlade heroinske ovisnice.

Nekada skandal, danas lektira

Knjiga i film pokrenuli su u Zapadnoj Nemačkoj veliku debatu, kako piše DW. Priča o omladini koja zbog narkotika klizi u sitni kriminal i prostituciju bila je sušta suprotnost samopoimanju nacije i njenom posleratnom blagostanju. „Mi deca sa stanice Zoo“ je nemilosrdno suočila društvo sa njegovim naličjem.

Reakcije su bile kontraverzne. Dok je deo javnosti prebaciovao društvu nečinjenje – mnogi prijatelji Kristijane F. umrli su od heroina – mnogi su kritikovali producente filma jer navodno romantizuju život narkomana.

Knjiga je doživela vanredni uspeh jer je punih 95 sedmica – skoro dve godine – bila na vrhu liste bestselera. Film je bio jedan od najvećih nemačkih izvoznih uspeha u istoriji bioskopa.

Strasti su se kasnije smirile. Danas je knjiga obavezna lektira u mnogim školama. Felšerinov je utekla iz heroinske močvare i postala protagonistkinja borbe protiv droge, poznata širom sveta.

Serija oslikava kontrast

Film Ulija Edela deo popularnosti može da zahvali i tome što se u ostvarenju vidi koncert Dejvida Bouvija u Berlinu. Njegov hit „Heroes” bio je naslovna numera filma. I sam Bouvi se dugo borio protiv svoje ovisnosti.

O toj ambivalentnosti govorila je i Felšerinov za magazin Vajs 2013. godine: „Dive ti se iako uzimaš drogu, ako si nešto posebno – muzičar ili slikar. Ali ako se drogiraš i nemaš ove talente, važiš kao beskoristan za društvo.“

Sada se „Mi deca sa stanice Zoo“ prikazuje staroj, ali i nekoj novoj publici preko platforme Amazon prajm. Osmodelna serija na nali ekran opet dovodi Felšerinov čiji lik tumači australijsko-austrijska glumica Jana Mekinon. Producenti nisu štedeli para za ovu seriju.

Modernog, brzog reza koji simboliše dejstvo psihoaktivnih supstanci, ova serija niti hvali niti osuđuje. Samo prikazuje kontrast između osećaja dosade koji je podstakao Kristijane da proba drogu i paralelnog sveta koji deluje kao pribežište.