Sveukupno raspoloženje sezone jesen/zima 2023/24 sažeto je u izveštaju o sezonskim trendovima britanskog Vogue-a kao „sređena, svakodnevna odeća, izrađena od najboljih tkanina u klasi“.

Daleko od bilo čega ekstravagantnog, herojski komadi koji su se pojavili uključivali su široke farmerke, sive dukserice, crne kapute po meri i bele košulje. Ali nije bilo ništa dosadno u ovim tihim klasicima, koji su bili uzdignuti zanatom i izvedeni u najlepšim tkaninama. Ovaj senzibilitet se prirodno filtrirao u odeljenje dodataka, sa pomeranjem ka vanvremenskim stilovima tašni koje će biti trajni dodatak svakoj kolekciji.

Određene tašne su predodređene za komercijalni uspeh – Ferragamo-ova mekana tašnica i Pradine tašne sa gornjom ručkom odmah padaju na pamet. Gucci je takođe oživeo Horsebit model iz ere Toma Forda, čije nove i vintage iteracije su već u trendu u krugovima slavnih (fanovi su Rijana i Kendal Džener).

Od nove, ultra praktične tašne do velike tašne, Vogue razlaže ključne oblike tašni za jesen/zimu 2023/24 i gde kupiti trendovske stilove.

VATRENO CRVENO

S leva na desno: Gucci, Valentino, Marni, Ferragamo
S leva na desno: Gucci, Valentino, Marni, Ferragamo

Dizajneri su predstavili mnoštvo vatreno crvenih tašni za jesen/zimu 2023/4, od tašni koje se mogu ugurati preko ramena preko opuštenih modela do cross-body stilova. Maksimilijan Dejvis je svojim prepoznatljivim crvenim modelima nadodao i konfekciju i dodatke za svoju drugu kolekciju za Ferragamo. Naš omiljeni? Mekana tašnica smeštena na pregibu ruke modela, koja je savršeno istakla inače potpuno crni izgled.

RUČNE TAŠNE

Ručne tašne. s leva na desno: Dior, Acne studios, Prada, Off White

Kada su u pitanju trendovi ručnih tašni, Prada je uvek vredna pažnje, a tašne sa gornjim ručkama su se pojavile kao ključna tema u kolekciji Raf Simons i Miuccia Prada za jesen/zimu 2023/24. Strukturirani, ženski dodaci pojavili su se u klasičnoj crnoj i žutoj, ali i puter žutoj i slatkasto ružičastoj. Ferragamo, Dior i Schiaparelli takođe se ističu u ovom savršeno elegantnom obliku tašne.

LANČANA REAKCIJA

S leva na desno: Victoria Beckham, Louis Vuitton, Loewe, Stella McCartney

Lančane ručke su ove sezone unele dodatnu čar u tašne Loewe, Victoria Beckham i Louis Vuitton. Razmislite o sveprisutnom metalnom hardveru kao nakitu za svoju tašnu – i šik načinu da podignite čak i najjednostavniji izgled.

POVRATAK CLUTCH TAŠNE

S leva na desno: Versace, Miu Miu, Courrèges, Saint Laurent

Pismo tašnica je zauzela pozadinsko sedište u poslednjih nekoliko godina, ali se vratila na piste za jesen/zimu 2023/24, iako izgleda prilično drugačije od onih uskih verzija sa kovertima koje se možda sećate da ste videli u noćnim klubovima oko 2008. Sa cluctch tašnom, sve je u tome kako je nosite, a brendovi kao što su Miu Miu i Versace su opravdali da je nonšalantno gurnete ispod ruke.

UVEĆANJE

S leva na desno: Balmain, Jil Sander, JW Anderson, Coach

Dodatna oprema je maksimalno uvećana na pistama, dokazujući da je ponekad veličina važna. Ako ste osoba koja nosi sve, svuda, sve odjednom, onda će XXL torbe od Jil Sander, Coach i Ann Demeulemeester biti odmah na vašoj ruci. Nema potrebe da pojednostavljujete svoje stvari – ovi torbe su dovoljno prostrane da u njih stane vaš ceo život.

SREBRO ZA POBEDU

S leva na desno: Molly Goddard, Paco Rabanne, Alaïa

Za jesen/zimu 2023/24 videli smo mnogo šljaštećih stilova, sa svetlucavim tašnicama koje su ličile na disko kugle koje su modeli iz Balmaina, Luara i Copernija izneli na pistama. Postojali su i manje očigledni načini da nosite metalik: koristite srebrnu tašnu da dodate nešto neočekivano dnevnom izgledu – poput folije na ramenu koja se nosi sa elegantnim blejzerom i crvenim džemperom kod Molly Goddard.

SAVRŠEN KRUG

S leva na desno: Thom Browne, Bottega Veneta, Chanel

Nisu bile sve ugaone, kutijaste tašne na pistama, bilo je i mekših ivica. Pogledajte: Balmainove inkrustirane kugle, pletena kožna jaja Bottega Veneta i Febenove sferične tašne od perli.

MEKA NA DODIR

S leva na desno: Tod’s, The Row, Issey Miyake, Burberry

Tašne koje su se mogle udvostručiti kao jastuci bile su rasprostranjene na izložbama. Ovo je bio ključni stil tašnice na dugo očekivanom debiju Daniela Leeja u Burberry-u; Tube tašne Marine Serre bile su divno gipke, a pletene tašne Simone Rocha – inspirisane Lughnasadhom, festivalom žetve u Irskoj – bile su lake za nošenje.

DIVNE KORPE

S leva na desno: Bottega Veneta, Hermès, Givenchy, Alaïa

Kolekcije za jesen/zimu 2023/24 bile su ispunjene potpuno crnim izgledom, a jedna od najlepših iteracija koje smo videli bila je u Givenchyju, gde je crna bluza sa prelepim detaljima kravate bila uvučena u široku maksi suknju, sa elegantnom crnom kožnom tašnom. savršeno naglašavajući odeću. Takođe su se pojavili sa delikatnim detaljima ili hardverom, kao što su Eudon Choi, Paco Rabanne i Hermes.

SVE O GUŽVANJU

S leva na desno: Gabriela Hearst, Bottega Veneta, Dries Van Noten, Khaite

Neophodna stvar za It-girl u Noughties-ima, neujednačene tašne su sada jednako ključne za jesen/zimu 2023/24. Dizajneri su se poigrali bogatim bojama i teksturama – kod Ralph Lauren-a je bila prelepa tašna u boji meda, dok je Khaite predstavila gigantsko merlo rame tašnu i Bottega Veneta’s zgužvana tašna su bili u blagoj krem intrecciato koži.