Najveći modni trend sezone jesen/zima 2023/24? Ne odeća, već poza – ili cloutch, da budemo precizni.

U Giorgio Armaniju, modeli su imali kompaktni puder; kod Ann Demeulemeester, hvatali su se za grudi. Od manekenke koja drži svoj grimizni kaput od ivice do ivice u The Row-u, do devojaka obasjanih sjajem ajfona stisnutih u dlanovima u Courreges-u, do žene koja je hvatala svoju haljinu od tečne svile boje slonovače oko ramena kao da je upravo izašla ispod tuša u Loewe-u, značajan gest je bio svuda. Svi su se urotili da se jesenje modne piste učine malo ljudskijim.

Ti gestovi iz stvarnog života su odjeknuli sa najvećim izgledom sezone: skromna, svakodnevna odeća, izvedena u najboljim tkaninama u klasi. Piste u Bottega Veneta, Miu Miu i Loeweu bile su pune odeće koja se lako mogla zamisliti da se obuče pre nego što se krene u dan.

A ako prevrćete očima na publikaciju koja veliča prednosti odeće koju zaista možete da nosite, razlika je došla u detaljima koji su ih uzdigli od svakodnevnih do dostojnih časopisa: par čarapa od meke kože breskve u Bottega Veneta, recimo, ili lanac koji pričvršćuje porub velike bele košulje za rame kod Loewea, dajući njenoj silueti vešto talasanje.

Ako smo mislili da su 2020-te posle Covida postavljene da odražavaju burne dvadesete, sa šampanjcem za doručak i šljokicama za rad u supermarketu, pa, prevarili smo se. Godinu dana nakon izbijanja rata u Ukrajini, jesenje kolekcije su otkrile da moda malo manje energično prekršta ruke. Bio je to posao kao i obično – i to veliki, mučni biznis sa modnim revijama kapaciteta 1.000 ljudi. Ali osećaj anksioznosti je i dalje visio u vazduhu.

Možda su zato strogi crni kaputi dali osećaj trezvene prisutnosti, zajedno sa klasičnim belim košuljama stilizovanim na bezbroj genijalnih načina (dobra vest ako je već imate u svojoj garderobi). Isto tako, korporativni izgled spaja ramena koja bi mogla ispuniti trgovačke rafove prugastim odelima i kravatama – ako je finansijska kriza u planu, možete se obući i za unapređenje.

Bilo je trenutaka lakomislenosti. Preovladavali su svetlucavi metalik, a tečni lame je dobrodošao dodatak šljokicama. Zatim je tu bila prkosna, pankerska energija koja je svesno ili podsvesno odala počast pokojnoj, velikoj dami Vivijen Vestvud, koja je preminula u decembru.

Cveće je poprimilo blagu gotičku nijansu (uključite se sa Wednesday Addams ako želite – neosporno je da je Netfliks serija bila na listama za gledanje više dizajnera), dok su prozirne tkanine u stilu donjeg veša i gaćice koje se nose sa hulahopkama omogućile da se „probudite ovako” nonšalancija.

Na stranu blještavilo, vanvremenost je već neko vreme ključna reč u modi – pošto smo svi prešli na svesniji pristup oblačenju – ali sigurno nikada nije bilo boljeg vremena za traženje investicionih kupovina. Kada herojski sezonski komadi uključuju belu košulju i crni kaput, izgledati aktuelno i kreirati garderobu za budućnost su jedno te isto.

Od bezbrižnosti do sigurnosti, i najbolji način da se smirite u jesen kada živa počne da pada: nabacite dramatičan šal. Prevucite tartan ćebe preko blejzera i pričvrstite ga zlatnom iglom, a la Saint Laurent; investirajte u broš u obliku minijaturne trube, poput onih u Louis Vuitton-u, bolje je da dodate dug, vuneni šal koji već visi u vašem ormaru. Možete i sami da ispletete jedan, ako želite. Na kraju krajeva, svi bi trebalo da sledimo Vestvudinu maksimu: „Kupuj manje, biraj dobro, neka traje“.

PRAVA PRIČA

Postoji jednostavan šik u izgledu koji se najviše nosi u sezoni koji na prvi pogled izgleda kao formula. Uzmite jednu sivu duksericu sa kapuljačom i uparite je sa kaputom od kamilje dlake jakih ramena i helankama, kao devojka Miu Miu i njeni dvojnici na putu da završe čas u Noting Hilu; uparite svoje široke plave farmerke sa prugastom košuljom i trenčom, kao što Guči žena i njene kolege kupuju kafu u Bruklinu. Ali takav bezbrižan luksuz može se pohvaliti vrhunskim specifičnostima: te plave farmerke u Bottega Veneta napravljene su od tanke kože, a taj Fendi trenč kaput je postavljen bež šljokicama.

VELIKI CRNI KAPUT

Ključna investicija u garderobu sledeće sezone, na prvi pogled, ne utiče na ubrzanje pulsa – osim ako, to jest, niste pomoćnica Wednesday Addams. Ipak, postoji nešto u vezi sa strogo krojenim crnim kaputom koji se ponovo oseća potpuno ispravno. Birajte mudro i nosićete svoj u godinama koje dolaze.

KLASIČNA SEKVENCA

Bele košulje su oduvek bile deo garderobe, ali ove sezone prelaze iz refrenske linije u reflektore u kapsuli klasike. Uzmite ih dugačke i strukirane, preko stilova nalik haljinama koji se prostiru po podu u Valentinu, odlučite se za dečački i uparite svoju sa šik mini suknjom u Pradi, ili uživajte u nekomplikovanom šarmu prugastog stila uparenog sa boksericama u Bottega Veneta.

KORPORATIVNI STIL

Stvari se zagrevaju u korporativnim komunikacijama. Kombinacija košulje i kravate, na ivici proboja u poslednjih nekoliko sezona, vratila se nazad i promovisana kao glavna modna pista u Dioru, Valentinu i Alekanderu McQuinu. U međuvremenu, crne pruge se bore za radnika meseca, upečatljivu notu C-suite u Saint Laurent i Louis Vuitton. Zatim, tu je snažno rame koje podupire ključnu siluetu jeseni, koju je nemoguće zanemariti u Balenciagi i šire. Mi kažemo: obucite se za posao koji želite.

ZAMOTAJTE SE

Nema potrebe da se plašite hladnoće ove jeseni i zime: ćebad, šalovi i sleganje ramenima nabacani su na sve, od elegantnog kroja u The Row i Saint Laurent do večernjih haljina u Giorgio Armani. Uzmite stvari u tonskom pravcu, kao što su Daniel Lee u Burberry-u i Nadege Vanhee-Cibulski u Hermesu, ili investirajte u bezobrazan broš. U Louis Vuittonu, Nicolas Gheskuiere je pričvrstio super dugačke, domaće pletene šalove iglama u obliku minijaturnih limenih instrumenata.

DIVLJA BAŠTA

Kamelije obično cvetaju u proleće, ali to nije sprečilo Virdžini Viard da stavi snežno belu, veliku iteraciju cveta u centar svoje crne Chanel modne piste za jesen/zimu. Brobdingnagian cvet je takođe bio veliki u kolekciji, uključujući svilene broševe na reverima crnih kaputa i printove na tečnim monohromatskim haljinama. Obratite pažnju na relativno odsustvo boja – cvetovi su poprimili blagi gotički osećaj za jesen. Nežno grunge u BurberrY-u, remiksovani su sa crnom čipkom u Paco Rabanne-u, i bili su pozitivno onostrani u Noir Key Ninomiia.

BUNTOVNICA

Moda je izgubila kolosa kada je Dame Vivienne Westvood preminula u decembru. Poznata po svojoj privrženosti ženstvenosti sa mudima, kao i po nemilosrdnoj kampanji, njeno nasleđe je živelo u živopisnim tartanima, smelim gužvama i gracioznim korsetom koji je oživeo mnoge jesenje kolekcije. Mark Džejkobs je prvi odao počast svojom kolekcijom od 3. februara. Da li je to mogla biti slučajnost koja je navela toliko drugih dizajnera da promovišu pankerski, nekonformistički senzibilitet? Čini se da je aktivizam u vazduhu.

PEŠČANI SAT

Silueta peščanog sata dobijala je zamah cele sezone, ali onda se Gigi Hadid šepurila na pozadini Holivudskih brda u sumrak u crnom odelu sa suknjom Versace, čiji je struk oblikovan tako da oponaša proporcije Sofije Loren, i trend je učvršćen. Debeljuškasti kaiševi su pričvrstili stvari u Max Mara, Alaia i Schiaparelli; Na drugim mestima dizajneri su nastojali da nadoknade široka ramena uredno skrojenim strukom i uskim kaiševima u Louis Vuitton-u i Chanel-u.

PROBUDI SE OVAKO

Modeli Miu Miu su se ove sezone obukli na brzinu, toliko da je struk hulahopki bio navučen preko džempera, a neuređeni komadi kovrdžavih glava na krevetu su se pomicali dok su hodali. U slučaju Eme Korin, čak su zaboravile da obuku suknju – iako to nije bilo važno, jer su im gaćice bile od šljokica. Takav nezaboravan završni izgled upotpunjen je pogledima koji su usredsređeni na donji veš na Missoni, Ferragamo i Dolce & Gabbana, a da ne pominjemo prozirne haljine Simone Rocha i Molly Goddard. Hoćete li menjati svoje pantalone dodatnih pet minuta u krevetu? Ovo je optimizacija spavanja kakvu nikada ranije niste videli.

PLEMENITI METALI

Uđite u metalik haljinu sa šljokicama ili izađite u rasplinutom metalik kaputu – to su vaši izbori za večernju odeću u sezoni prazničnih zabava. Što se tiče nijanse, plemeniti metali su dali dozu preko potrebne boje sezoni koja je u velikoj meri zasnovana na crnoj, sivoj, tamnoplavoj i čokoladno braon.