„Klaustrofobična komedija”, Dušana Kovačevića, u režiji Darka Bajića, 27. marta slavi svoje 150. izvođenje od kada je ova predstava ponovo oživala na sceni Zvezdara teatra, sa novom glumačkom postavom.

Po odabiru Darka Bajića, ekipu ove iznova ispričane „gorke komedije”, kako je rekao Dušan Kovačević, a koja je prvi put odigrana 1987. godine čine: Ljubomir Bandović, Nevena Vukes/Anja Pavićević, Marko Janketić/Stefan Trifunović, Zoran Cvijanović/Stefan Trifunović, Slavko Štimac, Jovana Stojiljković/Nina Nešković, Igor Grabovica/Milan Gromilić i Vanja Janketić.

„Klaustrofobičnu komediju sam pisao pre trideset godina. Pisao sam je sa osećanjem da živimo u teskobi koja se prikriva povremenim otvaranjem prozora. Izlazak iz te naše teskobne kuće – domovine, u zemlje „slobode“ – najčešće u Italiju, bilo je osećanje odlaska na vikend zatvorenika osuđenih na život u komfornom zatvoru i pod budnim okom „jedne od najboljih evropskih policija“.

Foto Jakov Simovic

Čovek može biti zaglavljen u liftu kao i u državi, kaže Sava odžačar u ulozi radničke sirotinje i tamnoputog Otela – čoveka zaljubljenog u život koji mu je nedostižan. Podnaslov ove gorke komedije mogao bi biti i naslov: Pozorište potkazuje život. To je tačna i valjda jedina čestita strana potkazivanja kao želje za istinom. – rekao je povodom premijere ovog komada 2015. godine, Dušan Kovačević.

Predstava je već nakon prvih ponovnih izvođenja nizala nagradu za nagradom, kako u celini, tako i za uloge koje tumače Ljubomir Bandović, Nevena Ristić i Marko Janketić. Nagradu publike „Miodrag Petrović Čkalja“ za najsmešniju predstavu, Klaustrofobična komedija dobija na 45.

Danima komedije u Jagodini 2016. godine, kada Nevena Ristić i Marko Janketić dobijaju nagradu za najbolju mladu glumicu/mladog glumca. Na 33. Nušićevim danima u Smederevu prema oceni stručnog žirija, Klaustrofobična komedija je proglašena za najbolju predstavu.

foto Nikola Vukelic

Ljubomir Bandović je za ulogu Save odžačara dobio statuu „Ćurana” za najbolje glumačko ostvarenje na 45. Danima komedije u Jagodini 2016. godine, kao i niz drugih nagrada.
Reditelj predstave Darko Bajić se povodom ponovnog postavljanja Klaustrofobične komedije na scenu nakon skoro 30 godina, 2015. prisetio šta su sve donele godine u Zvezdara teatru.

„Zvoni telefon. Podižem slušalicu. Dušan.

Sa Dušanom sam kovao planove da radim Profesionalca, Klaustofobičnu komediju i Lari Tompsona ali sve je palo u vodu. Nije bilo para za kulturu, kao i svake godine. Filmom nismo zapisali ni vreme ni nas. Trideset godina kasnije telefon ponovo zvoni. Dušan…Vozim ka aerodromu, drugom rukom aktiviram mobilni telefon. Nova predstava!

Za ove tri decenije kao da je nestalo dobrih ljudi iz našeg susedstva. Bata, Dača, Miša, Žarko, Seka, Sofi… Tri decenije. Osamdesete naša Klaustofobična komedija, danas komedija naše klaustrofobije. Da li se zaista sve toliko promenilo? I da li je zaista toliko vremena prošlo? I da li sam zaista zavoleo teatar…? – zabeležio je Bajić.

Foto Jakov Simovic

Kultna predstava „Klaustrofobična komedija“, odigrana je prvi put 6. novembra 1987. godine u Zvezdara teatru. Predstava je odigrana 198 puta, a pogledalo ju je više od 60.000 gledalaca. Poslednje izvođenje bilo je 22. novembra 1993.

Od 2015. godine i ponovnog vraćanja na scenu sa novom glumačkom postavom, do danas izvedena je 149. puta. Jubilarno 150. izvođenje biće na dan kada se obeleževa Svetski dan pozorišta, 27. marta.

Čestitamo ekipi Klaustrofobične komedije na jubileju!