Glumica Kejt Blanšet ima već dosta iskustva u šou biznisu, ali to ne znači da nije iskusila na svojoj koži šta znači biti osuđivana i procenjivana na osnovu odeće koju nosi u javnosti, bez obzira na to da li se radi o zluradim komentarima dokonih zlonamernika na društvenim mrežama na internetu, medijima koji daju sebi za pravo da ocenjuju i procenjuju da li je nešto prihvatljivo ili ne, ili muškarcima koji pretpostavljaju da je ženin izgled pozivnica za seks, tako da ako žena izgleda seksi, to znači da samo čeka da je neko ustartuje i seksualno iskoristi.

Primajući nagradu Ikona stila, na upravo održanoj dodeli InStyle nagrada, u Los Anđelesu, Kejt Blanšet pružila je podršku ženama i ohrabrila ih da otvoreno pričaju o seksualnom uznemiravanju i zlostavljaju kojem su svakodnevno izložene.

U svom govoru, između ostalog, rekla je: ”Po meni, prave ikone stila oduvek su bile one žene koje su u potpunosti bile one što jesu, bez izvinjavanja i pravdanja drugima, čiji fizički izgled i njegova estetika su integrisani na samosvesni način u ono što ta žena zaista jeste, jer to kako žena izgleda ne predstavlja sve što ona jeste, već samo jedan segment njene ličnosti. To su žene koje su slobodne da nose ono što žele, kad žele i kako žele. Sve mi žene volimo da izgledamo seksi, ali to ne znači da želimo da se tucamo sa vama!”

Publika je ovacijama pozdravila njeno izlaganje.

Kejt Blanšet je nastavila priču o dvostrukim standardima u ocenjivanju muškog i ženskog izgleda i oblačenja. ”Niko ne kaže Stivu Banonu, izgledaš kao smeće, hoćeš li da te izbacim napolje, što možete da nađete u komentarima o ženama na netu, prilikom pojavljivanja na crvenom tepihu.”

Kejt je ohrabrila žene izađu iz modnih kalupa i nose ono što žele, kada žele i kako žele.