Ima tih dana koji ne idu dobro od samog početka.

Čini nam se da su prepreke na sve strane i veoma smo netolerantni na ono što se dešava oko nas. Sve nas nervira i sve nam smeta. Imamo doživljaj da su problemi kulminirali i da je krajnje vreme da se nešto promeni.

Katarina Krstić Gestalt life coach i savetnik, HR Consultant
Katarina Krstić
Gestalt life coach i savetnik,
HR Consultant

Prosto, ništa nije onako kako bi mi hteli da bude. Nerviraju nas sitnice i mnoge stvari koje smo misli da smo već prevazišli i u vezi sa njima napravili dobar dogovor sa sobom i svetom. Nekada mislimo da smo loše spavali a nekada da smo ustali na levu nogu i ugazili u neki ’’loš dan’’.

Pročitajte i ovo: Kako da maksimalno iskoristite svoj godišnji odmor

Šta god da je, izvesno je to da smo tada pod velikom tenzijom, kratkog fitilja, preosetljivi i netrpeljivi za za ono što se dešava oko nas i u nama.

Pročitajte i ovo: Da li stvarno ništa nije tako jednostavno?!

Sve što pokušavamo da uradimo ne dovodi do smirenja već naprotiv razbuktava razna negativna osećanja koja skaču po nama.

Photo by Alvin Mahmudov on Unsplash

Imamo osećaj sputanosti, nevoljnosti da radimo ono što inače radimo, ljutnju na okolnosti svog života ili druge ljude koji nas okružuju. Možda ćemo eksplodirati u sebi ili oko sebe, a možda ćemo potrošiti ogromnu količinu energije i snage da sve u sebi držimo u prigušenom stanju, čekajući da padne mrak, da prespavamo i probudimo se u nekom drugom danu koji više obećava.

Pročitajte i ovo: Kojim strahovima treba krenuti u susret

Ako razmišljamo o tome kao o nekom fenomenu koji se dešava  svima, koji nema nikakve veze sa nama, nema svoj jasan uzrok već smo samo izvukli  jednu od loših karata za taj dan, verovatvno ćemo zaključiti da je potrebno samo da izdržimo i napravimo što manje štete sebi i drugima.

Pročitajte i ovo: Seksualno ucenjivanje – tamna strana interneta

Međutim, ako razmišljamo o tome kao o efektu ili posledici nečega što je u nama, ovakav dan nam pruža priliku da se bolje upoznamo i malo intenzivnije družimo sa sobom i otkrijemo gde se nismo baš najboje namestili i kako nismo dovoljno brinuli o sebi.

Mnoge stvari koje ne volimo, koje nam smetaju, u vezi kojih kreiramo privremene kompromise, vremenom zbog svoje neudobnosti mogu da nam naprave ’’emocionalni žulj’’ koji u određenom trenutku preti da pukne ili jednostavno jako boli dok se krećemo kroz naš dan.

Pročitajte i ovo: Zagrljaj je važniji od hrane, vredi hiljadu izjava ljubavi

Sve odluke koje smo doneli, koje su bile dobre i stabilišuće za dati momenat zahtevaju da povremeno budu revidirane. Neke od njih možda baš onog dana kad je leva noga krenula nervozno da preduhitri desnu.

Pročitajte i ovo: Kako boli duša?

Zbog toga je takav dan  veoma dragocen da nam pokaže šta je to sa čim nismo dobro i omogući nam da prekrojimo neke granice i navike, promenimo nešto važno u odnosima koji nam u nekom segmentu ne prijaju i definišemo nove ciljeve ako su stari već potrošeni.

Ono što možemo da uradimo u toku takvog dana jeste da probamo da budemo svesni svih svojih frustracija i nezadovoljstava i da se u trenucima kada ih osećamo zapitamo:

– Šta ja ovde u ovoj situciji tačno ne prihvatam?

– Šta ja ovde i sada želim?

– Da li i kako mogu da promenim situaciju da ona bude bolja za mene i više u skladu sa mojim željama?

Pročitajte i ovo: Kako da pomogneš sebi kad te boli duša

Ova pitanja će nam omogućiti da se suočimo sa svojim očekivanjima i željama koje mogu biti realne ili nerelne i dati priliku da ono što je realno promenimo a ono što nije osvestimo i pokušamo da prihvatimo.

Photo by Jose Alfredo Lerma Contreras on Unsplash

Pored toga, korisno je da se zapitamo na koje smo sve načine sebe u prethodnom periodu zanemarili i kojima svojim potrebama nismo poklonili dovoljno pažnje.

Pročitajte i ovo: Kako snovi mogu da nam pomognu u rešavanju svakodnevnih problema

Možda smo se iscrpeli obavezama, lošim odnosima, nametnutim zadacima i slično, i time potrošili svoje adaptacione kapacitete pa nam loš dan pokazuje da je vreme da se usmerimo na to da sebi omogućimo da živimo više u skladu sa svojim potrebama.

Pročitajte i ovo: Uticaj ranog razvoja na formiranje ličnosti

Možda nam kao kompenzacija fali nekoliko ’’dobrih dana’’ u kojima više ugađamo sebi, poštujemo svoje granice i negujemo sebe i koji će nas vratiti u stanje dobrog balansa i dati dobru osnovu da lako optrčimo čak i objektivno veoma teške dane.