Danas je petak, dan kojem se većina raduje i isto tako dan u kojem se vrlo često čuje kako vreme neverovatno brzo prolazi i kako izgleda kao da je juče bio ponedeljak.

Šta se to, zapravo, dešava kada primećujemo da nam je svaki dan isti, da od ponedeljka do petka prođe kao da nikad nije ni bilo, i da nam svaki vikend odlazi kao rukom odnešen?

Katarina Krstić Gestalt life coach i savetnik, HR Consultant
Katarina Krstić
Gestalt life coach i savetnik,
HR Consultant

U želji da bolje organizujemo svoje obaveze i korektno ispunimo životne uloge, trudimo se da nađemo najlakši i najbezbolniji način da prođemo kroz to sito i rešeto od obaveza i zahteva sa najmanje napora i najviše efekata.

Pročitajte i ovo: Odnos s partnerom je najsloženiji odnos

Posle određenog broja pokušaja, uspevamo da pronađemo najbolje modele, one koji deluju najefikasnije i uz pomoć kojih se brže stiže do ciljeva.

Pročitajte i ovo: Kako da maksimalno iskoristite svoj godišnji odmor

Shvatimo kako je najbolje završiti neku obavezu na poslu u četiri, a ne u šest koraka, kako da izađemo na kraj sa šefom jer smo naučili šta ne voli i kako će najbolje i najlakše da nas čuje, ukapiramo koja je najbolja intervencija kada je u pitanju naše neposlušno dete pa se dohvatimo tih čarobnih reči i tehnika za motivisanje na ’’pametno ponašanje’’.

U prijateljskim i partnerskim odnosima takođe često sve znamo i umemo, a ono što ne umemo i čime smo nezadovoljni stavljamo u fioku koja se zove ’’tako je, kako je’’, ” ne čačkaj mečku” ili ’’bolje biti ne može’’.

Pročitajte i ovo: Da li stvarno ništa nije tako jednostavno?!

I onda imamo istu rutu do posla, srećemo iste ljude,  stalno kasnimo ili stalno stižemo prvi, pijemo istu najbolju kafu i vodimo iste razgovore ili ćutimo iste stvari. U početku zadovoljni time kako smo uspešno napravili kompromise sa životom i drugima, kasnije sve nezadovoljniji i prazniji.

Pročitajte i ovo: Besparica i ljubav

Dok odigravamo iste scene i ništa ne talasamo, nismo ni svesni da sve kompromise plaćamo na rate i nastavljamo da predano doterujemo i učvršćujemo svoje navike u ponašanju.

Photo by Raphael Rychetsky on Unsplash

Iako mislimo da smo smislili genijalne obrasce za rukovođenje životom, naše nezadovoljstvo ipak počinje da raste. Razlog je u tome što, koliko god da smo se pametno podesili i navikama sebi olakšali život i koliko god da smo uspešni u onome što smo namerili da ostvarimo, veliki deo nas ostaje neispunjen, po strani, kao cena dugogodišnjeg kompromisa koji sve više žulja.

Pročitajte i ovo: Kako boli duša?

Pored nezadovoljstva pojavljuje se i praznina jer su procesi koji su automatizovani u velikom stepenu lišeni energije i sadržaja. Oni su tako i napravljani, da bi čuvali energiju i da se ne bi iznova o nečemu mislilo.

Pročitajte i ovo: Kojim strahovima treba krenuti u susret

Nikada zapravo nema ničeg starog, sve je novo, samo mi možemo biti zatvoreni za to da vidimo i sagledamo nešto drugo, upravo svojim navikama u mišljenju, doživljavanju i ponašanju.

Photo by GREG KANTRA on Unsplash

Jedino mi možemo biti stari i isti, i usled automatizovanog načina života lišeni veze sa bogatstvom koje leži unutar i izvan nas. Čekamo da se nešto desi, ne shvatajući da se zapravo ne dešavamo Mi.  Živimo svoje programe očekujući da se stvari nekako već same od sebe promene ili da naš isti program konačno da neki novi rezultat, jer ko zna, ako sto hiljada puta uradimo isto, možda se konačno desi ono što želimo. Možda se svet promeni.

Pročitajte i ovo: Zagrljaj je važniji od hrane, vredi hiljadu izjava ljubavi

Šta nam je potrebno da se probudimo iz ovog sna navika u kojem gasimo svoju energiju, štedimo se i čuvamo od novog?

Pročitajte i ovo: Seksualno ucenjivanje – tamna strana interneta

Najpre, važna je naša svesnost o tome da živimo robotizovani život, pokušavajući da izbegnemo neprijatnost, neizvesnost i nesigurnost na nepoznatom terenu.

Photo by Thought Catalog on Unsplash

Da li je kod svakog od nas pojedinačno to slučaj možemo istražiti lako pitajući se – Šta ja na poslu, u prijateljskim odnosima, u svojoj vezi, sa svojom decom, prema samom sebi, svom zdravlju ili roditeljima uvek radim isto? Možemo uzeti papir i olovku i istražiti jedno od ovih polja koje nam je u ovom trenutku važno i napraviti spisak svega što uvek radimo isto.

Pročitajte i ovo: Da li da se vratim bivšem partneru ili ne?!

Veoma dobro bi bilo da se ovom spisku vraćamo svakodnevno nekoliko narednih dana pokušavajući da osvestimo što više svojih navika kako bismo stekli što bolji uvid u ono što činimo.

Pročitajte i ovo: Da li varite ili gutate svoje emocije?

Sledeći korak jeste da utvrdimo čemu nam sve te navike služe. Najčešći dogovori su da služe tome ne napravimo veći problem, da sve stignemo, da se ne nerviramo, da ne nerviramo drugog, da bude ’’mir u kući’’, da postignemo što bolji rezultat ili prosto mislimo da ne može drugačije.

Photo by Jakob Owens on Unsplash

U suštini, sve to obično radimo jer nam se čini da je tako najpametnije, ne uzimajući u obzir to da su se vremena promenila, da su se okolnosti promenile, da su se drugi oko nas takođe promenili i da smo se konačno i mi sami promenili. Velika je verovatnoća da danas, u ovim ’’ovde i sada’’ okolnostima, poštujući svoje aktuelne želje i potrebe, možemo da pronađemo drugačije modele ponašanja koji će nam više i bolje služiti i koji će nam doneti novu energiju i polet.

Pročitajte i ovo: Uticaj ranog razvoja na formiranje ličnosti

Sledeći korak je da definišemo koje bismo svoje navike želeli da promenimo. Kod promena navika nije dovoljno da samo ne želimo više nešto da radimo, već i da definišemo šta umesto toga hoćemo da radimo, kako ćemo to i šta ćemo sa preprekama koje će se pojaviti na tom putu.

Pročitajte i ovo: Da li stvarno ništa nije tako jednostavno?!

Zato je dobro da svoju odluku zapišemo i da oko nje kreiramo plan i definišemo načine na koje ćemo pratiti i podržati sebe.

Photo by Tyler Nix on Unsplash

Ključna pitanja su:

– Šta više ne želim da radim?

– Šta tačno želim da radim?

– Kako to želim da radim?

– Čime bih mogao/la sebe da sprečim u tome?

– Kako bih mogao/la sebe da podržim u tome, kada naiđem na sve te unutrašnje i spoljašnje prepreke?

– Kako bih mogao/la sebe da bodrim i nadgledam na tom putu?

Photo by Shwa Hall on Unsplash

Kada odgovorimo na ova pitanja, važno je da napravimo plan i da pratimo svoje napredovanje na tom putu.

Pročitajte i ovo: Kako da pomogneš sebi kad te boli duša

Takođe nam može pomoći da uvedemo i neke od vežbi za fokusiranje i osnaživanje sebe. Jedna od njih bi mogla biti Svesnost o nameri koju smo definisali. Možemo odrediti neke momente tokom dana u kojima ćemo se svesno fokusirati na svoju nameru. To može biti svakog jutra, svaki dan u podne, ili u bilo koje vreme za koje odredimo da je zgodno i praktično za nas.

Pročitajte i ovo: Ovo su dokazi da manipuliše vama

Tada se možemo podsetiti svoje odluke i svog plana kako bismo ga imali u fokusu tokom dana i kako ne bismo upali u stari začarani krug automatizama koji će nam opet pojesti i ovaj dan.

Photo by Christopher Burns on Unsplash

Sledeće što možemo uraditi jeste da u periodu dok brišemo svoju naviku i ostvarujemo veći stepen slobode, pravimo večernje preglede uspešnosti. Oni ne treba da služe tome da se sekiramo, optužujemo ili maltretiramo sebe osećanjem krivice, već da nam pomognu da prepoznamo kako i čime sebe sabotiramo i da nam pomognu da sa više mudrosti pristupimo narednom danu.

Pročitajte i ovo: Kako snovi mogu da nam pomognu u rešavanju svakodnevnih problema

Dodatnu motivaciju možemo naći ako izdvojimo neko vreme za sebe i u miru i samoći, zatvorenih očiju prođemo kroz novo željeno iskustvo. Važno je da osvestimo kako se osećamo dok prolazimo kroz to novo iskustvo sebe, da postanemo svesni toga kako izgleda naš dan dok činimo neke druge stvari i kakve se promene dešavaju u nama i izvan nas.

Pročitajte i ovo: Ima li ljubavi posle prevare?

Važno je da budemo svesni i toga da su navike i automatizmi veoma žilava stvorenja i da ovaj put mora biti dug, ali ne mora biti naporan. Zapravo, može biti vrlo uzbudljiv i osvežavajući ako imamo dovoljno ljubavi i tolerancije za stare navike i nezgrapne prve korake.