Početak proleća, mnogima koji se bave psihoterapijom ili savetovanjem, pravi problem sa baterijom na telefonu, jer ona teško može da izdrži svoje standardno vreme, zbog toga što je najednom mnogo poziva i mnogo više zahteva za nekom vrstom rada na sebi.

Paralelno sa dužim danima, višim temperaturama, naznakama cvetanja i bujanja života oko nas, često se dešava da u nama procvetaju ili narastu teme i problemi koji su bili dobro konzervirani tokom zime, zakopani i sakriveni u mraku, koji su čekali da izađu na svetlost dana kako bi bili viđeni i razrešeni.

Katarina Krstić
Gestalt life coach i savetnik,
HR Consultant

Zima nam daje gomilu načina i prilika za opravdanje da budemo neaktivni i odlažemo, čekajući bolji momenat da raščistimo nered u sebi i oko sebe.

Pročitajte i ovo: Skrivena lica depresije – nasmejana depresija

Međutim, kada krene da se dešava nalet prolećne energije, češće uočavamo kontraste i nezadovoljstvo u sebi, pa se kao teme pojavljuju stare nezalečene traume, problemi ostavljeni po strani, umor, napetost, teškoće sa spavanjem, nezadovoljstvo načinom na koji organizujemo život i time kako ga stilski oblikujemo. Paralelno sa pojavljivanjem rupa na našim ulicama, pojavljuju se i praznine u nama koje postaju vidljivije i jača potreba da se one zakrpe, ili da se promene putevi, jer stalna propadanja ne prijaju, a povremeno mogu da zabole.

Pročitajte i ovo: Na koji način vežbe vraćaju sreću u naš život

Javlja se želja da se izađe iz zimske rutine, ali je nekada smetnja tome to što ne znamo ni kako ni gde, ukoliko nismo na dobar i hranljiv način prepoznali i popravili ona mesta u sebi, na kojima zakrpe nisu kvalitetne i na kojima postoji velika opasnost od ponovnog poniranja.

Foto Artem Kovalev

Ukoliko osećamo nezadovoljstvo, želju da nešto promenimo u svom životu, napetost, umor, bezvoljnost, teškoće da zaspimo ili da se probudimo, svakako da najproduktivniji način razrešavanja ovih problema može biti pozvati savetnika ili terapeuta, ali osim toga možemo pokušati i sami da napravimo neke korake ka boljem prolećnom balansu svojih potreba i svojih mogućnosti.

Pročitajte i ovo: Gde da nađem lek kad srce zaboli

Početni korak je svesnost o onome što nas žulja, koju možemo osvojiti ako u miru i tišini posvetimo sebi neko vreme fokusirani na svoje potrebe i svoja nezadovoljstva. Možemo krenuti od toga da u nizu završavamo rečenice koje počinju sa – Ja želim da….

Pročitajte i ovo: U čemu je razlika između krivice i odgovornosti

Potrebno je da sebi dozvolimo da osetimo i prepoznamo sve svoje želje, bez obzira na to da li nam one na prvi pogled deluju glupo, nerealno, besmisleno, ili možda imamo doživljaj da su neskromne ili neusklađene sa našim vrednostima i stilom života. Za početak je važno da ih osvestimo u što većem broju i to tako što ćemo biti svesni i onih koje su ostvarene i onih koje to nisu. Ako dozvolimo sebi da se petnaestak minuta fokusiramo na svoje želje, znajući pritom da nemamo nikakvu obavezu da ih ispunimo, imaćemo materijala da napravimo jednu solidno dugačku listu koju dalje možemo da podvrgnemo analizi.

Foto Aidan Meyer

Želje dalje možemo podeliti na ostvarene i neostvarene i fokusirati se na ovu drugu grupu želja.

Pročitajte i ovo: Kada je veza kao droga

Među njima možemo napraviti tri grupe želja. U prvu možemo da svrstamo one potpuno nerealne i neostvarive, uz dosta pažnje i promišljanja prilikom davanja takve ocene. Na primer, želja da svi ljudi budu fer i korektni prema nama je nerealna želja, ali želja da ovladamo nekom veštinom koja nam baš nikako ne ide, ne mora biti nerealna, ukoliko smo spremni da uložimo veliki napor i budemo istrajni.

Pročitajte i ovo: Ljubav je samo reč

Kada izdvojimo želje koje su zaista nerealne, od velike važnosti je da prihvatimo u potpunosti da je to tako. Stalno prolaženje kroz bes, tugu i nezadovoljstvo zbog toga što nam nešto nemoguće ne ide ili se ne dešava u realnosti, oduzima nam vitalnu snagu i umanjuje zadovoljstvo životom. Prihvatanje realnosti donosi nam mir i balans i oslobađa energiju da ide u pravcu u kojem je kretanje moguće i u kojem su uspesi realni.

Ostale želje svrstamo zatim u dve kategorije.

Prva od njih je – realne uz određene modifikacije, a druga je – potpuno realne želje. U prvoj grupi se nalaze one koje su možda previše strogo i zahtevno određene. Mogu biti ostvarive ali možda ne na način na koji bismo želeli i možda ne baš u tom intenzitetu. U vezi sa njima, zadatak nam je da ih redefinišemo i učinimo dostižnim.

Pročitajte i ovo: Kako se rešiti tenzije u vratu i ramenima?

Možda ne možemo u potpunosti izmeniti neke stvari u svom životu, recimo, kupiti veći stan i imati više prostora za sebe, ali ga možda možemo drugačije urediti kako bismo svoj konačni cilj dostigli i omogućili sebi veću komociju i bolju organizaciju u svom prostoru. Pitanje koje sebi možemo da postavimo je – Kako bih mogla da preformulišem ovu želju da ona bude realna i dostižna za mene?

Pročitajte i ovo: Senka u seksualnosti

Foto Artur Rutkowski

Kada definišemo svoju konačnu listu ostvarivih želja, uključujući i one koje smo upravo redefinisali, ostaje nam još da odredimo prioritete, svesni toga da ne može sve biti odjednom i da kretanje u milion pravaca ne vodi ni na jedno mesto.

Pročitajte i ovo: Doviđenja prošlosti, dobar dan živote

Nakon toga važno je da napravimo dobar akcioni plan i pokrenemo se na konkretne aktivnosti koje će nas približiti ciljevima.

Pročitajte i ovo: Zašto je važno da provodimo vreme sami sa sobom

I na kraju, možemo se vratiti onoj listi zadovoljenih želja i postati svesni svega onoga što imamo, svega što nas ispunjava zadovoljstvom, što nas hrabri i što nam uliva nadu u to da ćemo i ono ostalo osvojiti, jer smo u tome ili nečem sličnom već uspevali. Možemo je dopuniti i proširiti, tako da obuhvati još više stvari, one na koje smo tokom vežbe zaboravili, ili su nam se podrazumevale. To nam može pojačati i osećanje zahvalnosti i radosti i dati energiju za sve naredne korake.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.