Sledi nastavak prošlonedeljnog teksta o tome kako da vežbanjem svesnosti uspemo da povećamo svoj osećaj zadovoljstva svojim životom.

U tome nam mogu pomoći sledeći koraci i vežbe.

Katarina Krstić Gestalt life coach i savetnik, HR Consultant
Katarina Krstić
Gestalt life coach i savetnik,
HR Consultant

Prvi korak je razvijanje svesnosti o tome u kojoj meri smo skloni da se fokusiramo na negativne događaje i osećanja.

Vežba koja nam u tome može pomoći može biti dnevno svođenje računa negativnih minuta.

Pročitajte i ovo: Danas ti se smeju, a već sutra žele da ti budu najbolji prijatelji

Možemo se svake večeri zapitati – Koliko sam vremena danas proveo/la razmišljajući o neželjenom situacijama, neočekivanim lošim ishodima i vestima, učestvujući u razgovorima koji se bave razmenom ličnih nesrećnih priča i kakve je to imalo uticaje na mene? Možda nam u početku neće ići lako da se prisetimo svega i napravimo pošten račun ali ako uvedemo i naviku da se tokom dana povremeno pratimo i zapitamo isto, naša kalkulacija će biti sve tačnija i jasnija.

Pročitajte i ovo: Upoređivanje s drugima upropaštava ti život

Drugi korak je razvijanje svesnosti o tome čemu nas je to vodilo i da li je bilo korisno.

Ponekada ima smisla baviti se svim tim neprijatnim situacijama jer nas to može voditi novim saznanjima, razviti neku novu veštinu, dovesti do potrebnih promena, novih rešenja ili ciljeva. Ponekad je prosto gubljenje vremena i energije i trošenje apoena naše današnje doze sreće i mira. Zato je važno da prepoznamo kada smo radili jedno a kada drugo.

Foto Lesly B Juarez
Foto Lesly B Juarez

To ćemo saznati ako se zapitamo – šta sam time dobro uradio za sebe, za druge ili za rešavanje mog ili tuđeg problema i da li mi je trebalo zaista toliko minuta i toliko prepričavanja da bih do toga došao/la? Ako je odgovor da smo izgubilu previše vremena i energije, možemo se zapitati kako smo to mogli brže i lakše da razrešimo slučaj i da to probamo da sprovedemo u delo u narednim danima.

Pročitajte i ovo: Kako da vežbanjem svesnosti povećamo osećaj zadovoljstva životom

Treći korak je razvijanje svesnosti o tome koliko cenimo spostvenu sreću i momenate ispunjavanja naših očekivanja.

Dakle, možemo svakodnevno da se zapitamo kakav je naš odnos prema onome što ispunjava naša očekivanja, što nas ne remeti , što nam sreću ne kvari i ne provocira negativne emocije u nama.

Pročitajte i ovo: Zašto se žalimo, čak i kada nam dobro ide

Da li mislimo da smo srećni što smo upravo zdravi, što npr. u ovom trenutku ne kisnemo, a napolju pada kiša, što smo maločas pojeli ukusan obrok i što se od jutros ništa strašno nije desilo? Da li to izaziva bilo kakav pozitivan osećaj u nama ili prosto podrazumevamo da to tako i treba da bude?

Pročitajte i ovo: Kako nas manipulišu

Ako podrazumevamo, bilo bi dobro da razmislimo o tome na osnovu čega formiramo takav stav. Realno, u ovom trenutnku neko kisne, neko je gladan i nekome se dešava nešto strašno. Jasno je da se u realnosti ništa ne podrazumeva i da je sve moguće, kao i da se neprijatnosti dešavaju, pa je zanimljivo da razmislimo o tome odakle to, da ono što želimo, zapravo podrazumevamo.

Pročitajte i ovo: Kako da se nosite sa šefom koji vas maltretira

Valjalo bi i da se zapitamo, da li možda sve dobre momente zanemarujemo baš zbog toga što verujemo da ostatak živog i neživog sveta po prirodi stvari treba da bude raspoložen da se ponaša u skladu sa našim očekivanjima i da to što se često tako i dešava i nije neka velika sreća?

Foto Brooke Cagle
Foto Brooke Cagle

Takođe, možemo se zapitati kako bi se osećali kada bismo verovali da se to ne podrazumeva.

Da li bismo onda mogli više da cenimo ono što nam se dalo u ovom trenutku i da sebe više ispunimo zadovoljstvom?

Pročitajte i ovo: Stalo ste zauzeti? Od čega, zapravo, bežite?!

U tome nam može pomoći sledeća vežba. Možemo izdvojiti malo vremena da sedimo u miru, zatvorimo oči i fokusiramo se na sve ono što se tokom dana dešavalo i što je bilo dobro. Možemo krenuti od događaja kojima smo započeli dan, razmišljajući o svemu pozitivnim što smo doživeli. Na primer, danas sam ustala zdrava, nije me ništa bolelo, nisam kasnila sa ustajanjem pa sam imala vremena da se lagano spremam za posao, bila sam odmirna, prijao mi je ukus jutarnje kafe, bila sam zadovoljna što sam stigla na vreme, usput sam srela dragu koleginicu i malo proćaskala, čula sam neke lepe vesti od nje, i tako dalje. Ako se kroz ovu vežbu fokusiramo na sve dobre detalje tokom jednog dana, postaće nam jasno da njih ima najčeśće hiljadu puta više nego onih loših ali ih mi prosto zanemarujemo.

Pročitajte i ovo: Da li je vreme da konačno date otkaz

Zbog toga je sledeći korak da se zapitamo koliko često i koliko dugo fokusiramo ove pozitivne doživljaje tokom dana?

Kako se odnosimo prema njima? Da li ih cenimo i koliko im prostora dajemo u svom životu? Da li se zbir minuta provedenih u svesnosti o ovim lepim trenucima razlikuje od zbira negativnih minuta i da li to odražava njihov realni odnos u stvarnosti?

Pročitajte i ovo: Popaje, spasi me! Kompleks spasioca – da li i koliko pomažete svom partneru u vezi?

Ukoliko naša matematika pokazuje da je minus više nego plus, ostaje nam još samo jedan korak, a to je da donesemo odluku šta ćemo sa tim. Ako se odlučimo za negovanje svoje sreće pravac je jasan – što je više gledamo, to je lakše vidimo,  i to je uslov da možemo i da je uhvatimo. A onda, što je duže držimo, to je više imamo.