Donositi odluke nije lako, posebno ukoliko one imaju dalekosežne uticaje na naš život.

Promeniti posao, preseliti se u drugi grad ili drugu državu, ući u brak ili izaći iz njega, često su teme u kojima nije lako preseći sa punom uverenošću da činimo ispravnu stvar. Prirodno je da vagamo, da na jedan tas stavljamo sve dobro što očekujemo od izbora, a na drugi sve ono što bi moglo biti loše ili što ćemo takvom odlukom izgubiti. To su situacije u kojima se najčešće podsetimo da “ne može i jare i pare”, pa merimo šta nam je draže i koji nam je gubitak lakši za podneti.

Katarina Krstić
Gestalt life coach i savetnik,
HR Consultant

Prirodna ambivalencija postoji u svakom od nas kada se suočavamo sa tim pravilom koje govori da, ukoliko nešto želimo da dobijemo, u isto vreme se nečeg drugog moramo odreći. Čak i kada su u pitanju sasvim male svakodnevne stvari, ovo pravilo je uvek prisutno.

Pročitajte u ovo: Žene se zaljubljuju u junake, a muškarci u sfinge

Da bismo dobili tople, sunčane i osvežavajuće dane negde na moru,  moramo se odreći para i svih drugih sadržaja koje imamo kod kuće i u svom redovnom okruženju. Nekada se odričemo dva sata spavanja radi druženja sa prijateljima, a nekad obrnuto, nekada se odričemo čitanja knjige da bismo proveli više vremena sa porodicom, a nekada razgovora ili igre sa decom da bismo čitali knjigu.

Photo by Christoffer Engström on Unsplash

Nekada, kada ne možemo ničeg lako da se odreknemo, ostajemo neopredeljeni i ne znamo šta da radimo. Tada se najčešće odričemo toga da donesemo odluku i uradimo nešto konkretno, a opredeljujemo se za to da prosto razmišljamo o tome šta da radimo.

Pročitajte i ovo: Previše dobro da odem, premalo da ostanem

Svima se dešava da kada su u pitanju velike odluke neko vreme činimo baš to. Biramo da razmišljamo, analiziramo, pričamo o svojim dilemama i odlažemo odluku. Međutim, nekada se dešava da na sličan način pristupamo i onda kada se radi o odlukama koje nisu tako značajne ili ne zahtevaju prevelika odricanja.

Pročitajte i ovo: Znaci koji ukazuju na to da ste u vezi sa psihopatom

Neki ljudi se teško odlučuju i kada treba da naruče piće u kafeu, a pre nego što su došli do te teme, trebalo im je dosta vremena da odluče za koji sto će sesti. Da, ako naručim limunada, neću popiti pivo, a ako uzmem kafu, onda neću uzeti limunadu. U svakom slučaju, šta god da uzmem ostajem bez izobilja svega ostalog što je bilo moguće. 

Photo by Guilherme Stecanella on Unsplash

Tako i kada se kupuju cipele, donose neke redovne odluke u vezi nabavke za ručak, u vezi vaspitanja dece, odlaska u bioskop ili donošenja neke poslovne odluke.

Pročitajte i ovo: Kako nas strahovi ometaju u ljubavi

Neodlučnost ili izbegavanje da se odluka donese i neko rešenje prihvati kao najbolje, velikim delom je rezultat nespremnosti na odricanje, odnosno, odbijanje da se za jare daju pare. Najčešće se u vezi sa tom neodlučnošću spominje strah od greške, ali u suštini i taj strah je, takođe, u vezi sa odricanjem. Ako pogrešimo nešto ćemo izgubiti, bilo da je u pitanju novac, prijatelj, partner, dobra sliku o sebi ili odličan glas koji nas bije u profesionalnom svetu. Ne želeći da se toga odreknemo, mi se plašimo greške.

Pročitajte i ovo: Znate li zašto je strah dobar?

Slična je stvar i sa prihvatanjem promena, jer kod njih najčešće ono što prvo vidimo jeste ono čega treba da se odreknemo da bismo ih sproveli. I kada pričamo o izlaženja iz zone komfora, takođe se srećemo sa nespremnošću na odricanje od nekih navika, mira i stabilnosti.

Photo by Joanna Nix on Unsplash

Tako i naš osećaj zbunjenosti, odsustvo rešenja ili odsustvo akcije u pravcu traganja za rešenjima, ostajanje predugo sa istom dilemom i sa zaključkom – ne znam, nisam pametna, omogućava nam da izbegavamo neka odricanja i neke gubitke, koje bismo imali kada bismo znali šta želimo da uradimo.

Pročitajte i ovo: Kako da se odnosite prema onima koji vas ogovaraju

Ne želeći da se odreknemo blagodeti sadašnje situacije, već navikli na cenu koju plaćamo za njih, često i nesvesni njene veličine, zaboravljamo da se u tom stanju status quo dobrovoljno odričemo svega onoga što bi realno mogli da dobijemo da smo samo malo više spremni da platimo adekvatnu cenu.

Pročitajte i ovo: Kako da popravimo narušeni odnos

Da bismo bili svesniji kako sebe držimo u prolongiranom stanju nejasnoće i neznanja, možemo sebe zapitati sledeće – Kada bih znala/o šta mi je sada najpametnije činiti, čega bi sve morao/la da se odreknem da napravim potrebnu promenu ili korak?

Photo by Pierre T. Lambert on Unsplash

Pročitajte i ovo: Afrodita, boginja ljubavi u ženi – kako otkriti pun spektar svoje ženstvenosti

A nakon toga, korisno je i sagledati kako bismo završili sledeću rečenicu – Ako budem predugo bez rešenja za ovu dilemu… – jer ćemo na taj način sagledati čega se sve odričemo u budućnosti, ne znajući i ne radeći ništa.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.