Za doček Nove godine vezuje nas osećaj čarolije. I nije to samo zbog Deda Mraza koji treba da nagradi sve one koji su bili dobri, već i zbog one naše potrebe za nečim novim, željenim, dobrim, skladnim i radosnim.

Tokom godine, borimo se sa raznim problemima i voleli bismo da sve loše nekako nestane iz našeg života i da se napokon pojavi ono što će doneti svežu energiju i novu radost u naš život.

Katarina Krstić Gestalt life coach i savetnik, HR Consultant
Katarina Krstić
Gestalt life coach i savetnik,
HR Consultant

Ovu čaroliju prizivamo kroz rituale, slavlja i povezivanjem sa onim lepim što nas okružuje, u čemu uživamo ili sa onim što očekujemo.

Pročitajte i ovo: Žene koje previše vole

U ovo doba godine, spremni smo da više razmišljamo o stvarima koje za nas ima najveću vrednost, o ljudima koje volimo najviše, o idejama koje nas najjače pokreću,  o željama koje nam najviše znače, iako često zaboravimo da o njima mislimo, opterećeni problemima i zahtevima.

Pročitajte i ovo: Zašto previše volimo?

Ova novogodišnja čarolija, kroz svoju specifičnu ornamentiku,  šarenu veselu svetlost, prijatne ukuse i mirise,  poznata draga lica i pakovanje poklončića,  vraća nas osećanju radosti i povezanosti sa sobom i sa drugima.

Pročitajte i ovo: Kako da osvestimo uznemirijuće emocije

Obnavlja sećanje na ono što zaista želimo dok uporno radimo ono što mislimo da moramo.

Uzbuđenje i nadahnutost da se približimo sebi i svojim željama oko nove godine motiviše nas na to da razmišljamo o promenama i donosimo odluke koje često vrlo brzo gube snagu, čim zakoračimo u prostor nove godine, ukoliko ne uspemo odlučno da dohvatimo ovaj čarobni novogodišnji štapić i ne ovladamo njime na pravi način.

Pročitajte i ovo: Kakav tip muškarca privlači žene koje previše vole?

Kako on zapravo radi?

Najpre, on ima sposobnost da podstakne optimizam, nadu i veru u pozitivne promene, koja stoji nasuprot sumnji i pesimizmu.

On omogućava da se sve sagledava sa vedrije i opuštenije strane, nasuprot ozbiljnom i zgrčenom stilu hodanja kroz život.

Pročitajte i ovo: Kako da žene koje previše vole skrenu fokus sa Njega na sebe?

On daje impuls da se svet pogleda sa one svoje dobre strane u svom najlepšem sjaju, nasuprot tendencija da se svemu nalazi mana i da se fokusiramo samo na senku koja neminovno prati svetlost.

On nas povezuje sa svojim iskrenim i dubokim željama nasuprot vezanosti za nebitne i spolja nametnute ciljeve.

Pročitajte i ovo: Ženomrzac, najromantičniji muškarac na svetu

On služi i tome da umanji naše strahove od promene i približava nam ideju da je u novome radost,  lepota i životnost.

Zbog toga ukoliko želimo da ga čvrsto držimo i  pravilno koristimo u narednih 365 dana, posebno je da se setimo da u svakom od njih zamahnemo svojom unutrašnjom čarolijom i negujemo:

Pročitajte i ovo: Zašto ženomrzac potajno ili otvoreno mrzi žene?

– optimizam, nadu i veru, i onda kada nije lako,

– vedrinu i opuštenost i onda kada se suočavamo sa tvrdim zahtevima i ograničenjima,

– želju da u svemu što nas okružuje tražimo onu lepšu stranu i nalazimo odgovor na pitanje zbog čega je nešto dobro,

Pročitajte i ovo: Kako se ponašaju ovisnici o ljubavi, romantici i vezama?

– odluku da napravimo prostor za povezivanje sa svojim iskrenim dubokim željama i razlikujemo bitno od nebitnog,  kao i ono što je zaista naše u odnosu na ono što je nečije tuđe,

– hrabrost da neprestano prevazilazimo strahove od novog i drugačijeg, vraćajući se na prvu stavku sa liste.

Pročitajte i ovo: Kako da ostvarimo vezu u kojoj ćemo se osećati kao celovita ličnost i slobodno voleti?

Povrh svega, za uspešnu upotrebu ovog alata,  najvažnije je da ga nosimo sa sobom svakoga dana, tokom cele naredne godine i koristimo sve njegove funkcije, ukoliko zaista želimo nešto drugačije i novo u narednoj godini.

Srećno u novom, hrabro i pozitivno, sa dobrim namerama i puna srca, za sebe i druge, uz puno vedrine i sa čvrstim fokusom na prave stvari vam želim!