Često nam se dešava da zbog dugačke “to do” liste, kratkih rokova i imperativa da multitaskujemo, upravo vrhunac stresa doživimo tu negde oko novogodišnjih praznika.

Treba završiti sve nagomilane poslove u kancelariji, ostati prekovremeno, obići sve školske novogodišnje  predstave, nabaviti ukrase i poklone,  okititi, skuvati, ispeći i obići sve važne proslave u gradu na kojima valja biti. Postići sve, svakako nije lak zadatak, posebno zbog toga što većinu obaveza obavljamo po mraku, u kolonama koje ne dozvoljavaju brže kretanje, po pritiskom drugih koji slabo podnose ovaj pritisak.  Stresnih situacija i obaveza je previše a vremena za uživanje i radost sve manje.

Katarina Krstić Gestalt life coach i savetnik, HR Consultant
Katarina Krstić
Gestalt life coach i savetnik,
HR Consultant

Ipak, postoje načini koji nam mogu pomoći da budemo više u radosti i miru  nego u haosu i neskladu sa onim što nas okružuje.

Pročitajte i ovo: Kada brak ne treba spašavati

Ono što nam generalno zadaje najviše muke jeste pokušaj da držimo u glavi sve šta treba da se uradi, kako nešto ne bismo zaboravili i sa druge strane, prekratki rokovi za realizaciju. Trudimo se da ni jedna stvar ne ispadne iz sistema, zbog neke neočekivane prepreke, jer tada čitav plan počinje da se raspada i to nas može činiti napetim. Problem je najčešće u lošoj proceni količine vremena koje nam je potrebno da nešto  završimo i ponekad u nerealnoj proceni cene koju treba da platimo, energetski i emocionalno, za to što želimo sve da stignemo.

Pročitajte i ovo: Toksični odnos i njegovi pokazatelji

Verovatno smo već više puta dokazali u praksi da se sve može ako se hoće,  ali se možda nismo zapitali u kakvoj je to vezi sa tim što često nemamo snage da se tom uspehu radujemo. Ponekad prosto mislimo da je to tako, da drugačije ne može i da su stres i iscrpljenost obavezni pratilac prednovogodišnjih dešavanja. Međutim, to zaista ne mora da bude tako.

Pročitajte i ovo: Zašto se razočaramo u ljubav

Jedno od rešenja može biti da planiramo obaveze tako da sebi damo vremena za svaku od njih i više nego što na prvi pogled deluje da je potrebno. To će nam omogućiti da lakše prihvatamo prepreke, promene i remećenje planova.

Međutim,  početak svakog planiranja kreće od pravljenja liste, pa je to svakako prva stvar koju treba da uradimo, jer bez nje održavamo visok stepen mentalnog napora da uskladimo ono što smo krenuli da uradimo sa onim jako važnim, što nam je upravo palo na pamet.

Pročitajte i ovo: Kako narodnjaci utiču na potisnute emocije

Kada napravimo listu svega što bismo želeli da obavimo do praznika i tokom prazničnih dana, korisno bi bilo svaku od stavki proceniti iz ugla dva pitanja.

Prvo pitanje je – Koliko mi energije, snage ili napora treba da ovo obavim, i kako sam sa tim? Ako zamislimo da se količina ovog napora procenjuje na skali od 1 do 100, svaku od aktivnosti možemo proceniti u ovom rasponu i možemo je porediti sa drugim stavkama sa liste. Drugo pitanje koje je veoma važno za ovu kalkulaciju zadovoljstva, jeste – Koliko će mi to doneti radosti i uživanja? I ovde procenu pravimo na skali od 1 do 100.

Pročitajte i ovo: Šta da radiš kad sretneš ljubav svog života u pogrešno vreme

Ovo nam omogućava da za svaku od stvari sa liste ocenimo odnos ulaganja i efekta. Na osnovu ovih procena možemo se odlučiti da neke od stavki sa liste možda potpuno obrišemo jer zahtevaju puno truda a daju vrlo malo zadovoljstva. Osim toga, možda će nam pasti na pamet da na nju dodamo nešto što nam je lako i što će nas ispiniti ogromnom radošću.

Pročitajte i ovo: Prava procena donosi pravi odnos prema partnerskoj vezi

Važno je da budemo svesni toga da ako aktivnosti izvodimo po automatizmu i zato što mislimo da tako treba ili mora, a u njima ne uživamo jer nas iscrpljuju i čine napetima, rizikujemo da ne uživamo u onim aktivnostima koje su nam u ovom trenutku veoma važne i kojima bismo se zaista radovali da nismo umorni, ili pod tolikim stresom.

Pročitajte i ovo: Skrivena lica depresije – nasmejana depresija

Nije loše setiti se ponekad, baš u situacijama koje svojim šarenim sjajem vuku na sve strane, da je manje više i da kada su praznici u pitanju, nije važno šta smo sve postigli, već koliko smo u tome uživali.