Svi znamo za važnost prvog utiska.

Često verujemo da smo ga mnogo puta u životu sebi dokazali, iako je bilo i momenata u odnosu u kojima smo verovali da nas je možda ovog puta i prevario. Upoznali smo nekog i na prvi pogled osetili nešto što ne umemo da objasnimo, nekada vrlo pozitivno osećanje, a nekada kao neku negativnu slutnju prošaranu oprezom i sumnjom.

Katarina Krstić
Gestalt life coach i savetnik,
HR Consultant

Kada se susrećemo prvi put, po pravilu se pitamo – Da li ovoj osobi mogu da verujem? Da li ću sa njom ostvariti odnos prijatnosti, pun radosti i zadovoljstva, ili će se u njemu dešavati neke neželjene okolnosti i drame?

Pročitajte i ovo: Kako nas manipulišu

Nešto u toj osobi i situaciji opredeljuje nas ka pozitivnom ili negativnom polu i impresija koju formiramo u prvih nekoliko minuta susreta igra veliku ulogu u tome kuda i kako ćemo taj odnos voditi.

Pročitajte i ovo: Zašto se žalimo, čak i kada nam dobro ide

Prva impresija postaje pozadina koja određuje kako će se svaki novi događaj nadalje interpretirati.

Pročitajte i ovo: Život ste dali firmi u kojoj radite, a ona vas je odbacila kao staru krpu

Svi znamo da kada neko naš, neko koga volimo i o kome mislimo dobro, napravi neku glupost, uspevamo da pronađemo gomilu razloga da opravdamo njegovo ponašanje i puno olakšavajućih okolnosti kojima ćemo pokušati da ublažimo njegovo delo.

Adam Griffith

Jeste, pogrešio je, ali je “dobar u duši” pa mu se malo gleda i kroz prste. Sa druge strane, neko koga ne volimo, može dobiti vrlo brzo i lako teške negativne epitete koje neko nama drag ne bi “zaslužio” sve i da je deset puta uradio istu stvar, ili čak i nešto gore. Svima je jasno da kada naše dete dobije lošu ocenu, veće su šanse da ga učiteljica mrzi, ili prosto ne radi dobro svoj posao, dok kad je u pitanju komšijin mali, sve navodi na to da je u pitanju loše kućno vaspitanje.

Pročitajte i ovo: Perfekcionizam – glad za prihvaćenošću i ljubavlju

Ovaj mehanizam različitih aršina za sebe i druge, za moje i one koji nisu deo moje grupe, igra veliku ulogu u procesu dokazivanja prve impresije.

Pročitajte i ovo: Upoređivanje s drugima upropaštava ti život

To je proces interpretacije koji prirodno koristimo kada pravimo zaključke izbegavajući da ne budemo u pravu i izbegavajući zbunjenost i kontradiktornost.

Gonzalo Arnaiz

Zapravo, mi realnost interpretiramo uvek u nekom kontekstu.

Ono što sagledavamo predstavlja figuru, koja je neodvojiva od pozadine iz koje niče. Neće isti doživljaj stvoriti čovek u odelu, sa uredno vezanom kravatom, na poslovnom sastanku i na tribinama fudbalskog stadiona.

Pročitajte i ovo: Stalo ste zauzeti? Od čega, zapravo, bežite?!

Kada formiramo sud o nekome, taj sud postaje pozadina u odnosu na koju se dalje interpretira svako naredno ponašanje te osobe ili iskustvo sa njom. Ako smo zaključili da je neko verovatno zlonamerna osoba, svaki sledeći komentar, ili akciju koju bude preduzela, interpretiraćemo u skladu sa već formiranim sudom.

Pročitajte i ovo: Najčešće greške u upravljanju konfliktima i kako ih prevazići

Ako je naš doživljaj da se radi o veoma obrazovanoj i pametnoj osobi, većinu stvari koje kaže ćemo smatrati mudrim i vrednim pažnje, sve i da ona mlati praznu slamu ili iznosi netačne podatke i zaključke.

Joshua Ness

Naš sistem interpretacije teži da se slaže sam sa sobom i pokušaće koliko je god moguće da poveže prethodne impresije sa novim informacijama, tako što će novim informacijama davati značenje koje usklađeno sa stavom koji imamo.

Pročitajte i ovo: Da li je vreme da konačno date otkaz

Ako smo zaključili da je neko brižna, dobra i pouzdana osoba, kada nam otkaže sastanak u zadnji čas, pre ćemo pomisliti da sigurno ima neki jako dobar razlog, dok ćemo u istoj situaciji smatrati bahatim i neodgovornim nekog ko nam na prvi pogled nije delovao pouzdano i u vezi sa kim imamo negativan utisak.

Pročitajte i ovo: Da li je kokosovo ulje otrov ili čudotvorni lek?

Možda u ovom slučaju ovoj drugoj osobi nećemo ni pružiti novu šansu i priliku da se uverimo u suprotno, već ćemo zaključiti da nas intuicija dobro služi i da uvek treba verovati prvom utisku i starom zaključku.

Jared Slyter

Sa druge strane, da bi smo od pozitivne impresije došli do negativnog suda, potrebno je mnogo vremena i suprotnih argumenata koje dosta teško nalazimo.

Pročitajte i ovo: Život ste dali firmi u kojoj radite, a ona vas je odbacila kao staru krpu

Ako zamislimo da nam ova prva, “odgovorna” osoba, otkazuje u zadnji čas već treći put, ako nam je draga i ako o njoj pozitivno mislimo, možda ćemo zaključiti da je stvarno “u haosu”, da je prezauzeta ili sigurno u nekom problemu.

Pročitajte i ovo: Mobing – psihičko i seksualno zlostavljanje na radnom mestu

Pa čak i da se konačno uverimo u njenu bahatost u raspolaganju našim vremenom i postavimo granice ili iskažemo nezadovoljstvo, sledeći put kada jednom u sto godina ispoštuje dogovor, možda ćemo sa ponosom zaključiti da smo ipak bili u pravu kad smo još onda, na prvom susretu zaključili sve one pozitivne stvari o njoj.

Elizabeth Tsung

Da bismo izbegli jak uticaj ove tendencije u zaključivanju, možemo pokušati da prilikom donošenja suda o nečijem ponašanju pokušamo da pronađemo što više mogućih interpretacija, pitajući se – Šta bi sve ovo moglo da znači?

Pročitajte i ovo: Ćutanje je moć! Iskoristite je u svoju korist!

Kada smo svesniji velikog broja mogućih interpretacija, jasnije nam je koliko je svaka od njih proizvoljna i potencijalno netačna.

Pored toga, ukoliko imamo negativan stav o nekome, možemo se u svakoj situaciji zapitati – šta bih mislila da je ovo uradio moj dobar prijatelji? Najbolje je da odredimo nekoga konkretnog ko nam je jako drag i ko je sklon da se slično ponaša.

Pročitajte i ovo: Kako da ne vaspitavate svoju ćerku

Postizanjem veće svesnosti o tome kako sudimo, kako svoje sudove održavamo i podupiremo i šta je pozadina na kojoj interpretiramo događaj, možemo postići veći stepen slobode u odnosu na ove automatizovane navike u zaključivanju. Time se otvara mogućnost za bolje razumevanje i sebe i drugih a iz toga formira bolja saradnja, više dobre energije i manje drame i teških momenata.