Automatski izbori i kako ih prepoznati: Nikad ne reci, uvek!

Jedna od stvari koja u veoma velikoj meri određuje kvalitet našeg života  vezana je za našu veštinu pravljenja izbora i postavljanja granica.

Katarina Krstić Gestalt life coach i savetnik, HR Consultant
Katarina Krstić
Gestalt life coach i savetnik,
HR Consultant

Postavljanje granica zapravo znači uspostavljanje odnosa prema nekome ili nečemu, i može u većoj ili manjoj meri da bude izvedeno mudro i korisno za nas. Dobro postavljane granice podrazumevaju da imamo visok stepen svesnosti o sebi, o onome šta nam je zaista potrebno, situaciji, drugima i svom odnosu prema njima.

One su flesksibilne i isključuju zahteve za stalno istim ponašanjem i kategorijama “nikad” i “uvek”.

Pročitajte i ovo: TELO NIKAD NE LAŽE: Kada ne slušamo svoje emocije, telo stupa na scenu

 Kada smo na pravi način svesni svega toga, granice postavljamo u skladu sa svim važnim elementima, donoseći dobru odluku u vezi sa tim šta nam je činiti u konkretnoj situaciji.

Pročitajte i ovo: LJUTNJA: Glavno oružje u funkciji zašite sopstvenih potreba koje pokreće na promenu

Međutim, postavljanje granica i pravljenja izbora nije uvek jednostavan i lak posao. Pod uticajem raznih zahteva, očekivanja drugih od nas i naših ličnih očekivanja od sebe, često pravimo izbore kroz koje ne uspostavljamo zdrave lične granice i koji nas koštaju više nego što smo svesni.

Najčešće je teško postaviti granice u odnosu na drage ljude i njihove zahteve, u odnosu na saradnike, poslove, ali i u odnosu na razne mogućnosti zabave i aktivnosti.

Foto Averie Woodard
Foto Averie Woodard

U osnovi, mi smo bića koja su u vezi sasvim ambivalentna, jer uvek postoje razlozi zbog kojih bismo nešto hteli i zbog kojih isto to ne bismo želeli. Razlog je u tome što ne postoji ništa što je po svojoj prirodi toliko dobro i savršeno da u njemu ne bismo pronašli neki razlog protiv.

Takođe i zbog toga što ni jedan mogući izbor ne može da zadovolji naše međusobne kontradiktorne potrebe.

Pročitajte i ovo: Sve pada u vodu ako vam je seks loš: Loš seks je 90 posto braka

Hteli bismo da završimo taj zadatak, ali i da se odmorimo jer nas napušta koncentracija, voleli bismo da se vidimo sa prijateljima ali smo želeli da to popodne posvetimo radu na nečemu što nam dugo stoji nezavršeno, hteli bismo da se sretnemo sa nekom dragom osobom ali nas neko drugi moli za pomoć ili prisustvo.

U takvim situacijama, unitar nas postoji konflikt da se urade dve potpuno različite stvari u isto vreme.

Pročitajte i ovo: ZABRANJENA LJUBAV ili izbegavanje suočavanja sa sopstvenom nesposobnošću voljenja

U odnosu na jednu od njih, potrebno je postaviti granicu i isključiti je iz izbora u tom trenutku. Način na koji biramo šta ćemo uraditi u velikoj meri zavisi od našeg sistema uverenja koji će nam tada odmah uskočiti u pomoć da nam objasni šta je važnije, šta može da sačeka, šta nije toliko bitno.

Ovaj sistem uverenja u sebi sadrži i mnoge intojekte o kojima nismo ozbiljnije razmišljali još od detinjstva kada smo ih usvojili i počeli da ih primenjujemo.

Foto Joao Silas
Foto Joao Silas

Neki od njih mogu biti: ’’posao je uvek na prvom mestu’’, ’’najvažnije je biti tu za prijatelja, bez obzira na sve’’, ’’nije lepo odbiti zadatak’’, ’’ nikada ne treba propustiti zabavu’’.

Ovi i slični stavovi, čijeg značaja često nismo ni svesni, na naki način automatizuju naše ponašanje i mi se često u sličnim situacijama ponašamo uvek po istom principu i povremeno nismo zadovoljni svojim izborima jer se zbog njih osećamo loše.

Pročitajte i ovo: Kako sećanja sprečavaju ljubav

Najbolji način da prepoznamo gde i na koji način smo automatizovali svoje pravljenje izbora je da probamo da završimo nekoliko rečenica koje počinju sa ’’Ja uvek…’’ i ’’Ja nikad…’’.

Prva rečenica je vezana za one vrednosti koje izuzetno visoko cenimo i koje smo u velikoj meri ugradili u svoj identitet. One definišu šta je to ka čemu stremimo i što nas jako pokreće i energizuje. Dobro je da probamo da istražimo koje se vrednosti nalaze u osnovi tih rečenca, odnosno, uverenja.

Pročitajte i ovo: Muškarci, ovo treba da znate: Zašto žene ostavljaju muškarce koje vole! 

Ako, na primer, ’’Ja uvek završavam svoje poslove na vreme’’ analiziramo na ovaj način, možemo pretpostaviti da se iza ovakvog stava nalaze vrednosti, kao što su – efikasnost, odgovornost, savesnost.

Kada identifikujemo ove vrednosti, možemo se zapitati – da li u određenim situacijama, birajući uvek ove vrednosti, na nekin način pravim loše izbore koji me možda koštaju i nečeg vrednijeg i važnijeg u datom trenutku?

Foto Robson Morgan
Foto Robson Morgan

Svakako da je dobro biti efikasan, odgovoran i savestan, ali je moguće da nekada insistirajući na tim vrednostima ne uspevamo da ostvarimo neke druge vrednosti kao što su zdravlje, onda kada je pametnije da odmorimo, bliskost i ljubav, onda kada je možda bolje da umesto da budemo efikasni i savesni, budemo dostupni svojim najmilijima, slobodu i moć da biramo svoje ponašanje i upravljamo svojim vrednostima, umesto da one upravljaju nama.

Pročitajte i ovo: KADA UM PATI, TELO JAUČE: Tvoje telo govori, saslušaj ga!

Sa druge strane, rečenica koja počinje sa ’’ja nikada’’, nam ukazuje na koje smo sve načine suzili i ograničili sebe.

Iza ove rečenice se krije sve ono što negativno vrednujemo, odbacujemo i isključujemo iz svog identiteta.

Sve to što aktivno odbacujemo, vrlo aktivno će se na neki od mogućih načina, svakako pojaviti u našem životu ili tako što ćemo ove ’’negativne’’ elemente projektovati oko sebe i povremeno ih neopravdano nalaziti u drugim ljudima ili situacijama, bilo tako što ćemo zbog neprihvatanja određenih mogućnosti koje posedujemo, reagovati povremeno nekonzistentno i nekontrolisano.

Pročitajte i ovo: Muškarci, ovo treba da znate: Zašto žene ostavljaju muškarce koje vole! 

Ako neko ’’nikada ne ostavlja ništa za sutra’’, biće verovatno efikasan, požrtvovan, vredan i cenjen od većine ljudi, ali će možda biti i vrlo umoran, a u najgorem slučaju i bolestan.

Sa druge strane, prisilno se držeći svog imperativa da ništa ne ostavlja za sutra, ova osoba može izgubiti dosta i sferi socijalnih odnosa, partnerstva u okviru svoje roditeljske i drugih uloga.

Pročitajte i ovo: KAKO DA BUDEMO SREĆNI: Očekivanja i drugi demoni kulture lažne sreće i osmeha

Ova vrsta automatizovanih izbora, vezanih za poruke “uvek” i “nikad” ima posebnu snagu upravljanja našim ponašanjem, a sposobnost da fleksibilne je i kreativnije postavljamo granice i pravimo izbore, omogućava više energije i zadovoljstva životom.

Da bismo to postigli, za početak ja važno da ih identifikujemo i definišemo situacije u kojima možemo pokazati veći stepen raznovrsnosti izbora, doneti odluku da to i učinimo i eksperimentisati sa novim ponašanjima, korak po korak, ka većoj slobodi i boljem balansu.