Sećam se scene iz detinjstva. Nekoliko baba-komšinica i moja majka okupile se oko stola i nešto gledaju, kikoću se, podbadaju laktovima a brci im masni.

Keva je našla na poslu i donela kući gomilu erotskih časopisa, Vrući Kaj ili tako nekako. U prvom momentu je bila kao nije ovo za tebe idi ti u sobu, al’ babe se zauzele za moje seksualno obrazovanje (hvala im) pa navalile da me pusti da vidim.

Situacija bizarna. Tri generacije žena stoje oko stola, razvlače porno časopise na sve strane, kao malo se čude, malo im drago. Nešto ih, ipak, podgrejalo i razgalilo. Nešto sasvim prirodno. Jer, da se razumemo, to je bio normalan erotski sadržaj.


Pročitajte i ovo: Afrodita, boginja ljubavi u ženi – kako otkriti pun spektar svoje ženstvenosti


Čipkast veš, vagine sa urednim frizurama, ne ove moderne današnje bez i jedne dlake. Ne znaš je l’ žena ili dete. Fuj!  Već uredne šmizline frizure, bludni pogledi, grudi bez silikona i po koji pristojan penis.


Pročitajte i ovo: Uzdizanje autoritetom znak je slabosti i želje za priznanjem


Najviše ih je, ipak, zaintrigirao (mislim, babe) crnački “gospodin”. Razumem ih, nisu takav nikad videle. Kad se podrobno razgledanje završilo, razgrabiše baba-komšinice svaka po koji primerak, eto, da im se nađe u krizi, a i vratiće brzo, pošten je to svet. Nikad nisu vratile. Mama je svoj krila u Patinom kuvaru.


Pročitajte i ovo: Kako da popravimo narušeni odnos


U današnje vreme nam sve nešto postalo sramota da pričamo o seksu.

Jer: teško se živi, politika nam kroji kapu, perspektiva nam jeftina cigara, ne ide nekako da sad o nedostatku seksa raspredamo. Ima važnijih tema, a i to je samo za očajne domaćice i one što nisu baš neke pristojne žene, zar ne?


Pročitajte i ovo: Kako da se odnosite prema onima koji vas ogovaraju


Pa zar posle celog dana kuvanja, peglanja, ribanja, ima mesta i za seks? To je samo za starlete, političare i dnevne novine, valjda. Nije “to” za normalan svet u najboljim i najlepšim godinama.


Pročitajte i ovo: Kako nas strahovi ometaju u ljubavi


A žene ko žene, ipak pričaju. Neke stidljivije, a neke na lakat. “Onih” stvari im je malo. U nedostatku istog gledaju sedamdesetu reprizu serijala Seks i grad i čitaju Pedest nijansi – Siva.


Pročitajte i ovo: Previše dobro da odem, premalo da ostanem


Iako sam od nekih “finih intelektualki” čula da je roman jako loše napisan, jeftin ljubić, a seks totalno bezveze, degradira i promoviše nasilje nad ženama kao prihvatljivo itd…otrčim ti ja posle njihovog kritikovanja i moralisanja direkt u knjižaru po prvi deo.

Kažu, imate sreće da ste ga našli jer brže se prodaje nego što mogu da naštampaju. Da vam iskreno kažem, roman je stvarno loše napisan, pun klišea i neuverljivih scena (o seksualnim preferencijama i sklonostima drugi put), al’ da sam se nekoliko puta baš preznojila, a hormoni bezmalo pošizeli,  jesu.


Pročitajte u ovo: Žene se zaljubljuju u junake, a muškarci u sfinge


Ipak se odlučim da tu stavim tačku i ne kupim ostale delove, jer ipak sam ja ozbiljna žena i majka da bi sebe spuštala na nivo uspaljene šiparice koja krišom čita ljubavne romane.

Posle se mislim, e, jesi i ti neki licemer moja ti. Pa zar ti se nije poverila skoro svaka drugarica, koja je u braku i ima decu, da je dospela sirota u grupu volim seks i rado ga se sećam. A sad krije trilogiju Pedeset nijansi negde ispod pelena u ormanu, neće valjda mučena da ih drži u dnevnoj sobi na polici sa Dostojevskim što je nasledila od svekrve.


Pročitajte i ovo: Znaci koji ukazuju na to da ste u vezi sa psihopatom


Šta se to desilo sa nama i našim muževima pa seksa imamo jednom u nikad? Stigla deca, stresan nam život, besparica?

Od toliko žena sam čula da nemaju odnose mesecima, čak godinama. Jedna mi se poznanica poverila da se posle dve godine ignorisanja od strane muža razvela. Kako je ostala u drugom stanju on je odbijao da spava sa njom. Druga je tek posle šest godina od rođenja prvog deteta uspela da rodi drugo. Kaže, nikako nije mogla da nahvata muža. A treća nije imala intimne odnose sa mužem čak tri godine!?!


Pročitajte i ovo: Popularna psihopatija – kako da prepoznate psihopatu u svom okruženju


Zanimljivo je da se te žene nisu zapustile, da su im i muževi i brakovi pristojni, bez onih klasičnih “velikih” problema.


Pročitajte i ovo: Ljubav u doba filtera i posedovanja materijalnih dobara


Ono što je simptomatično su njihove izjave u vezi sa nesigurnošću po pitanju svog fizičkog izgleda. Unutrašnje nezadovoljstvo i neumesni komentari njihovih partnera poput “bradavice su ti kao opštinski pečat” i “mogla bi da smanjiš malo taj pojas za spasavnje” su više nego dovoljni da “sušni” period preraste u Saharu.

Problemi se umnožavaju i pritiscima iz tabloidnih ili lifestyle časopisa gde se propagira da žena koja rodi mora da izgleda kao da u stvari nikad nije, da joj je stomak konkavan dve nedelje posle porođaja, da je ući u farmerke iz trećeg srednje vrhunac postignuća jedne četrdesetogodišnje žene. Ili će da posti 24/365 dana u godini ili će zaglaviti neki psiho ili hirurški nož.


Pročitajte i ovo: Kako da se borimo protiv straha


Sa druge strane emancipovana žena koja radi deset sati na dan u svetu uštirkanih belokošuljaša, usput i zarađuje više od njih, ne želi u krevetu mlakonju, preuranjenog ejakulatora, tankonovčanika i Edipovca.


Pročitajte i ovo: Popaje, spasi me! Kompleks spasioca – da li i koliko pomažete svom partneru u vezi?


Oduvek se znalo da žena ide u krevet glavom, a muškarac glavom.


Pročitajte i ovo: Znate li zašto je strah dobar?


Zato nije ni čudo da sve od sedam do sedamdeset sedam prati Maldive i balavi na gologuze sisojke, dvocifrenog koeficijenta inteligencije, bar im nude jeftino uzbuđenje, daleko od podgrejanih očajnih domaćica koje ih čekaju kod kuće, dok sa druge strane, njihove žene sanjaju Rizu, Borana ili Onura.


Pročitajte i ovo: Tajanstveni zavodnik – psihopata, ženskih srca lomilica


Danas je više nego ikad pritisak na ženi da izgleda kao holivudska zvezda, vaspitava decu po Montesori metodi, zarađuje kao ministarka, kuva kao Pata, da je informisana kao Google i nikad baš nikad skenjana zbog svega toga. Ako je bar negde poklekla, radi za minimalac, ima koju kilu viška a deca joj se valjaju histerično po podu prodavnice jer ne može da im kupi brokoli Gormita, podbacila je.


Pročitajte i ovo: Udajemo se za njega i njegovu majku


Završiće kao moje baka-komšinke sa Vrućim Kajem ispod kreveta, umesto muškarcem u krevetu. Jer kome je privlačno da se valja po krevetu sa ženom na ivici nervnog sloma koja stalno nešto kuka i samosažaljeva se?