Ljudsko iskustvo ispunjava impresivna grupa emocija od sreće do tuge, ekstremne radosti do depresije.

Svaka od ovih emocija stvara drugačije osećanje unutar tela. Poznato je da naše telo oslobađa različite hemijske supstance, u zavisnosti od toga da li smo srećni, pa svaka od ovih supstanci stvara određenu sredinu u organizmu. Na primer, ako mozak oslobađa serotonin, dopamin ili oksitocin, bićemo dobro raspoloženi i srećni. Ako telo oslobađa kortizol dok smo pod stresom, organizam gubi snagu.

Šta se dešava ako smo stalno u negativnim mislima? Ili, ako smo stalno dobro raspoloženi?
A šta ako nismo ni jedno ni drugo? Kako se to odražava na naše telo i život?

telo

Postoji li dualizam u ovom svetu?

Naravno, ali mi provodimo mnogo vremena određujući i prosuđujući šta je za nas pozitivno a šta negativno. Mozak je veoma snažan instrument i čim mi definišemo nešto ili šta bi nešto trebalo da bude, rezultat je odmah ispred nas. Sigurno ste primetili da, na primer, kad neko u trenutku izgubi kontrolu nad kolima jer su mu isekli put, postaje ljut i neraspoložen. Drugi to prihvati mirno, odreagovavši kako treba i nastavlja put kao da se ništa nije dogodilo. U oba slučaja, iskustvo ima isti koren samo je jedno negativno a drugo nije.

Svako naše saznanje o iskustvu ili situaciji određuje u krajnjoj liniji kako ćemo se osećati i kako će naše telo reagovati.

Dokle god možemo da prevaziđemo naše definicije svakog iskustva i zakoračimo u prostor uma i svesnog, gde ćemo svako iskustvo prihvatiti onakvim kakvo jeste i iskoristiti ga kao poučnu osnovu za nas, više nećemo biti tamo i zato je veoma važno da razumemo kako emocije deluju na naše zdravlje.

Naše emocije i iskustva su energija i mogu biti skladištena u ćelijskoj memoriji našeg tela.

Da li ste nekad usled emotivnog bola imali i fizički problem u određenoj oblasti tela?

To je zbog toga što se u tom delu tela zadržala energija emotivnog doživljaja. Na prvi pogled (iz ovog užurbanog sveta!) ovo zvuči neverovatno ali to je zato što smo mi uglavnom bez dodira sa svojim unutrašnjim bićem.

Možemo potrošiti vreme i novac obilazeći lekare bez rezultata i poboljšanja. Ali, ako se okrenemo sebi i na podsvesnom nivou prošetamo svojim telom, bolni čvorovi će se razrešiti i bol će nestati.
Bol ili bolest su načini na koje nas naše telo opominje da zastanemo i pronađemo mir unutar sebe i u okolini. To je jednostavno proces učenja i uzrastanja i nema mesta strahu i osuđivanju.

Nikada ne treba zaboraviti da posedujemo snagu koja će nas provesti kroz sva životna iskušenja. Umesto strogog određivanja šta je pozitivno ili negativno, pokušajmo da stvari vidimo iz udaljene perspektive.

Zapitajmo sebe: Kako mi ovo može pomoći i šta treba da naučim? Mogu li ovo da iskoristim i promenim svoje viđenje? Možda očistim neku svoju emociju?

Štagod bilo, umesto da smesta burno reagujemo, zastanimo i posmatrajmo. Tada možemo brzo razrešiti emocije i bolesti jer se jasno vidi šta su i odakle dolaze.

Jer, kako je još Hipokrat rekao: “Ako neko želi zdravlje, prvo se mora zapitati da li je spreman da se oslobodi uzroka svoje bolesti. Samo tada mu se može pomoći.”

***

Autorka teksta: dr Dobrinka Arbanovski, internista i specijalista kvantne medicine, Holitimed