Da bih objasnio karmičku ljutnju na partnera, pokušaću to da ilustrujem jednim primerom.

Položaj Marsa u Ivanoj natalnoj karti pokazao je da ju je u prošlom životu napustio partner koji ju je ostavio sa detetom. Ivana dobija poruku: “Biti majka je loša stvar, a muškarci varaju.”

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Tada je morala da prihvati ulogu samohrane majke, ali je ljutnja ostala prisutna i unesena je i u ovaj život. Iako u ovom životu ima sjajnu natalnu kartu za veze, bila je zatvorena za muškarce, nije im se otvorila seksualno i vrlo dugo je odbijala da se uda.

Pročitajte i ovo: Kako sećanja sprečavaju ljubav

Dobila je dete u svojoj 37. godini. Duboko u sebi našla je opravdanje za svoje ponašanje i tvrdila da nije imala toliko snažnu seksualnu privlačnost prema svom partneru.

Pročitajte i ovo: EMOCIONALNO ZAKLJUČANI LJUDI: Krijući sebe, zapravo, gubimo sebe

Odbijanje intimnosti kompenzovala je ili je zamenjivala emocijama kroz kupovanje. Njen partner je rekao da nije prisutna tokom seksualnosti i da ne može da siđe u telo i bude dovoljno s njim u zagrljaju i maženju. Sve to je porekla i rekla da joj je libido mali.

Neke kombinacije u ženskom horoskopu mogu izazvati impotenciju kod muškaraca, odnosno neke žene mogu suptilno kazniti muškarce u ovom životu zbog loših događaja iz prošlog života, a da toga nisu ni svesne.

Indijska astrologija je odavno otkrila ove kombinacije, a današnja moderna psihoterapija potvrdila je u medicinskoj praksi mnogo takvih primera.

Pročitajte i ovo: KAKO DA BUDEMO SREĆNI: Očekivanja i drugi demoni kulture lažne sreće i osmeha

Ivana je dugi niz godina imala seksualni život, objašnjavajući sebi da to čini da bi sačuvala brak, ali impulsivnom kupovinom nadoknađivala je seksualni nagon koji se nije mogao izraziti u intimi i on se automatski pretvorio u volju za moći, nesvesnu konkurenciju za posedovanje što više brendirane robe.

Pročitajte i ovo: Zrela ljubav

Na terapiji je kroz razne asocijacije otkrivena pomenuta kompenzacija, koju je ona pokušala da porekne i rekla da je taj problem zadzživanja nastao slučajno i da nema toliku težinu.

Eros, ako se ne asimiluje, postaje volja za moći ili odrednica današnjeg društva.

U prevodu, ciljevi društva su uspeh i bogatstvo, a pretpostavlja se da postizanjem ovog cilja dolazi do sopstvene ljubavi. Ovo je jedno od najjačih ukorenjenih mišljenja na Zapadu koje živi bez ikakvog razmišljanja. Ljudi očekuju ljubav ne znajući da je to veština koju treba naučiti.

Pročitajte i ovo: Ne rastajemo se zato što se nismo slagali, već zato što smo voleli projekciju, a ne osobu

Ivana je razvila puno metoda zavaravanja drugih, rekla je da nije za odgovorne poslove i da nema potrebu za statusom, dok se s druge strane neispunjeni libido pretvorio u život u kojem se imitirao status na visokoj nozi, kao podsvesna želja za moći. Sve je delovalo benigno dok dugovi nisu doveli celu porodicu do ivice i otkrili mnogo skrivenog.

Pročitajte i ovo: Koliko ste seksualno (ne)kompatibilni sa partnerom  – zašto i koliko je to bitno?

Njeno dokazivanje do svoje dete voli, videlo se da je prevelika briga bila nebriga jer novac koji je bio za njeno buduće školovanje je potrošila.

Trošenje novaca na bespotrebnu kupovinu, u stvari, je autodestrukcija koja je tabu tema i koja se ne obrađuje jer onda bi morali uvideti da živimo u ideologiji. Malo kada se govori da se kupovanje i seksualnost manifestiraju u autodestrukciju.

Pročitajte i ovo: Romantičnost kao proces, a ne cilj

Ivana je svojim odbijanjem i prigovaranjem partneru da je autoritativan, odnosno, njegove zahteve intimnosti vešto koristila kao argument koji je društveno prihvaćen kako muškarci žele samo seks.

Pročitajte i ovo: DVADESET saveta kako da uništite vezu ili brak

Kada je uspela na kraju da partneru ugasi libido i kada je nastupila “sloboda” koju je tako želela, pretpostavljate da nije znala šta će s njom.

People photo created by yanalya - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Duboki strah od intimnosti pomešan s dečjim stavovima i kompulsivnim rešenjima dovele su je do samog ruba jer je partner nakon deset godina shvatio da je upao u igru Spasitelja u kojoj je Ivana žrtva.

Pročitajte i ovo: Promeniće se on: Dok kupujete vreme, prodajete sve vredno i važno što imate

Njena žrtva se pretvorila u kompenzaciju kupovanjem i dolazak do finansijskog ruba s kojim je privukla negativnu pažnju partnera.

Ivanin daljnji rad na sebi može dovesti do rešenja.

Pročitajte i ovo: LJUBAV SA NARCISOM ILI SOCIOPATOM: Zašto su moji bivši srećniji sa drugima nego sa mnom?!

Suptilne poruke sastavni su deo svake veze, a jednodimenzionalno tumačenje vlastitih problema su pravilo. Korišćenje negativnih popularnih stavova o seksualnosti su pravilo života, dok viđenje uzroka spomenute ljutnje može dovesti do prave spoznaje.