Kaput od kamelhara je modni komad za sva vremena, spada u domen životnih investicija, kojima nije potrebno reklamiranje.

Kad obučete kaput od kamelhara, znajte da ste dobro obučeni, štagod drugo imali na sebi. Jednostavno, oko njega nema zbora.

Kaput od kamelhara je klasik za sva vremena koji nikad neće izaći iz mode. Nastao je pre više od vek i po, negde oko 1860. godine, tokom francusko-alžirskog rata, a već 1930. godine osvojio je Pariz.

Michelle Williams kao Marilyn Monroe u filmu “Sedam dana i noći sa Merilin”, 2011

Ali ova priča o kaputu od kamelhara bila bi nepotpuna bez pominjanja italijana Ahila Maramotija, koji je 1951. godine osnovao modnu kuću Max Mara. U njegovoj prvoj kolekciji kaput od kamilje dlake išao je u kompletu sa odelom u boji pelargonije. Kostim nije zaživeo među modnim sladoskuscima, dok je kaput od kamilje dlake, u prirodnoj, bež boji, osvojio ženska srca i stavljen je u masovnu proizvodnju. Za žene, bilo je to pravo spasenje, zbog masovne proizvodnje kaputa od visokokvalitetnog materijala, što u to posleratno vreme još uvek nije dolazilo u obzir.

Pročitajte i ovo: Modni hit: Pelerina se vraća na velika vrata u ženski ormar ove jeseni i zime

Trideset godina kasnije, 1981. godine, kada je Maramoti već počivao na svojim lovorikama, jedna od njegovih naslednica, Ana Marija Bereta, predstavila je modnoj javnosti klasični kroj dvostruko rednog modela kaputa od kamelhara, ravnu siluetu, kimono rukave, savršene proporcije i poseban šav. Bilo je to nešto što je postalo kultno i odmah je zauzelo svoje mesto uz takve večne, klasične modne komade, poput male, crne haljine, ženskog smokinga i mantila od gabardena.

Pročitajte i ovo: Crveni kaput – zimska kolor terapija

Prolaze godine, ali čistoća linija, jasan kroj, apsolutna udobnost, izuzetan kvalitet štofa i plemenitta prirodna boja materijala i dalje su u samom centru onoga što se naziva osnovnim modnim komadima ženske garderobe, jer može da se kombinuje sa svime, bez izuzetaka, od klasičnih odela, koktel haljina, džinsa, čizama iznad kolena, cipela, pa sve do patika, koje su postale cipele današnjeg vremena.

Pročitajte i ovo: Najveći izbor kariranih kaputa

Predstavljamo vam 20 modela, a vi izaberite model prema svojoj meri i budite uvek obučeni po poslednjoj modi! Sa kaputom od kamelhara nema greške!

ROCHAS
TAGLIATORE
CELINE
JW ANDERSON
ETRO
ALEXANDER WANG
DSQUARED2
HARRIS WHARF LONDON
MAX MARA
SOCIETE ANONYME
GARETH PUGH
MICHAEL KORS COLLECTION
JAEGER
GIVENCHY
BURBERRY
AMANDA WAKELEY
J.LINDEBRG
ROCHAS
JOSEPH
ACNE STUDIOS