Predstavljen glavni program 25. Festivala autorskog filma

Nema bojazni od moralne dekadencije – čuva se stvaralačka snaga

Na uvodnoj konferenciji koja se danas održala u Kombank Dvorani, najavljen je jubilarni 25. Festival autorskog filma koji zvanično počinje 22. novembra i traje do 30. novembra.

O vizuelnom identitetu i glavnom programu govorili su Srdan Golubović, predsednik Saveta Festivala, koji je ujedno i otvorio konfereciju, Srđan Vučinić, umetnički direktor Festivala, kao i Stefan Ivančić, selektor programa “Hrabri Balkan” i član Saveta Festivala.

Program ove godine čini devedest filmova, dok glavni program donosi dvadeset i četiri ostvarenja, od kojih će se dvanaest takmičiti za Gran Prix nagradu ‚‚Aleksandar Saša Petrović’’.  Filmovi koji će se takmičiti su „Pritka“, K. Balagova, „Od sutra počinjem da“, I. Markovića, W. Linfenga, „Vatra će doći“, O. Laksea, „Beli, beli dan“, H. Palmasona, „ Martin Eden“, P. Marčela, „ Priča o tri sestre“, E. Alpera, „ Asimetrija“, M. Nešković, „Devica avgusta“, J. Trueba, „ Present.Perfect“, S. Zua, „ Naše majke“, C. Dijaza, „ Mačka u zidu“, V. Kazakove, M. Mileve, „ Moj jutarnji smeh“, M. Đorđevića.

Konferenciju je zvanično otvorio Srdan Golubović, koji je ovo izdanje Festivala autorskog filma opisao kao najintrigantnije i najraznolikije do sada. Vizuelni identitet ovogodišnjeg  festivala posvećen je maštovitom hipnotičkom svetu Dušana Makavejva, čiji kratki filmovi će biti prikazani na Festivalu autorskog filma.

Na današnjoj konferenciji predstavljen je glavni takmičarski program i glavni program van konkurencije, kao i četiri specijalne projekcije. Ove godine je akcenat na mladim neafirmisanim autorima, sa potencijalom da budu prepoznati i nagrađivani od strane velikih evropskih filmskih festivala. U tom kontekstu predstavljena su dva domaća filmska ostvarenja, „ Asimetrija“, Maše Nešković i „Moj jutranji smeh“, Marka Đorđevića, u kojem se poslednji put pojavljuje Nebojša Glogovac. Najavljena je koprodukcija srpsko-kineskog filma „Od sutra, počinjem da…“, I. Markovića i W. Linfenga.

Stefan Ivančić je, između ostalog, izdvojio islandski film “Beli, beli dan”, H. Palmasona, koji je učestvovao na Nedelji kritike u Kanu i koji je islandski predstavnik za nominaciju Oskar.

Umetnički direktor, Srđan Vučinić, je najviše pažnje posvetio filmu “Pritka”, K. Balagova, čiji osobeni stil zapadni kritičari opisuju kao poeziju surovosti ili poeziju jeze. Turski film “Priča o tri sestre”, E. Alpera, pobrao je najveće simpatije na Sarajevo Film Festivalu (SFF) i osvojio nagradu za najbolju režiju. Film “Vatra će doći”, O. Laksea, je vizuelno silovita priča o dramaturgiji neminovnosti sudbine.

Festival autorskog filma od ove godine uvodi nagradu “Gordan Mihić” za najbolji scenario kao stalnu nagradu Festivala. Ponekad se perspektiva naših autora zadržava u granicama našeg podneblja, ali Mihić ruši te granice i jedan je od najznačajnijih scenarista Evrope, istakao je Srdan Golubović.

Ovogodišnji kanski pobednik “Parazit”, reditelja Bong Džo-hoa, svečano otvara 25. Festival autorskog filma, 22. novembra, u 19 časova, u Velikoj sali Kombank Dvorane, dok film “Talaso”, Žiljema Nikloa, zatvara festival, 29. novembra.

Prodaja ulaznica za projekcije filmova glavnog programa 25. Festival autorskog filma, u Kombank Dvorani, počinje u sredu, 6. novembra, dok će prodaja ulaznica za ostale bioskope početi od 14. novembra.

Glavna lokacija festivala ove godine biće Kombank Dvorana, a festival će se održavati i u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, bioskopu „Fontana“, bioskopu „Vlada Divljan“, Domu Kulture Studentski grad, bioskopu Art Kolarčeva Zadužbina, kao i u bioskopu “Dragan Nikolić”.