Kada zaboli bubreg, nije prijatno. Posle porođajnih bolova, odmah je iza na lestvici najjačih bolnih stanja. Ne treba čekati da se nešto dogodi, može se sprečiti da do toga ne dođe.

Kamenčići nastaju kada nedostaje vode u organizmu.

Snežana Jović, farmaceutkinja i aromaterapeutkinja

Voda je neophodna za stvaranje mokraće, a do nastanka kamenčića dolazi kada ne pijemo dovoljno vode, kada se urin koncentriše.

Hidrirajte organizam vodom.

Zaslađena pića (sokovi, gazirana pića) stvaraju varljiv osećaj utoljavanja žeđi, a u stvarnosti uzrokuju dehidriranost.

Pročitajte i ovo: Šta bubrezi govore o našim emocijama

Ako se puno znojite, to isto izaziva dehidriranost.

Pijte vodu, najlakši trening je da posle izlaska iz toaleta popijete čašu vode i održavate nivo tečnosti koji je potreban telu.

House photo created by diana.grytsku - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Unos visoke koncentracije natrijuma uzrokuje stvaranje kamenčića u bubregu, jer se povećava količina drugog minerala, kalcijuma u mokraći.

Dakle, manje slanih grickalica, sireva, prerađene i konzervisane hrane. Unosite više magnezijuma, jer i on doprinosi smanjenju kalcijuma.

Pročitajte i ovo: Umetnost pijenja vode – Najbolje je da pijemo bioaktivnu vodu!

Ali, i kalcijum nam je potreban, i on je neophodan kada konzumirate hranu sa visokim procentom oksalata, kao što su blitva i spanać. Zato je dobro praviti spanać sa mlekom ili salatu posuti sirom, jer se kalcijum i oksalativezuju u crevima, i na taj način se sprečava nastanak kamenčića.

Pročitajte i ovo: Sve bolesti su i bolesti našeg imunog sistema

Unos veće količine životinjskih belančevina (crverno meso, piletina, jaja, plodovi mora) izaziva nakupljanje mokraćne kiseline i njenih produkata (purini). Zato je potrebno smanjiti unos životinjskih, a povećati unos biljnih proteina.

Food photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Na stvaranje kamenčića utiču i hormoni, posebno testosteron.

Do puberteta, i dečaci i devojčice podjednako (ako) imaju probleme, dok kasnije muškarci u većem procentu pate od urolitijaze, posebno u tridesetim i četrdesetim godinama kada je nivo testosterona najviši.

Pročitajte i ovo: Uzroci hroničnog bola za koje vaš lekar ne zna

Žene kod hormonalnih disbalansa, odnosno, povećanja testosterona a smanjenog estrogena (policistični jajnici, menopauza) češće imaju problema.

Povišen testosteron izaziva smanjenje osteopontina, proteina koji se vezuje za kalcijum u bubrezima i izlučuje, a povećava koncentraciju oksalata u dnevnom urinu.

Hair photo created by stockking - www.freepik.com
Hair photo created by stockking – www.freepik.com

U prevenciji kamenčića u bubrezima možete koristiti čajeve koji su blagi diuretici, poput čaja od kukuruzne svile ili rastavića i čaj od Tribulusa.

Pročitajte i ovo: Umetnost pijenja vode – kako da pravilno hidriramo svoje telo

Tribulus olakšava mokrenje i poboljšava rad bubrega, izvrstan je tonik za bubrege. Krepi i osnažuje ceo organizam, jača ki bubrega i povoljno deluje na urogrnitalni sistem u celini.

Bogat je solima silicijuma, koji sprečavaju stvaranje kamenčića u bubregu. Ukoliko ih ima, pomaže u njihovom smanjivanju, olakšava prolazak kamenčića kroz mokraćne puteve, obnavlja sluznicu mokraćnih puteva i sprečava krvarenje.

Pije se kao čaj, tri puta dnevno.