Šta je bioenergetsko starenje?

Q10, PQQ, BIOTIN

Jedno od najčešćih pitanja koje dolazi s godinama jeste kako da zaustavimo gubitak životne energije.

Već je dobro poznato da koenzim Q10 igra značajnu ulogu u pokretanju energije na ćelijskom nivou. On, takođe, ima jak uticaj na usporavanje toka starenja, uključujući:

-smanjenje krvnog pritiska
-podizanje celokupnog metabolizma
-antioksidantima štiti osetljivo tkivo očiju
-štiti nerve od slobodnih radikala
-smanjuje starenje kože i sprečava bore

Pročitajte i ovo: Kako hormoni diktiraju promene u organizmu

Koenzim Q10 “održava budnim” uspavane mitohondrije, tj. ćelijske organele koje imaju ulogu u prozvodnji energije potrebne za metaboličke procese u ćelijama.

Pročitajte i ovo: Koja je boja tvoje aure i zašto je to bitno

Međutim, postoji drugi nutrijent koji isto to radi i još višestruko pojačava efekat antiejdžinga, koji ima Q10.

To je, takozvani, PQQ – Pyrroloquinoline quinine koji nije još svrstan u vitamine ali je najpribližniji grupi vitamina B.

Pročitajte i ovo: Kako da očistimo digestivni trakt

Savremena istraživanja pokazuju da PQQ povoljno utiče na mentalne funkcije, jača imuni sistem, srce i nervni sistem, delujući na ćelijskom nivou. Ovo je od posebne važnosti s obzirom na to da s godinama opada naša energija i vitalnost.

Pročitajte i ovo: Kako krstašice utiču na rad štitaste žlezde

PQQ je glavni pokretač stvaranja novih mitohondrija.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o nesanici

U mlađim godinama, naše ćelije sadrže mnogo zdravih mitohondrija, da bi se njihov broj vremenom smanjivao. U poznim godinama, njihova funkcionalnost iznosi svega 5%. To je, takozvano, bioenergetsko starenje.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o alkalnosti, kiselosti i baznosti organizma

I ne samo to! Q10 pokreće mitohondrije na rad, a PQQ podstiče stvaranje generacije novih mitohondrija. I to je pravi put za usporavanje procesa starenja.

Pročitajte i ovo: Emocionalni ekvivalenti bolesti

PQQ zbog dva razloga liči na nutrijent “iz snova” jer izuzetno dobro podstiče i mentalne funkcije i fizičko stanje organizma i – usporava starenje.

Pročitajte i ovo: Kako se rešiti tenzije u vratu i ramenima?

I Q10 i PQQ su snažni antioksidansi, čiji pozitivan uticaj pomaže našem telu da pokrene enregiju tako neophodnu za rad ćelija.

Oba nutrijenta mogu se naći u zelenom čaju, kiviju, zelenom biberu, spanaću, šargarepi, kupusu, zelju i fermentisanim sojinim proizvodima.

Pročitajte i ovo: Simptomi bujanja kandide

Pročitajte i ovo: Kako se rešiti tenzije u vratu i ramenima?

Biotin podržava enzime jetre, pomažući pretvaranje glukoze u glukogen tako da se organizam sâm oslobađa viška šećera u krvi i uspostavlja normalan nivo. Na taj način organizam štiti telomere od negativnog dejstva insulina.

Telomeri su nukleoproteinske fine strukture na krajevima hromozoma, bitne za stabilnost genoma. Oni su nalik biološkom satu. Svaki put kad se ćelija deli, telomeri se skraćuju, otkucavajuće i vreme trajanja ćelija.

Pročitajte i ovo: Sedenje – najveći neprijatelj dobrog zdravlja žena 35+

Hronično visoki šećer u krvi skraćuje telomere pa je svako prekomerno unošenje šećera pogubno za organizam u celini što znači ubrzani proces starenja.

Pročitajte i ovo: Sinhronicitet – čudesno tkanje našeg postojanja

Vidljive posledice niskog nivoa biotina, kao što su suva kosa i krti nokti nisu ništa u poređenju sa nevidiljivim posledicama, a to su bolesti srca, krvnih sudova i slabljenje koštane mase.

Naši preci su bogate izvore biotina nalazili pripremajući životinjsku jetru i bubrege. Mi, nažalost, nemamo takve zdrave izvore ali su losos i jaja, na primer, vrlo dobri kao i avokado, karfiol ili pileća džigerica od organski gajenih sorti.

Pročitajte i ovo: Vitamin D smanjuje rizik od oboljevanja od svih vrsta karcinoma

Znajući da zid creva ima veliki udeo u imunoj zaštiti organizma, da je začetak mnogih bolesti upravo tu i da tzv. dobre bakterije u sastavu crevne flore stimulišu produkciju biotina, vrlo je bitno da se kroz odgovarajući način ishrane održava njihova funkcija u fiziološkim okvirima.

***

Autorka teksta: dr med. Dobrinka Arbanovski, internista i specijalista kvantne medicine, Holitimed

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.