Ono kad ne želite da raskinete sa nekim. Ne želite da se vaš brak okonča, naročito ako zaista volite osobu sa kojom ste. Samo znate da tu nešto nije u redu i pokušavate da promenite sve ostalo – izjavila je Olivija Vajld o svom razvodu sa Taom Ruspolijem, za magazin The Conversation.

Pročitajte i ovo: Kako da osvestimo uznemirijuće emocije

Kraj braka jedan je od najtužnijih događaja koji čovek može da iskusi. Čula sam da je bol povodom razvoda braka po intenzitetu odmah do smrti člana porodice, i sa tim bih otprilike mogla da se složim – objavila je Danica McKelar, povodom razvoda od Majka Verta, na svom sajtu.

Pročitajte i ovo: Zašto previše volimo?

Gledajući unazad, osećam kao da sam bila jako mlada, ali u to vreme nisam mislila da sam bila tako mlada. Bio je to za mene izuzetno traumatičan, užasan i strašan period. U isto vreme, ispalo je bolje nego što sam mogla da zamislim. Sad mi je drago da više nisam u toj vezi. Drago mi je da se to nije desilo sa 50 godina. Drago mi je da nisam imala decu u to vreme. Sva sreća, uspela sam da izađem iz toga. Jer tako nešto sigurno mi se neće desiti više u životu – rekla je Elizabet Mos o svom razvodu od Freda Armisena, za New York magazine.

Pročitajte i ovo: Žene koje previše vole

Ne postoji bol ili poraz sličan prolasku kroz razvod, izjavila je Dženifer Lopez po razvodu od Marka Antonija, u dokumentarcu snimljenom za HBO.

Pročitajte i ovo: Za žene koje bi sve uradile za svog muškarca

Osećam da sada znam mnogo više o tome šta mi je potrebno u partnerskom odnosu, nego šta želim od istog. I znam da je potrebno da komuniciram ne samo sa svojim partnerom, nego i sama sa sobom. To nema isključivo veze sa tim s kim sam ja bila u braku ili šta se dešavalo u našem braku, već sa tim gde sam ja bila tada u svom životu – priznala je Skarlet Johanson o svom bivšem braku sa Rajanom Rejnoldsom, za Glamur.

Pročitajte i ovo: Lako mi je da oprostim drugima, ali kako da oprostim sebi?!

Kad smo prolazili kroz razvod, uspeo sam da skupim snage i da otvoreno kažem svojoj bivšoj supruzi – hej, zajebao sam stvar. Ovo nema nikakve veze sa tobom. Jednostavno, nisam razumeo šta je brak zaista. Varao sam. Sad znam da sam pogrešio. Nismo mogli to da prevaziđemo. Bivalo je sve gore. Povukao sam se jer nisam želeo da bude još gore. Ti si majka moje dece i ne želim da te mrzim – izjavio je povodom svog razvoda od Tori Hart, Kevin Hart za Upscale magazine.

Pročitajte i ovo: Koje greške u ljubavi žene najčešće prave? I zašto?!

Bilo je to kao da se desila smrt u porodici – prolaziš kroz period žaljenja, onda pokajanja, a onda odjednom treba da nađeš neki novi život za sebe – Džesika Simpson o razvodu sa Nikom Lejčijem, za Glamur.

Pročitajte i ovo: Kako da ostvarimo vezu u kojoj ćemo se osećati kao celovita ličnost i slobodno voleti?

Mislim da je razvod generalno težak za svakog ko prođe kroz to iskustvo. To je prava noćna mora, jednostavno je tako, i možeš samo da se pretvaraš da je sve u redu. Čak i kada su ti dobri dani i kad nisu – Nikol Kidmen o svom razvodu od Toma Kruza, kod Opre.

Pročitajte i ovo: Kako se ponašaju ovisnici o ljubavi, romantici i vezama?

Ljudi kažu – o, Bože, koliko je to poražavajuće iskustvo prolaziti kroz razvod. Jesam li želela da se to desi mojoj porodici? Nisam. Ali svi smo živi i zdravi i nastavili smo sa svojim životima – Hajdi Klum o razvodu sa Silom, za Marie Claire magazine.

Pročitajte i ovo: Zašto ženomrzac potajno ili otvoreno mrzi žene?

Svako ko se razvede zasigurno prolazi kroz trnovit put, popločan bolom i patnjom, ali nekako uspe da se iskobelja iz toga – Rajan Rejnolds o razvodu od Skarlet Johanson, za Detailes.

Pročitajte i ovo: Ženomrzac, najromantičniji muškarac na svetu

Postoji mnogo različitih faza tuge i žaljenja. Tužno je kad se nešto bliži kraju. Slomi te na način da mnogo jače i dublje osećaš. Kad pokušaš da izbegneš bol, bona postaje još veća. Ja sam samo ljudsko biće, sa ljudskim iskustvom u svetu u kome živim. Volela bih da se sve nije odvijalo pred očima javnosti, sveta u kome živim. Jer stvarno se trudim da se uzdignem iznad njega – Dženifer Aniston o razvodu sa Bred Pitom, za Vanity Fair.

Pročitajte i ovo: Koliko misliš da zaslužuješ u životu?

Razvod od partnera i od sebe u tom odnosu, još sa decom je poražavajući. Čak i gore od toga. To je jedan od razloga zašto smo pokušali da se pomirimo i vratimo jedno drugom, trudeći se da održimo porodicu na okupu, ali, ipak, nismo uspeli u tome. Kad imate decu, to je porodica, i u tom slučaju učinićete sve, opet, iznova, koliko god loše bilo, trudeći se da popravite stvari. Dugo smo pokušavali da opstanemo zajedno ali bez uspeha – Robin Rajt o svom razvodu od Šona Pena, za Telegraf.

Pročitajte i ovo: Intimne partnerske stvari o kojima ne bi trebalo da pričate sa prijateljicama

Razvod je bio posebno emotivno traumatičan za mene. Bila je to smrt jednog sna. Kao da sam bila u nekoj bajci, ali realnost tog braka nije bila baš tako bajkovita. Ne volim ni da pričam o tome više jer imam utisak kao da se to desilo pre hiljadu života, i takođe, čini da se osećam očajno, kao da mi je to potrebno da bih privukla pažnju – Keti Peri o razvodu od Rasela Brenda, za Rolling Stone.

Pročitajte i ovo: Zašto srcu treba više vremena da prihvati ono što um već zna?

To je takva vrsta bola koja mi nabija na nos da sam potpuno promašila, i to ne jednom, već dvaput, u nečemu u šta sam beskrajno verovala. Za brak je potrebno dvoje. Moje srce je sada na malo nežnijoj strani jer uvek je lakše da se fokusiraš na ono gde se osećaš povređeno, ali znam da ću vremenom i iz neke druge perspektive, imati jasniju sliku o tome gde sam omašila jer nema šanse da ponovo ulazim u to – Dženifer Garner o razvodima sa Ben Aflekom i prethodnim mužem Skotom Folijem, za Vanity Fair.

Pročitajte i ovo: Žene se zaljubljuju u junake, a muškarci u sfinge

To je kao da si izgubila nekog. I odjednom, tuga te obuhvati ni iz čega. To je gubitak nade, jednostavno…pa da, gubitak nade – Kajli Kuoko o razvodu od Rajana Svitinga, za Cosmopolitan.