Zaljubljenost je upad nesvesnog u svesni um, to je upad sadržaja u kojem želimo da partner zapravo bude ono što je najdublji deo nas samih.

Možemo se zaljubiti u ljude koji nam se ne sviđaju; devojka se može zaljubiti u njegovu mušku snagu i drskost.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

S druge strane, osoba može imati prijatelja koji mu se sviđa, ali ne oseća eros.

Ne morate biti kreposni ili pametni da bi se neko zaljubio u vas – mi se zaljubljujemo u arhetipsko. Kad se zaljubimo, upadamo u temeljnu arhetipsku sliku koju nam predstavlja zaljubljenost ili koju ona nosi.

Pročitajte i ovo: Koliko ste seksualno (ne)kompatibilni sa partnerom  – zašto i koliko je to bitno?

A podjednako se možemo i odljubiti kada na tu osobu više ne projektujemo arhetipski Animus ili Anim.

Malo ko ili neko shvata da u zaljubljenosti preuzimaju osećanja arhetipa zaljubljenosti poput naklonosti, erotike, privlačnosti, druženja i zajedničkog života, ali prolaze jer su osećanja preuzeta iz arhetipa, to nisu vaše emocije.

Photo by sept commercial on Unsplash

VAŠE EMOCIJE SU TO ŠTO DAJETE SVAKOG DANA, dok su emocije zaljubljenosti preuzete iz nesvesnog arhetipa ili Sopstva.

Kada se zaljubite u tu arhetipsku ženu ili muškarca, u njoj pronađete privlačnost i onda je naduvate, preuveličate a da toga niste svesni.

Pročitajte i ovo: Želite da gledate svoju ženu sa drugim muškarcem? Zašto biste to radili? I šta se krije iza toga?

Društvo u celini nije zabrinuto za emocije pa je teško razumeti zaljubljenost i pozadinu kako ona nastaje. Kad ste zaljubljeni, osećate se kao da ste veći, ponekad, kao da ste i sami bogovi, a zapravo ste samo kanal arhetipa zaljubljenosti.

To je pozitivan način i dokaz Božjeg mišljenja u nama koji tek treba da se razvijemo.

Photo by Brigitte Tohm on Unsplash

Partner u vama i vi vidite u njemu sliku Božiju; onda postajete više, ono što niste sami jer ste u još nižem stanju postojanja, to više morate da razvijete, uglavnom kroz partnerstva.

Jedna od tenzija u odnosima je ona između arhetipskog i ličnog.

Pročitajte i ovo: Romantičnost kao proces, a ne cilj

U učenjima indijske filozofije ili hrišćanstva govorimo o Bogočoveku kao konačnom čovekovom cilju u kome su božansko arhetipsko i lično povezano.

Recimo da imate sina, ne možete se povezati s njim ako se ne povežete sa roditeljskim arhetipom u kojem tada možete dobiti osećaj sina. Bez ove veze na ovo dete biste gledali samo kao na dete koje prolazi ulicom i sa kojim ne možete da razvijete dublju vezu bez ovog odnosa.

Photo by Zoriana Stakhniv on Unsplash

Još jedan aspekt ove veze je lični, a to je da se dete zove Marko ili se ljubavnik zove Dalibor, to je lična veza.

Cilj arhetipova je iz njih izvući ljubav ili ono što je bitno, to je prihvatanje partnera onakvog kakav jeste, ako se to ne dogodi, neuspeh je projekcije arhetipa.

Pročitajte i ovo: Ne rastajemo se zato što se nismo slagali, već zato što smo voleli projekciju, a ne osobu

Ako veza ostane samo na arhetipskom nivou, a to su poznate fatalne zaljubljenosti ili arhetipske zaljubljenosti, dolazi do prekida jer je osoba ostala na nivou osećanja ovog božanskog, što znači da zaljubljeni par još nije razvio ličnost i sposobnost da prihvati drugog.

S druge strane, ako veza ostaje samo na ličnom nivou, ona takođe proizvodi nezadovoljstvo i to je prijateljski odnos bez erosa. Mističari kažu da je iskustvo zaljubljivanja u Boga vrlo slično iskustvu zaljubljivanja u muškarca ili ženu.

Photo by Dani Vivanco on Unsplash

Ipak je ovo već razvijenija ličnost koja je asimilovala polaritete muškarca i žene u celinu, prirodno dolazeći do mističnog venčanja u kojem u tom susretu postajemo celina ili sam Bog. To je krajnji cilj i polako će psihologija sve više dolaziti do onog dela ličnosti koji je većini udaljen, kao i do samih odnosa.

Pročitajte i ovo: Da li je kompatibilnost važnija od privlačnosti?

Faza rasta kroz veze jednako je udaljena jer ljudi još uvek ne mogu da shvate da su emocije glavna sila i rešenje našeg života. Otkrivanje tog čudesnog sveta u kojem su emocije višeslojne i višestruke, uvek iznenadi koliko daleko i duboko mogu ići.

Pročitajte i ovo: LJUBAV SA NARCISOM ILI SOCIOPATOM: Zašto su moji bivši srećniji sa drugima nego sa mnom?!

Zbog toga je veza neiscrpni izvor za tragaoca, tačnije ljubav nije neka vrsta mučenja u kojoj se razmenjuju reči: volim te. Kombinuje nekompatibilne emocije: bes i mržnju koji se pretvaraju u ljubav kroz duboko razumevanje složenosti emocija. Kako se to događa, rizikujući kroz veze i istraživanje, pravi je put i avantura.