Kad nam telo govori: Pobeći ili boriti se!

– Tenzija u vratu i ramenima –

Na naše fizičko telo utiču različite stvari: načini na koji sedimo, stojimo, krećemo se, temperaturne promene, ono što unosimo hranom i pićem, radnje koje ponavljamo (navike u ponašanju), naše misli, uverenja i stavovi.

Autorka teksta: Sanja Petković, psihoterapeut, joga instruktor, kreator holističkog terapijskog koncepta Spirit&Move Foto: Darko Bursać
Autorka teksta: Sanja Petković, psihoterapeut, joga instruktor, kreator holističkog terapijskog koncepta Spirit&Move
Foto: Darko Bursać

Bilo kojoj od ovih pojava da je izloženo, telo najpre daje reakciju na nivou mišićne kontrakcije (aktivacije, stezanja). U zavisnosti koliko dugo smo izloženi pojavi ili ponavljanju neke radnje, kontrakcija može preći u tenziju, koju onda osećamo kao neprijatnost, napetost, bol (prolaznu ili hroničnu).

Pročitajte i ovo: Celulit – kada vas prošlost drži u nekretanju

Tada kažemo da je organizam izložen stresu.Jedan od primarnih skladišta stresa, koji stezanjem mišića reaguje gotovo momentalno (već u prve 2-3 sekunde po doživljenom, na primer, emotivnom stresu) je predeo vrata i ramena.

Pročitajte i ovo: Ne možete da spavate, lome vam se nokti, a kosa opada?!

Skloni sami po sebi ovakvoj brzoj odbrambenoj reakciji (trenutno stezanje) mišići ovoga dela tela produbljuju tenziju (do hroničnog skraćivanja) čak i samo onda kada duže zadržavamo određen telesni položaj:

– nepravilno sedenje za radnim stolom,

– ispred računara ili televizora,

– u automobilu.

Photo by Adam Flanagan on Unsplash

Poznato je u kojoj meri su internet i tehnološka revolucija vezale čoveka za njegov računar.

Čak i da osoba ne doživljava stres tj. pritisak poslovnih rokova, telo u najvećem broju slučajeva zauzima nepravilan položaj pred računarom:

Pročitajte i ovo: Da li je zavisnost odgovor na traumu? Najviše nas boli ono što nismo mogli da promenimo!

– povijen gornji deo kičme (u predelu lopatica i srednjeg dela leđa)

– ramena koja padaju ka napred

– zatvaranje i skraćivanje mišića grudnog koša

– podvlačenje karlice

– preterano opuštanje stomačnih mišića

– te skraćivanje vratnih mišića tako što se brada (zapravo cela glava) aktivno gura napred kako bi se približila ekranu

Pročitajte i ovo: Tek kad prođeš proces raspadanje ega, možeš da doživiš ljubav

Photo by Daiga Ellaby on Unsplash

Razvijen je čak i termin ”tech neck” (doslovno ”tehnički vrat”) koji opisuje ovakvo skraćenje i bolove u predelu vrata.

Ono što je, međutim, uvek karakteristično za reakcije mišića vrata i ramena jeste automatska potreba da se zaštitimo od mentalno / emotivno / fizičkih sadržaja (stvarnih ili zamišljenih) koji nam izazivaju nemir, anksioznost, ili su nam traumatični.

Pročitajte i ovo: Umetnost pijenja vode – kako da pravilno hidriramo svoje telo

Kada smo, na primer, pred spoljašnjim zahtevom tj. zadatkom čije je izvršenje potrebno obaviti u određenom vremenskom roku, skloni smo doživljavanju anksioznosti, ili pak straha, koji mogu preći i u dugotrajne, čime je ceo organizam doveden u stanje povećanog opreza, ili je čak pod uzbunom i potrebom da se brani od onoga što ne može izneti sa lakoćom.

Pročitajte i ovo: Kako da se pravilno hranimo tokom proleća

Dilema između ”ostajanja i borbe do kraja” i ”bežanja” pred takvim teškim zadatkom ili životnom situacijom, telesno rezultira grčenjem mišića koji spajaju glavu sa ostatkom trupa (dakle: vrat i ramena). Kako telesno (tj. emotivno, jer telo / trup skladišti naše emocije) želimo pobeći iz neprijatne situacije, tako dolazimo u konflikt sa glavom koja izdaje naređenje (potkrepljeno raznim logičkim i racionalnim razlozima) da se zadatak mora obaviti, dakle – ostati i izboriti se do kraja. Konflikt rezultira ”zatezanjem odnosa”.

Photo by Jakob Owens on Unsplash

Između glave i trupa (tj. racionalnih objašnjenja i emotivnih potreba) dolazi do zatezanja. Vrat i rameni pojas nose teret napregnutog odnosa ovih dveju strana. Osoba se našla u situaciji da preuzima više odgovornosti ili zadataka nego što može poneti i izneti sa lakoćom (bilo da je ta situacija realna ili osoba samu sebe doživljava kao nespremnu i nemoćnu pred zadatkom).

Pročitajte i ovo: Jednostavni recepti za domaće napitke za detoksikaciju

Napetost i bol u vratu (koje neretko mogu proizvesti i glavobolju) izraz su zasićenja informacijama koje nam šalje glava, a koje ne pronalaze put do tela, kako bi se uskladile i dogovorile sa emocijama, a koje nam opet šalju neku drugu poruku tj. potrebu. Situacija je i obrnuta : zasićenost nadolazećim osećanjima iz trupa, koje ne dobijaju prolaz do glave i racionalnih misli koje doživljavamo kao primoravajuće.

Pročitajte i ovo: Šta je, zapravo, kafa bez kofeina?

Osećanja su tada pretnja da možemo odreagovati bežanjem, ljutnjom ili besom. Osoba tada pravi kompromis da ostane ispred zadatka, ali da se paralelno oseća nelagodno i neadekvatno (ne želi tu da bude).

Photo by Davids Kokainis on Unsplash

Zajedno sa vratom, stanje ramena kazuje kako osoba nosi i kako se odnosi prema životnim zahtevima i potencijalnim životnim pritiscima.

Dakle, kako emotivno reaguje na iste i kako te emocije izražava kroz konkretnu aktivnost, činjenje, davanje (što je na telesnoj mapi već zadatak ruku).

Pročitajte i ovo: Emotivno prejedanje

Rešavanje tenzije vrat i ramena, odnosno konflikta ”pobeći ili boriti se”, pored iskrenog razgovora sa sobom (u naravno mirnim pauzama kada se stiša aktuelna stresna situacija) i to na temu – Šta i Kako to od sebe želim i da li je ovo jedini način, jesu i:

Pročitajte i ovo: Zašto je dobro da jedemo čokoladu?

– svesno mentalno i fokusirano opuštanje napetih delova tela

– vežbe disanja

– fizičke vežbe ili joga asane

Za početak, izvedite jednostavan mentalni trik: sedite mirno, zatvorite oči i zamislite da vam je iznad glave balon koji slobodno lebdi i vezan je pomoću niti za teme vaše glave. Osetite kako balon ide na gore i lakoću u svojoj glavi, vratu i ramenima.

Photo by Zoran Zonde Stojanovski on Unsplash

#1 Istezanje vrata

Nađite udoban sedeći poloćaj, ispravite leđa, povucite blago pupak ka kičmi, zarolajte ramena u nazad i spustite bradu ka grudnoj kosti, vodeći računa da ne savijete gornji deo leđa. Ostanite minimum pet udisaja-izdisaja u ovom položaju ili dok ne osetite da se vrat opušta. Nakon toga, glavu spuštate ka jednom, pa drugom ramenu (zadržavajući se u položajima) i dalje na savijajući leđa i trudeći se da opustite ramena ka podu tj. da ih ne podižete ka uhu.

1

#2 Garudasana ruke

Ovo je deo položaja orla, koji uključuje samo ruke. Prethodno možete istegnuti ramena, povlačeći jednu pa drugu ruku preko sredine grudnog koša (kao na manjoj slici). Kada ste se smestili odobno, prepletite ruke u laktovima i težite da dohvatite šake. Primenite i jednu i drugu stranu.

2

#3 Istezanje ramena iz stojećeg položaja

Dok stojite, stopalima postavljenim u širinu kukova, povucite pupak ka kičmi, blago podvucite karlicu, sastavite dlanove iza leđa i prepletite prste. Ruke podižite do željene visine, tako da ne savijate leđa i tako da u položaju možete po potrebi izdržati i duže. Spuštajte bradu u pravcu grudne kosti, kako bi ste dodatno istegli i vrat.

3 (1)

#4 Balasana i varijacije

Dečiji položaj podrazumeva da sednete na svoje pete, a ispruženim rukama se odgurujete o podlogu (povremeno) kako bi se sedalni deo što više približio petama. Glava je opuštena i čelo ne mora nužno dotaći podlogu. Kao varijaciju: uhvatite svoje pete ili listove, naslonite teme na zemlju i potiskujte lagano telo ka napred. Osetićete istezanje u predelu lopatica, ramena, vrata.

4 (2)

#5 Uttana Shishosana (puppy pose)

Oslanjajući se na potkolenice, spustite ruke celom dužinom ispred sebe kao da ih istežete. Polako spuštajte bradu i grudi na pod. Sedalni deo ostaje podignut. Držite stomak aktivnim.

5

#6 Varijacija Adho Mukha Svanasane (pas koji gleda dole)

Spustite se na kolena, razdvojte stopala i kolena u širinu kukova, postavite prste nogu u pod, a zatim spustite podlakice na podlogu s tendencijom da razdvajate šake (koje ostaju međusobno paralelne) i približavate lektove jedan ka drugom. Podignite sedalni deo i približite ili udaljite stopala od lica po želji. Pete ne moraju u početku biti na podlozi. Teme ne spuštajte na pod i probližite bradu ka grudnoj kosti, gledajući u svoja kolena.

6

#7 Sveća sa osloncem ili Saralamba Sarvangasana

Uvek je idealna za podsticanje krvotoka u vratu, ramenima i glavi. Važno je da postepeno povećavate ugao nogu u odnosu na pod i redu je da je on u početku manji (45 ili 60 stepeni). Pored trudnoće, ova asana je kontraindikovana kod osoba sa prekomernom telesnom težinom, kod visokog krvnog pritiska i u prva tri dana menstruacije.

7