Pozvani ste na letnje venčanje, ali niste sigurni šta da obučete, a da, pritom, izledate pristojno i budete prikladno odeveni.

Jer vi niste jedna od onih žena koje žele svu pažnju da skrenu na sebe i, pritom, zasene mladu, zar ne?! O tome smo već pisali!

Najvažnija stvar koju treba da imate na umu prilikom kupovine odeće za venčanje je da treba da izgledate fino i budete lepo stilizovani, s tim da ne skrenete svu pažnju sa mlade na sebe ili privučete pažnju zvanica iz pogrešnih razloga. Zato preporučujemo da se rukovodite dress kodom naznačenim na pozivnici za venčanje ili godišnjim dobom kada se venčanje održava.

Wedding photo created by freepic.diller - www.freepik.com
foto by freepic.diller – www.freepik.com

Pravila o tome šta nikako ne treba nositi na venčanje već smo utvrdili.

Oblačenje za letnje venčanje svodi se na to da izgledamo elegantno, ali bez preterivanja. Što bi rekli, da budemo cool.

Fokusirajte se na nošenje prozračnih tkanina, prirodnih materijala koji mogu da dišu, da se ne bi pregrejali i prokuvali od vrućine u vrelim, letnjim danima, naročito, tokom venčanja na otvorenom. Mada, ni prelazi iz toplog u hladno ne čine dobro našem opštem stanju. Samo pojačavaju znojenje.

Svilu odbacite kao opciju za vrele, letnje dane i večeri jer iako je prirodan materijal, nije propustljiv, ne diše. Ispod svile znojite se isto kao pod najgorom sintetikom, nažalost. A da ne govorimo o vlažnim flekama, na mestima znojenja, koje postaju vidljive u realnom vremenu i deluju katastrofalno. Pored toga, znaju da ostanu i fleke koje je posle teško skinuti, naročito ako koristite kozmetičke preparate.

Najbolje oružje u borbi protiv vlage i vrućine su duže, široke haljine, napravljene od laganih, prirodnih materijala, kao što su lan, pamuk, indijsko platno i slično. Haljine u živim bojama i materijalima sa neuobičajenom teksturom, napraviće pravi preokret u vašem odevanju za ovu priliku. Naročito kad stupite na podijum za igru i kad se haljina zavijori oko vas, osetićete razliku.

Uz ovakvu haljinu najbolje pristaju šik, visoke potpetice ili ortopedska peta. U obzir dolaze i aktuelne četvrtaste potpetice.

Držite pri ruci laganu maramu za ogrtanje, jer klima uređaji sigurno će raditi punom parom.

Oblačenje u laganim slojevima još je važnije za muškarce, koji imaju tendenciju da se lakše pregreju, čitaj, oznoje.

U toku letnjeg perioda, sasvim je u redu za muškarce da se odreknu kravate. Samo, ipak, pazite neka zadrže sako. Najlepše, laneni. I košulje dugih rukava, makar i zavrnuli rukave, šmekerski, u nekom trenutku.

Za baštenske i ostale ceremonije na otvorenom, potpuno je u redu za muškarce da se odreknu i čarapa i obuju samo mokasine na bose noge, sa dugim pantalonama. Bermude, ne, nikako!

Ali pre nego što donesete bilo kakvu odluku o garderobi, obratite pažnju na naznačeni dress code na pozivnici. Bez obzira na to koliko vam se dopadalo ili ne, šta tamo piše, bilo bi fer i korektno da udovoljite želji domaćina. Naročito jer je to njihov Dan i trebalo bi da bude za pamćenje. Lepo pamćenje.

Tako da čak iako je dan vreo, a na pozivnici piše da je kravata obavezna, neka tako i bude.

Naš savet vam je da vodite računa o hidrataciji, znači, da uzimate što više vode i da što više vremena provodite u hladu. Sva ostala pravila već se pročitali u članku koji govori o tome šta ne bi trebalo nositi na venčanje.