Prema Zolinoj anketi koja je obuhvatila 500 verenih ili novopečenih parova, većina vas je uplašena zbog planiranja venčanja – 96 odsto vas. To što je vaš nivo stresa preopterećen je potpuno razumljivo – još uvek imate svoj posao, svoju porodicu, svoje račune (znate, život), plus, trošite mnogo novca na žurku za 120 (ili više?!) vaših najbližih i najdražih. Nije strašno, zar ne?

Prema istraživanju, 40 odsto parova je kategorisalo planiranje venčanja kao „ekstremno stresno“, dok je 71 odsto mislilo da je to više uznemirujuće od drugih važnih životnih događaja poput pronalaska novog posla.

„Ne radi se toliko o planiranju venčanja koliko o tome šta planiranje venčanja i svadbe predstavljaju“, objašnjava svadbeni terapeut Landis Bejar, LMHC. “To je životna tranzicija za sve koji su uključeni, a sa životnim tranzicijama dolaze promene identiteta i osećaj gubitka onoga što ste bili pre. U međuvremenu, sve se ovo dešava dok su sve oči uprte u vas, trošite gomilu novca, a vi… od vas se očekuje da budete najsrećniji što ste ikada bili. Kulminacija svih ovih okolnosti čini planiranje venčanja loncem pod pritiskom zbog stresa, pogoršanja već nategnute porodične dinamike, povređenih osećanja i sukoba.”

Pre nego što krenete u stresnu zečju rupu, postoje laki načini da smirite te živce i uživate u ovom iskustvu sa svojim verenikom. Pitali smo Bejara, učiteljicu meditacije Lin Goldberg i stručnjaka za planiranje venčanja Mišel Leo Kazins šta treba da uradite da biste ostali mirni i planirali dalje. Evo šta su imali da kažu:

Wedding photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Odredite prioritete

Za 35 odsto ispitanih parova, detalji su ti koji ih najviše izluđuju. „Odlučite odmah da ćete biti nesrećni, ako ćete paziti na svaki detalj“, kaže Leo Kazins. „Ako imate odličan stav o svom venčanju, imaćete sjajan dan.

Da biste pomogli da stvari budu dobre u perspektivi, dajte prioritet osnovnim stvarima – onim stvarima koje su veoma važne da ovo venčanje bude vaše venčanje iz snova. Zatim se pozivajte na svoju listu „mora se uraditi“ iznova i iznova tokom procesa planiranja, tako da ne idete niz spiralu „uradi sam“ projekata koje ste videli na Pinterestu ili da osećate potrebu da stalno nadograđujete svoje cvetne aranžmane. Neprestano proveravanje sa svojim početnim ciljevima pomoći će vam da ostanete na pravom putu—i u budžetu.

„Postavljanjem mnogo tih ključnih delova odmah na samom početku procesa planiranja, izbeći ćete mnogo stresa na putu“, kaže Leo Kazins. „Izbeći ćete preveliku potrošnju na stvari za koje ste na početku odlučili da nisu toliko važne.

Wedding photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Komunicirajte

Roditelji su takođe izvor nekih velikih tenzija: 53 odsto parova je reklo da su njihovi roditelji najveći krivci za stres, dok je 33 odsto reklo da je to njihova tazbina. Ako mama i tata doprinose vašem budžetu za venčanje, oni su sami sebi dali svoj doprinos u planiranju. Sedite sa njima od samog početka i razgovarajte o svojoj viziji za veliki dan i čujte šta imaju da kažu o stvarima koje su im važne. Onda pronađite načine za kompromis, tako da svi budete srećni.

“Komunikacija je sve!” kaže Bejar. „Toliko porodičnih svađa se svodi na nedostatak ili pogrešnu komunikaciju—pretpostavljamo osećanja i namere ljudi i puštamo ih da nam trule u mislima. Razgovor sa tom osobom skoro uvek ublažava stres [jer] smo često usklađeniji nego što mislimo, ili stvari nisu ni približno tako loše kao što bi naša mašta htela da verujemo.” Dovođenje vaših porodica na istu stranu od samog početka je najbolji način da izbegnete da se ljutite kada ste u gustom planiranju.

Background photo created by senivpetro - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Napravite plan B

Dogodiće se stvari koje su van vaše kontrole — naime, vremenske prilike, kaže Leo Kazins. Ako budete spremni za bilo koji najgori scenario, to će vam pomoći da se nosite sa udarcima ako – i kada – nešto krene po zlu.

„Zapamtite da ne morate da volite sve da biste uopšte uživali u procesu“, dodaje Bejar. „Sasvim je u redu priznati da su neke stvari bezveze, a neke zabavne. Veridba i planiranje venčanja su inherentno privremeno stanje, pa kada stvari postanu teške, zapamtite da to nije zauvek.” A ako situacija postane zaista teška, svi stručnjaci se slažu da je najbolji način delovanja da napravite pauzu i usredsredite se tako što ćete se setiti pravog razloga zašto se sve ovo dešava: ljubav.

Wedding photo created by freepic.diller - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Odvojite vreme za brigu o sebi

Osamdeset šest procenata parova je reklo da ih je stres pre planiranja doveo do fizičkih simptoma poput anksioznosti, smanjenog seksualnog nagona, glavobolje i promena u apetitu – čak i gubitka kose! Održavajte svoj razum tako što ćete postaviti teške stope za aktivnosti planiranja venčanja i pridržavati se njih. Na primer, odvojite dva sata uveče tri noći nedeljno za zadatke vezane za venčanje. Ostale večeri radite nešto u čemu uživate: 61 odsto ispitanika Zole je odabralo da sluša muziku, 27 odsto ide u teretanu ili ide na masažu, a 12 odsto je pronašlo olakšanje od stresa na času joge.

„Nega o sebi nije jednokratna stvar“, primećuje Bejar. “To nije samo nešto što radite kada ste pod stresom – to je nešto što radite redovno i preventivno da biste smanjili svoje reakcije na stresne situacije kada se pojave. Najbolje prakse samopomoći se odnose na svih pet domena fizičkog, emocionalnog, duhovnog, društvenog i profesionalna i inkorporirana ponašanja koja se rade redovno, preventivno i koja imaju smisla za vaš život.”

Meditirajte

Kada vaš mobilni telefon  beskonačno svetli od notifikacija od prodavaca, može biti primamljivo izbaciti stvar kroz prozor automobila. Ali taj mali uređaj može biti spas za neki mir. Aplikacije kao što su Calm And Breethe nude prakse meditacije koje vam mogu pomoći da pređete od manije do opuštanja u bilo kom periodu od dva do 10 minuta.

„Na kraju krajeva, ono što nam meditacija pomaže da praktikujemo je neosuđivanje, zahvalnost, ali ponekad su vam potrebni mali znakovi za određene alate koje biste možda želeli da izvučete brže“, kaže Goldberg. „Kada ste pod stresom i uđete u tu reakciju borbe ili bekstva, vaš broj otkucaja srca se povećava, krvni pritisak raste, otpuštate kortizol i adrenalin u krvotok. Kada meditirate, ono što radite je protivotrov. Oslobađate oksitocin, serotonin, usporavate otkucaje srca, snižavate krvni pritisak, zapravo menjate raspoloženje. To vam pomaže da vidite stvari sa mnogo više jasnoće.”

Photo by One Wedding on Unsplash

Izađite na sastanak

Prema Zolinom istraživanju, 43 odsto parova kaže da je planiranje venčanja opteretilo njihovu vezu. Ispitanici su rekli da su stresori nastali zbog različitih mišljenja o detaljima venčanja (50 odsto!), praćenih problemima sa porodicom i prijateljima, i kada njihova draga druga osoba ili nije pomogla u planiranju ili nije uradila stvari na vreme. Udvostručite razloge zašto se venčavate sa ovom osobom—to može da vam pomogne da održite vezu i rešite nesuglasice jer su zaboravili da uzvrate vaš ili bilo čiji drugi poziv.

„Zaista je važno da se pridržavate rutina koje vam omogućavaju da se osećate utemeljeno u svom partnerstvu“, kaže Bejar. „Volim ideju redovnih večeri za izlaske, ali jedna stvar koja mi se još više sviđa je neka strukturirana, planirana aktivnost u kojoj ste oboje angažovani u nečemu izvan sebe. Njeni glavni predlozi uključuju aktivnosti učenja koje mogu biti „vezujuće, uzbudljive i povezujuće“ kao što je pridruživanje rekreativnoj ligi za odrasle, pohađanje časa grnčarstva ili zajedničko članstvo u čitalačkom klubu.