Ovo je vreme kada su mnogi od nas suočeni s gubitkom: neki su izgubili svoje drage i volјene, neki dobro zdravlјe, neki su izgubili posao, neki iluzije, a neki život koji su do sada vodili…

Mnogi psiholozi i psihoterapeuti ističu da suočavanje s gubitkom ne bi trebalo da se posmatra kao problem koji mora da se reši, nego kao proces koji bi trebalo proživeti. Američki psihoterapeut Megan Divajn u svojoj knjizi „Okej je što nisi okej” piše da „bol koji nije prepoznat i prihvaćen nikada ne odlazi. Dozvolјavanje da postoji, bez pokušaja da se prikrije, potisne ili požuri, može dovesti do njegovog prolaska.”

Malo je onih koji znaju da nađu prave reči ili prave postupke koji mogu pomoći bliskoj osobi koja je u žalosti, a još je manji broj onih koji znaju kako da pomognu sebi. Zato je Marina Jablanov potražila mišlјenje psihologa i psihoterapeuta Milice Savić, iz psihološkog savetovališta „Enigma“ iz Novog Sada.

Gubitak je često praćen bolom, tugom ili patnjom. Šta može da pomogne da se ne potone?

– Tuga je normalna i prirodna reakcija na gubitak svake vrste. Tugu osećamo u situacijama u kojima procenjujemo da nepovratno gubimo nešto što nam je važno, kao što je gubitak nama drage i bliske osobe.

Pročitajte i ovo: Kako da ostvarimo vezu u kojoj ćemo se osećati kao celovita ličnost i slobodno voleti?

Možemo biti tužni i kada izgubimo deo tela, posao, imovinu, sigurnost, socijalni status ili životnu šansu. To su sve različite stvari koje se vezuju za naš sistem vrednosti – jer svaka osoba ima različite prioritete u životu. Ipak, u našem kulturnom okruženju gubitak deteta se smatra najvećom tragedijom.

Pročitajte i ovo: Lako mi je da oprostim drugima, ali kako da oprostim sebi?!

Ono što može da nam pomogne da „ne potonemo” je podrška bliske zajednice, razumevanje ili razgovor sa psihologom.

Kažete da može pomoći podrška bliskih lјudi, što može da znači da nekad i nije dovolјno. Kako prepoznati situaciju kada se mora potražiti stručna pomoć?

– Podrška bliskih lјudi može da pomogne, ali i da odmogne u našem procesu žalovanja. Ljudi iz bliske okoline mogu pomoći tako što će imati razumevanja i strplјenja za nas, što će nam posvetiti svoje vreme, slušati o tome kako se osećamo.

Pročitajte i ovo: Kako to da se neko nikada ne preboli?!

Bliske osobe, ponekad, iz najbolјe namere, žele da nas uteše, pa kažu:„Znam kako se osećaš!” Ipak, ne možeme znati kako se neko oseća. Dovolјno je da budemo tu za njega i da pitamo „Kako mogu da pomognem?”

Pročitajte i ovo: Skrivena lica depresije – nasmejana depresija

Stručnu pomoć ili pomoć psihologa možemo potražiti odmah, mada je najčešće tražimo kada smatramo da nam strategije prevladavanja, koje smo koristili, ne pomažu. U radu sa psihologom učimo veštine koje nam omogućavaju da se izborimo sa gubitkom.

Kako prihvatiti gubitak?

– Prihvatiti gubitak znači osvestiti da smo nekog ili nešto izgubili i da zbog toga osećamo tugu. Tuga je emocionalna reakcija na događaj gubitka u našem životu. Što nam je neko bio značajniji i važniji, to se gubitak doživlјava sa većom tugom.

Pročitajte i ovo: Gde da nađem lek kad srce zaboli

Istakla bih – dozvolite sebi da budete tužni. Sasvim je u redu da s vremena na vreme budete tužni i da pričate o tim osećanjima. To nije znak slabosti.

Ponekad lјudi koji dožive gubitak osete lјutnju. Kako se nositi s ovom emocijom koje prate gubitak?

– Ljutnja je ponekad povezana sa okolnostima u kojima se desio gubitak. Često je uzrok loših odnosa.

Pročitajte i ovo: Rast počinje kad napustimo zonu komfora

Naglasila bih da je lјutnja zahtev za promenom ponašanja. Ukoliko je prepoznate potrebno je da je prevaziđete. U radu sa psihologom otkrivate i razrešavate nerazrešene emocije vezane za vaš gubitak.

Osim tuge i lјutnje gubitak često prati i osećaj nemoći, a ponekad i krivice. Kako ne upasti u vrzino kolo samooptuživanja ili bespomoćnosti?

– Čovek oseća krivicu kada smatra da je naneo štetu drugoj osobi. Ukoliko ste imali razmirice sa nekim, a potom je ta osoba preminula, pre nego što ste stigli da izgladite odnose, možete se osećati loše. U bilo kom odnosu je dovolјno da se iskreno izvinite ukoliko ste nekog povredili.

Pročitajte i ovo: Kako prevazići preljubu

Gubitkom bliske osobe niste u mogućnosti to da ispravite, pa se možete samooptuživati. U takvim situacijama mogu pomoći neke od psiholoških tehnika, kao, na primer, pisanje pisma. U radu sa psihologom učite da prihvatite stvari na koje ne možete da utičete.

Da li vreme zaista leči rane?

– U narodu postoji izreka da vreme leči sve rane. Ipak, samim proticanjem vremena neće se desiti promena. Potrebno je da preduzmete aktivnosti koje će vas dovesti do oporavka.

Pročitajte i ovo: Šta da radiš kad sretneš ljubav svog života u pogrešno vreme

Naš nobelovac Ivo Andrić je zapisao: „Ništa živ čovjek ne može izgubiti što mu jedno prolјeće ne bi moglo povratiti, niti može biti čovjek trajno nesretan dok Bog daje da se duša liječi zaboravom i zemlјa obnavlјa prolјećem!”

Koji je put oporavka, odnosno, kako da krenemo dalјe i opet živimo normalno?

– Oporavak znači da se osećamo bolјe, a bolјe ćemo se osećati kada preuzmemo kontrolu nad okolnostima u kojima se nalazimo. Veštine oporavka od tuge isceliće vam srce.

Pročitajte i ovo: Popularna psihopatija – kako da prepoznate psihopatu u svom okruženju

Oporavak znači i da smo u stanju da uživamo u dragim uspomenama, koja neće probuditi bolna osećanja tuge. To je pronalaženje novog značenja za život. Treba sebi dati vremena da se razvežemo od osoba za koje smo bili vezani.

Pročitajte i ovo: Seen ili – tretman ćutanjem u toksičnim odnosima

Oporavak može da znači i da zanemarimo osude okoline i da smo spremni da pričamo o svojoj žalosti. Za one koji su se oporavili normalno je da budu tužni s vremena na vreme ili na datume godišnjica.

Kako da razlikujemo tugu od depresije?

– Tuga je osećanje koje se javlјa kada nešto izgubimo u nepovrat. S druge strane svi mi, s vremena na vreme, možemo osetiti depresivno raspoloženje i biti tada tužni, imati pad energije ili patiti. Značajni gubitak može voditi depresivnom raspoloženju.

Pročitajte i ovo: Doživljaj gubitka voljene osobe – zašto su gubici teški?

Depresivna pozicija je slična poziciji napuštenog deteta. Takve osobe gubitak doživlјavaju kao katastrofu i mogu razmišlјati „Zašto se baš meni ovo događa!?” Normalno tugovanje vremenom se smanjuje i osoba nađe smisao života bez volјene osobe.

Pročitajte i ovo: Uobičajene reakcije na gubitak voljene osobe

Ukoliko se patnja ne smanjuje znači da se razvila depresija i da je potrebna stručna pomoć – objasnila nam je psiholog i psihoterapeut Milica Savić, iz psihološkog savetovališta „Enigma“ iz Novog Sada.