Ovo je drugi članak u trodelnoj seriji o tome kako se nositi sa bolnim seksom.

U prvom članku govorili smo o mogućim uzrocima bolova. Ovaj put dajemo praktični akcioni plan stvari koje možete uraditi da vam seks ponovo bude prijatan.

Ali dozvolite da najpre JASNO razjasnimo jednu stvar. Apsolutno OBAVEZNO potražite medicinsku pomoć. Nikada ne pokušavajte da se bavite samolečenjem bolova u vagini ili karlici.

Fashion photo created by halayalex - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Prvi korak je uvek …

Posetite svog lekara – ginekologa. Ako je vaš lekar takav da znate da ćete se na pregledu kod nje/ga osećati neprijatno, zatražite pregled kod drugog. Verujte nam, oni su sve to već videli i čuli. Nema razloga da vam bude neprijatno ili da se osećate loše zbog svog problema.

Pročitajte i ovo: ZAŠTO JE SEKS ZA MENE BOLAN: Duga lista razloga zašto penetracija može da proizvodi bol

Nemojte se zavaravati savetom da je upotreba dobrog lubrikanta sve što vam treba. Lubrikant pomaže, ali u puno slučajeva neće doneti razliku. Ako ne smatrate da je vaš lekar dovoljno upućen ili odbija da vam pruži savet / pomoć, zatražite uput za posetu ginekologu na nekoj od klinika ili specijalisti za urinarne genitalne organe.

Pročitajte i ovo: Tajne erotske masaže, korak po korak

Dobar ginekolog vam može promeniti život. Ako vas muče problemi i možete to sebi priuštiti, vredi platiti da odete kod cenjenog i sa dobrim preporukama lekara ginekologa u privatnoj praksi, ako vam onaj koji vam je dodeljen kroz javni zdravstveni sistem ne odgovara.

House photo created by master1305 - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Dobar seksualni terapeut takođe može da vam bude vrlo koristan. Lekovi ili neki drugi tretmani mogu da reše fizički problem, ali bolni seks utiče kompletno na vašu vezu. Čini vas nervoznom zbog toga što ga imate i čini partnera zabrinutim da ga ne smatrate privlačnim. Neki muškarci misle da žene izmišljaju razloge samo da ne bi imale seks.

Pročitajte i ovo: Napravite sami etarsko ulje za erotsku masažu prema receptima aromaterapeuta

Uvek dodajte lubrikant pre prodiranja. Ako vam je ponestalo, jednostavno, nemojte da uopšte započinjete seksualni odnos (sa penetracijom). To je bitno, a ne luksuz. Možete probati lubrikant sa CBD-om (kanabisovim uljem) – hemikalijom koja se prirodno nalazi u biljkama marihuane i konoplje, ali nema psihoaktivno dejstvo. To vas neće podići, ali mnogim ženama je prijatno stimulativno i opuštajuće.

Pročitajte i ovo: SEKSUALNO SAMOPOUZDANJE: Uspešan seks sve rešava – da li je baš tako?!

Isprobajte vaginalnu hidratantnu kremu. Ona se razlikuje od lubrikanata: koristite je čak i kada nemate seks kako biste sve vreme održavali vaginu vlažnom i prijatnog osećaja. Odaberite onu koja ne sadrži parabene ili aspartam i ubacite je pre spavanja.

Porota odlučuje da li će efikasno delovati. Lično, ako mislite da bi vaš problem mogao da bude povezan sa menopauzom, bilo bi dobro da pitate svog lekara opšte prakse ili ginekologa o upotrebi estrogenskih (ili estradiolnih) vaginaleta (ako možete da uzimate hormonalnu terapiju). One su zaista delotvorne.

Pročitajte i ovo: Sporedni efekti u seksu: Gadi mi se…

Pitajte šta je dostupno za lečenje vašeg određenog stanja. Imena lekova i tretmani se neprestano menjaju, tako da nema smisla da imenujemo određene lekove, ali obično postoji tretman za većinu stanja. To bi mogla da bude tableta ili krema ili vaginalete.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o spermi

Takođe, to bi moglo da uključuje obavljanje nekih „domaćih zadataka“, poput vaginalne masaže ili upotrebe vaginalnih dilatatora.

Međutim, ponekad tretman ne uspe.

Family photo created by wayhomestudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

U tom slučaju, jedina opcija može da bude potpuno izbegavanje odnosa i redefinisanje seksa. To zvuči ekstremno, ali zapravo nije. Mnogo parova više uživa u nepenetrativnim seksualnim seansama nego u seksu koji se vrti oko snošaja.

Pročitajte i ovo: Šta da radite ako ne podnosite ukus njegove sperme

Vaginalni dilatator može uraditi trik. Dilatator je uređaj u obliku cevi koji koristite za istezanje vagine. Često su napravljeni od plastike, dolaze u različitim veličinama. Za početak koristite najmanji u kompletu i povećavajte veličinu kako vam bude prijatnije.

Pročitajte i ovo: Da li muškarac koji često masturbira brže svršava u seksualnom činu sa ženom? 

Utvrđeno je da je botoks efikasan za vaginizam, jer parališe mišiće. Jedan lekar tvrdi da je procenat uspeha 90 odsto, ali (još uvek) nije široko dostupna jer je poprilično skupa opcija.

Flower photo created by prostooleh - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Koristite kegelov komplet za trening za izgradnju mišićne snage u karličnom dnu. Ponovo započnite sa najmanjom težinom i nadograđujte do najteže. Umetnite kuglicu visoko u vaginu, a zatim izvodite uobičajene kegelove vežbe – ponavljajući stiskanje i oslobađanje mišića dna karlice – oko toner kuglice.

Pročitajte i ovo: Vaginizam – disfunkcija u ženskom seksualnom funkcionisanju

Odvojite vreme za opuštanje u seksu. Stavite malo lubrikanta na glavu njegovog penisa i njime podmažite vulvu, preko klitorisa i oko otvora, kako biste se pripremili za prodor. Ne žurite, polako. Orgazam pre prodiranja (klitorisni) takođe pomaže opuštanju vagine.

Pročitajte i ovo: Frojd o seksualnim fantazijama – svaki seksualni odnos je proces u koji su uključene četiri osobe

Izaberite položaje koji ne dozvoljavaju dubok prodor. Svaka pozicija pri kojoj imate kontrolu, umesto njega, funkcioniše (na primer vi odgore). U suprotnom, birajte položaje gde oboje ležite prilično ravno sa sopstvenim nogama prilično blizu. Položaj ‘kašika’’ (spooning) dobro funkcioniše, kao i pseći (doggy) stil, ali oboje lezite ravno, s nogama s obe vaše strane.

People photo created by prostooleh - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Seks igračke mogu da pomognu. Na tržištu posttoji poseban asortiman seks igračaka, posebno dizajniran za žene kojima je seks neprijatan (bolan). Redovna masturbacija i nežna unutrašnja masaža izuzetno pomažu u opuštanju vulve. Ovaj asortiman je napravljen od super mekog silikona koji je bezbedan za telo i oseća se sjajno na koži.

Pročitajte i ovo: VAGINIZAM, kad od bolova ne mogu ni tampon da stavim

Ovo je drugi u trodelnoj seriji članaka o bolnom seksu. Prvi deo je govorio o tome kako prepoznati uzrok ako je seks za vas bolan. Treći deo otkriva dve praktične stvari koje menjaju igru, a koje možete odmah da promenite.