Najnoviju ekranizaciju čuvene knjige Agate Kristi “Ubistvo u Orijent ekspresu”, potpisuje režiser i glumac Kenet Brana, koji se ovaj put okušao i u ulozi najpoznatijeg detektiva na svetu – Herkula Poaroa.

Pripremanje za ulogu Herkula Poaroa za Branu se sastojalo iz čitanja romana o čuvenom detektivu, a sve je počelo godinu dana pre početka snimanja kada je na poklon za rođendan dobio prvo izdanje knjige „Tajanstveni događaji u Stajlsu“ Agate Kristi.

Pored originalne scenografije, režiser je jako vodio računa o odevnim kombinacijama, ali i o tkaninama od kojih su pravljena odela. Izjavio je da su čak tri meseca proveli eksperimentišući sa tkaninama, kako bi dobili savršeni čvor na kravati Herkula Poaroa.

Najprepoznatljivija odlika Herkula Poaroa su njegovi brkovi, i iz toga razloga, Brana je sakupio sve Poaroove opise Agate Kristi, i skoro devet meseci radio na tome kako bi zajedno sa vlasuljarima napravio „najveličanstvenije brkove u celoj Engleskoj“.

Na pitanje da li je gledao verziju filma Sidni Lumeta iz 1974. godine, Brana je odgovorio:

„Nisam gledao film i to sam uradio svesno. Naš cilj je bio da nađemo novi pristup, zato što smatram da su klasici vredni preispitivanja. Znate, to je kao ono kada podjednako volite sve verzije vaše omiljene pesme. Iz tog razloga sam želeo da radimo na našoj sopstvenoj verziji.“

Pored Brane, u filmu igraju Dejzi Ridli, Džoni Dep, Mišel Fajfer, Penelope Kruz, Džudi Denč, Vilijam Dafo i mnogi drugi.

Film „Ubistvo u Orijent ekspresu“ stiže u domaće bioskope 9. novembra.