Saturn uvek ima neku lekciju koju treba da naučimo i njegove lekcije nas često prate i kroz naše partnerske odnose.

Autorka teksta: Jelena Studen Vojvodić, astrološkinja, Astro House
Autorka teksta: Jelena Studen Vojvodić, astrološkinja, Astro House

Tako i naš odnos sa partnerom može da raste i razvija se, kao i mi sami.

Često smo skloni da okrivljujemo i optužujemo partnerovog Saturna za sve nedaće u zavisnosti od toga u koju kuću našeg horoskop pada njegov Saturn. Neko će reći, „Razbolela sam se zbog njega i za sve svoje zdravstveni probleme je moj partner kriv“ kada partnerov Saturn pada u njenu (njegovu) šestu kuću.

Imam prijateljicu koja je bila u vezi sa osobom čiji je Saturn padao u njenu drugu kuću i jednom mi je rekla: „Za sve moje finansijske probleme i dugove je on kriv i to je razlog zašto sada nemam ni dinara.“

Može biti istine u ovome, ali pitala sam je da li može nešto da nauči iz toga i šta stoji iza toga?

U bilo koju kuću da pada Saturn vašeg partnera on prvenstveno pokazuje koju lekciju je potrebno da naučite od partnera!

Šta je to što treba da naučite, bez obzira da li ćete ostati zajedno ili nećete, jer svaki neuspeh je i uspeh ako nešto iz njega naučimo.

Jednom prilikom došla mi je klijentkinja koja je imala problematičnu vezu. Ona je imala partnera čiji je Saturn padao u njenu dvanaestu kuću u kojoj je imala i Veneru. To je bila duga i teška veza, ali bez budućnosti i njihova veza je bila pred završetkom, jer je ova međusobna planetarna kombinacija pokrenula pitanje „autentičnosti“. Venera u dvanaestoj kući često ima problem da doživi ljubav i vezu na autentičan način, a onda je prisutan i problem da veza bude sigurna, stabilna i stvarna. Njegov Saturn u njenoj dvanaestoj kući bio je znak da će ovakvo iskustvo imati kroz odnos sa njim i da je potrebno kroz ovu vezu da se suoči sa ovim svojim problemom i da nauči lekciju iz toga.

Na primer, „Da li si sposobna da izađeš iz snova i da siđeš sa tog oblaka i živiš ljubav u realnom i stvarnom životu?“

Kroz partnerovog Saturna možemo da naučimo koja vrsta ponašanja ili koje su to stvari koje podstiču njegovog Saturna da reaguje kruto, strogo ili uznemireno, jer u takvim trenucima partner oseća da nema kontrolu ili sigurnost.

Ako je njegov Saturn u vašoj petoj kući, možda trošite više novca na neke stvari u kojima uživate ili sa kojima se identifikujete i koje ga uznemiravaju i onda će vam partner reći: „Ako nastaviš tako nećemo imati šta da jedemo!“

U slučaju da njegov Saturn pada na vaš podznak ili u prvu kuću horoskopa – definitivno morate da radite nešto na čemu inače treba da radite. Vi možete to osetiti kao prisilu ili teret, u nekim slučajevima i ne, ali to je jedna od lekcija iz takvog odnosa. Ako imate Vagu na podznaku i njegov Saturn pada u vašu prvu kuću u znak Vage onda morate da radite na sebi kako bi mogli da imate jedan stabilan i uravnotežavajući odnos, jer je to cilj Vage.

Osoba sa Jarcem na podznaku, kojoj partnerov Saturn pada u prvu kuću, mora da radi na sebi u smislu odgovornosti i discipline, jer sa Jarcem na podznaku ona inače treba da radi na ovim stvarima. To je slično kao kada vam neko dolazi da vas podstakne da budete još čvršći i da još ozbiljnije preuzmete život u svoje ruke.

Moja prijateljica je imala vezu sa osobom čiji je Saturn padao u njenu prvu kuću, u znaku Škorpije. On je uvek uspevao da izvuče iz nje ono najcrnje svojom, takođe, destruktivnom stranom ponašanja, ali ona je kroz ovu vezu morala da se suoči sa najtamnijim i nepoznatim delovima svoje ličnosti. To je bila njena lekcija.

„Imam plan. Uradićemo prvo ovo, a onda ćemo uraditi ono“, jer Saturn uvek ima planove i gradi nešto čvrsto i konkretno.

Imam prijateljicu koja je u braku petnaest godina i njen Saturn pada u devetu kuću njenog partnera i to u znaku Strelca. Oni su zajedno mnogo proputovali, jer ona uvek ima plan i samo ga iznese: „Pronašla sam odličnu ponudu da ove zime posetimo Kubu“ i tako svake godine. Njega je u početku hvatala panika, jer odlazak na nepoznate udaljene destinacije za njega su bile komplikovane.

Slično je i sa aspektima Saturna sa planetama partnera, pogotovo sa ličnim planetama i tu često postoji velika privreženost bez obzira da li nešto izgleda dobro ili loše. Osoba koja je vlasnik Saturna često se ponaša kao da je iznad druge osobe ili kao autoritet u vezi i onda drugi partner oseća pritisak, jer „Kako da uložim napor da bi zadovoljila mog autoritativnog partnera?“, jer se uvek radi o nekom osećanju sigurnosti koje je povezano sa Saturnom.

Da bismo savladali neki međusobno nepovoljan aspekt sa Saturnom potrebno je da naučimo kako da budemo blaži prema sebi, jer onda možemo biti blaži i prema drugoj osobi i pustiti stvari da slobodno teku.

Na primer, imate Saturna koji aspektuje Merkura vašeg partnera i njemu je dosadilo da ga često kritikujete ili da mu često govorite šta i kako treba da radi. Potrebno je na neki način da se umirite i stanete, pa i da učinite korak nazad, jer neko osećanje nesigurnosti pokušavate da projektujete na partnera. Najbolje je da se onda zapitate „Šta je to što me toliko plaši?“

Kuća gde se nalazi Saturn vašeg partnera ili planeta koju aspektuje partnerov Saturn je „mesto“ gde ćete biti izazvani da bi nešto definisali ili gde ćete morati izaći na ispit. Životni led je klizav, ali svaki životni ispit može da uveća našu zrelost.