Kao i u ljubavi, raskid može biti veoma bolan… Evo kako da ga prebrodite malo bolje.

Kada govorimo o raskidu, uglavnom mislimo na romantične veze. Međutim, ovaj bolan deo može uticati i na prijateljstvo i nismo ništa manje pogođeni.

Pročitajte i ovo: Kada je veza kao droga

Emocionalno, ova faza, koja označava kraj prijateljstva između dvoje ljudi, može proizvesti svoj deo komplikacija. Kako da se vratite, a da se mesecima ne osećate depresivno? Da bi se lakše oporavila, psiholog, sofrolog i praktičarka tehnike emocionalne slobode, Juliette Philipps, dala je savet časopisu Le Progres.

Image by stefamerpik on Freepik
Foto by stefamerpik on Freepik.com

Zašto nas prijateljski raskid toliko uznemirava?

Zašto toliko boli? Prema rečima profesionalca, principi prijateljstva „izgrađeni su na nesvesnom paktu uzajamne pomoći, podrške, pažljivog slušanja, deljenja vrednosti i izgrađeni su od zajedničkih interesa i afiniteta“.

Pročitajte i ovo: Žene patološki ignorišu prevaru

„Ako ovaj pakt može da traje tokom vremena, može se i prekinuti, jer je ljudska priroda da evoluira, da se ponovo osmisli“, dodaje ona.

Pročitajte i ovo: Skrivena lica depresije – nasmejana depresija

U teoriji, ovaj princip izgleda prilično jednostavan, ali u praksi je nešto drugo. I sa dobrim razlogom? Prijateljstvo se takođe zasniva na osećanjima i kada se rastaneš, emocije divljaju… A zdravo tugo! Zato u ovom tačnom trenutku moramo sebi postaviti prava pitanja i pronaći prave stvari koje treba da radimo.

Image by Drazen Zigic on Freepik

Vodimo računa!

Pre svega, moramo da preispitamo naše lično blagostanje u društvu ovog prijatelja. Džulijet Filips savetuje da sebi postavimo pitanje: „Kako se osećam sa ovim prijateljem? ”.

A ako odgovor otkrije da „društvo prijatelja postaje više teret nego resurs, onda se može postaviti pitanje razdvajanja“.

Pročitajte i ovo: Ljubav na prvi pogled – da li je stvarna ili samo varka?

Drugo pitanje uključuje sagledavanje obima situacije: „da li je ova situacija privremena? ”. Ako su „razlike duboke“, odnos se okreće „jednosmerno“ i „njegovo prisustvo postaje toksičnije od njegovog odsustva“, javlja se zapažanje… Nije samo prolazna mašta.

Image by Drazen Zigic on Freepik
Image by Drazen Zigic on Freepik

Suočavamo se sa situacijom bez ghostinga!

Ako je raskid neizbežan, izbegavamo da to radimo na toksičan način! Dakle, nema više ghostinga (nestanka bez traga i glasa), mi se odlučujemo za iskrenu ličnu diskusiju i ako je moguće bez drame.

Pročitajte i ovo: Loše navike koje mogu da unište vaš odnos

„Čak i ako se čini da je lakše nestati bez davanja objašnjenja dok čekate da drugi razumeju, ovo nije za poštovanje“, objašnjava psiholog.

Image by Drazen Zigic on Freepik

Pozivamo profesionalca

Kada se ovi koraci prate, dolazi trenutak prihvatanja. Da biste to uradili, nije isključeno da potražite pomoć od profesionalca.

Pročitajte i ovo: Kako da završimo nezavršemo u bivšoj ljubavi i otvorimo vrata novom odnosu

„Radi se o žalovanju i svako tugovanje počinje prihvatanjem“, priseća se Džulijet Filips. Sam prolazak kroz ovu fazu može biti težak, a obraćanje profesionalcu će pomoći da „održimo najbolje i dobre trenutke. I ne doživljavajte ovo razdvajanje kao neuspeh, nemojte se osećati krivim, nemojte razmišljati.