Može biti teško da uočimo emotivno nedostupnu osobu ako ne znamo koje znake da tražimo. Naročito, u slučaju da naša želja za ulaskom u vezu sa tom osobom i privlačnost, koju osećamo prema njoj, pomućuje našu zdravu pamet i čistu svest.

Žana Korolija Foto: Aleksandra Ostojić Haljina: MATES
Žana Korolija
Foto: Aleksandra Ostojić
Haljina: MATES
Ponekad, jednostavno, ignorišemo sasvim jasne znake emotivno nedostupne osobe jer ‘ovog puta želimo da uspe’’ i jer je on ‘drugačiji od ostalih’’. Nalazimo nesuvisla opravdanja za njegovo očito ponašanje i sebe ubeđujemo u suprotno. A sve iz najbolje namere!

Sa druge strane, može da se desi da osoba, koja je emotivno nedostupna, pokazuje jaku želju da ostvari ozbiljnu emotivnu vezu, ali ne može to da realizuje u stvarnosti. Jednostavno, nije sposobna da ostvari duboku emotivnu vezu sa drugom osobom. Sve ostaje u domenu snova i nerealizovanih želja. Bi, ali je snaga malena.

Ne znači da osoba nije zainteresovana i da neće, već jednostavno, nije sposobna da to realizuje. Ne poseduje emotivni kapacitet koji se stvora nasleđem.

Problemi, kao i obično, potiču iz porodice i najranije dobi.

Fizičko-seksualna strana odnosa, zajedno sa inatelektualnom i duhovnom, može da bude savršeno usklađena sa drugom osobom, dok emotivna strana odnosa ostaje nerazvijena. Gotovo, beznačajna.

Vrlo verovatno, emotivno nedostupna osoba nije u stanju da se u potpunosti posveti drugoj osobi. U smislu, zavetuje i preda. I to ne samo na emotivnom nivou, već i na svim ostalim.

Sa druge strane, može da se desi da ima bujne izlive emocija i strasne seksualne doživljaje, što partnera može da dovede u zabludu i nedoumicu, da pomisli da se stvari odvijaju dobrim tokom i da će sve to na kraju biti u redu.

Izbegavaju intimna pitanja. Glume tajanstvenost o svom privatnom životu. Preferiraju veze na daljinu. Ne vole da daju odgovore na postavljena pitanja ili da se upuštaju u konfrontaciju bilo koje vrste.

Uzmiču, kada odnos počinje da se razvija. Potom, odbijaju se o zid, kao loptica-skočica i opet vraćaju nazad. Može da bude i silnije, ali to je prevara. Ne zavaravajte se! Samo na tren, privida radi.

Njima takav odnos odgovara više nego vama i ne vide da postoji ikakav problem. Nemate ekskluzivitet. Viđaju se sa više osoba, u isto vreme.

Retko se obavezuju za neki sledeći dogovor ili datum. Izbegavaju upoznavanje sa prijateljima i porodicom svog partnera. Ili obećaju, pa nešto iskrsne u poslednjem trenutku.

Na telefonske pozive najčešće ne odgovara. Radije pošalje famozni SMS ili čak mail, u nekom trenutku. Kao da poslovno sarađujemo!

Nepouzdani su i često otkazuju dogovor, u poslednjem trenutku.

Menjanje statusa na FB ne dolazi u obzir! Često nisu ni prisutni na bilo kojoj društvenoj mreži.

Može biti da je u vezi, ali nesrećnoj (!!!) ili nedavno rastavljen. Pređašnji odnos bio mu je vrlo traumatičan ili je imao gorak razvod. Mnogo je povređen (ne upadaj u zamku da mu vidaš rane!). I dalje se bori sa ljubavnim bolom. Nikako da se otkači od bivše partnerke. Ne da mu mira.

S vremena na vreme samo nestane, bez prethodne najave ili objašnjenja.

Može da bude nedosledan. Izjavi jedno, a onda uradi sasvim suprotnu stvar.

Obično je stalno negde miljama daleko, boreći se da održi fokus na trenutku sadašnjem. A kad je fokusiran, obično je to samo na sebe. Retko ima obzira prema tuđim osećanjima i potrebama. Za njega je saosećanje nepoznat pojam.

Odnos se odvija pod njegovim uslovima – kad, gde, šta, koliko. Sa takvom osobom imaš osećaj da ste u vezi samo seksa radi.

Odbija te ako se previše oduševljavaš ili emotivno otvaraš pred njim.

Pojednostavljeno, emotivno nedostupna osoba nije u stanju da dozvoli sebi da se prepusti ljubavnom zanosu i zaljubi u svog partnera.

Dok će, sa druge strane, da se trudi da partneru pruži lažni osećaj da je tu, uz njega, prisutan u vezi i da nosi deo odgovornosti na svojim plećima. Što, sasvim osnovano, partnera obično dovodi u lud-zbunjen odnos i stanje svesti.

Uprkos svemu, odnos sa emotivno nedostupnom osobom može da bude fenomenalan i opijajuće zanosan, ali samo na trenutke i sve dok ne tražite dubok emotivni odnos i stabilnu vezu.

Samo ako imate dovoljno strpljenja, svesni ste situacije u kojoj se nalazite, sa kim imate posla i šta možete od njega da očekujete. Ili, pak, niste svesni pa udarate glavom u zid beskonačno dugo, što je česta pojava.

Do emotivnog razmimoilaženja ove vrste dolazi samo kada se susretnu dva različita emotivna senzibiliteta i kapaciteta.

Emotivno nedostupna osoba može sasvim dobro da funkcioniše u stabilnoj vezi sa osobom iste vrste. Čak i da budu, naizgled, spolja, u vrlo skladnom braku. A iznutra, krš i emotivni lom, koga tolerišu oboje jer za bolje ne znaju, niti umeju.

Problem je što je to neraspletivo klupko, u koje dalje upliću svoju decu jer ih odgajaju na isti emotivno nedostupan način, kao što su i njh njihovi roditelji odgajali.

Pa tako dobijamo nepregledni niz novih generacija emotivnih invalida. Do prekida lanca može da dođe, ako osoba spozna da ima problem sa izražavanjem i prihvatanjem emocija i počne da radi na svom emotivnom isceljenju sa stručnim psihijatrom ili psihoterapeutom.

Proces je obično dug i bolan. Iz straha od suočavanja sa svojim duboko zatrpanim emotivnim teretom, retki su oni koji se usude na takav potez ili izdrže do kraja puta i dođu do isceljenja svog emotivnog bića.

Mada, ponekad mogu da budu i svesni svog problema pa će odmah reći – nisam ti ja za ozbiljnu vezu, na šta, iskreno, malo ko će da se osvrne i obrati pažnju.

Zapravo, to je tačka spoticanja i nastanka problema. Kad druga osoba emotivnu nedostupnost svog partnera vidi kao izazov i svoju šansu da ga promeni.

Vođeni idejom – ali ja sam drugačija, moj šarm je neodoljiv, promeniću ga ja. Malo sutra.

Zatvaraju oči pred njima, misleći da njihov partner igra igru hard-to-get i da će ga lako obrlatiti.

Takođe, poverenje je teško uspostaviti sa ovakvom osobom.

Uostalom, ako vam je rekao da nije za ozbiljnu vezu, ne možete ni da ga krivite za svoje slomljeno srce i izneverena očekivanja.

Važno je da napomenem da sve ovo nema nikakve veze sa muškarcima osobenim emotivnim povlačenjem u ‘pećinu’’, nakon početne ljubavne eksplozije u vezi.

To je nešto potpuno drugo i nije nepremostivo, samo je potrebno da im se da vremena da se prilagode i uhvate emotivni ritam.

Često se dešava da emotivno nedostupne osobe budu demonizovane, proglašene detinjastim i taktičarima, što ne mora uvek da bude istina jer šalju konfuzne poruke. Korak napred, dva koraka nazad. U jednom trenutku mogu da budu puni ljubavi i pažnje, a već u sledećem, vrlo hladni i distancirani, pa da vas dovede u situaciju da se pitate – da li je sa mnom sve u redu. U ovom slučaju, to ne mora da bude svesna manipulacija.

Ne treba da zaboravimo da samo zato što nisu kadri da se upuste u razvijanje emotivnog odnosa, ne znači da nisu zainteresovani za sve ostale privilegije koje on nosi.

Mogu da budu sjajno društvo, savršeni u seksualnom odnosu i da vam udeljuju najdivnije komplimente, koje ste ikada čuli. Skupljaju sve zvezde s neba, pretačući ih u pesme, pod Mesečinom, samo za vas. I da to zaista misle i osećaju!

Znam za slučaj da je kavaljer kupio zvezdu s neba i nadenuo joj ime svoje drage! Al’ na tome se završilo.

Jer kada dođe do dubljeg protoka emocija, jednosmerni ventil se zatvara. Nisu sposobni ni da prihvate niti da pruže dublje emocije i time ostvare bliskost.

Mada, emotivno nedosupnu osobu ne možete ni da krivite jer ona nema odakle da vam da više. Možda bi dete i htelo da ponese 100 kila, ali ne može. Kraj priče.