Svi želimo da izgledamo odlično posle mora te često pribegnemo onome da se previše sunčamo, posebno prvih par dana, da bismo što pre obukli one stvari koje ”stoje samo na crnu kožu”.

Mala škola šminkanja: Tamara Ćosić, Bring Out The Sparkle
Mala škola šminkanja: Tamara Ćosić, beauty edukator, Bring Out The Sparkle

Tu nastaje najveća greška jer što koža brže i više pocrni zapravo pretrpi veća oštećenja. Prvo sledeće što se desi je da se izgorela koža isperuta i boja ode kao da je nije ni bilo.

Da vam se to ne bi desilo (i ove godine), potrebno je preduzeti par koraka pre, tokom i nakon sunčanja.

Pre odlaska na more

Pripremite kožu kvalitetnim pilingom veče pre, najbolje nakog dužeg kupanja ili tuširanja. Skinite sve mrtve ćelije, posebno sa kolena i laktova gde je koža grublja, kao i na predelu oko nosa gde se koža najviše suši.

Nanesite hranljivu kremu – za lice je idealan pantenol krem, dok za telo možete izbrati bilo koje masnije i jače mleko i bogato se namazati pred spavanje.

Tokom letovanja

Pored svakodnevnog mazanja zaštitnog faktora, bilo bi dobro uneti i termalnu vodu ili aktivni kiseonik za dodatnu hidrataciju kože (nakon izlaska iz mora, naprskate lice i dekolte i kada se upije nanesete kremu.

Takođe, ukoliko nakon hidrantnog zaštitnog faktora nanesete prirodno ulje (maslinovo ili orahovo) dodatno ćete zaštititi kožu od isušivanja i napraviti masan film, kako so kožu ne bi dodatno isušivala i time sprečiti da se kasnije isperuta.

Negde na sredini letovanja uradite blagi piling lica i tela kako biste omogućili kremu da prodre u dublje slojeve kože pa se obilato namažite kremom – bolje više puta tanak sloj nego odjednom debeo sloj, koji će ostati na garderobi.

Dobro je da na lice nanesete hidrantnu masku koja čak ne mora biti kupovna već kiselo mleko pomešano sa kesicom vitamina C. Važno je da sutradan ne budete previše na suncu i da se dobro zaštitite.

Nakon letovanja

Ne bežite od pilinga, bar jednom u 10 dana. Koža odbaci onoliko mrtvih ćelija koliko joj je potrebno. Osim ako trljate previše jakim sredstvom, ne možete oguliti kožu i boju, samo ćete ubrzati proces koji bi koža svakako sama obavila. Piling će, zapravo, učiniti da koža ima blistaviji sjaj, a time će boja delovati intenzivnije. Ujedno ćete sprečiti ružno perutanje koje može ostaviti fleke na koži.

I ne zaboravite, hidratacija je ta koja će pomoći da koža ostane zdrava, blistava i da dugo zadrži boju, zato slobodno možete koristiti kremu i termalnu vodu ili aktivni kiseonik u velikim količinama.

Za kraj, imajte u vidu da se najbolja i najtrajnija boja dobija kada se ne sunčate previše i kada boravite na suncu do 11h i posle 17h, te će i pola sata nedeljno u tom periodu doprineti održavanju preplanule boje.