Osnova…

Kao što možete zamisliti, neophodno je održavati poštovanje u vezi. Štaviše, poštovanje je suštinski element za zdrav odnos, bilo u prijateljstvu, kao para ili kao porodice.

Međutim, uz uspone i padove života, ponekad i određene komplikovane periode, nije uvek lako održati poštovanje. Stoga vam nudimo mali podsetnik (bez ikakvog pritiska, ali shvatate o čemu pričamo.)

# 1 Ne govorite loše sa svojim partnerom u javnosti

Kako je izvestila zajednica psihologa, Psychologue.net, da biste zadržali poštovanje u vašoj vezi, preporučljivo je da ne govorite loše svom partneru pred drugima. Razlog? To može biti ponižavajuće i destabilizujuće. Ako imate nešto da kažete, sačekajte da vas bude dvoje.

# 2 Izmerite zadirkivanje

Zadirkivanje je dobro, ali to morate znati da izmerite. Pokušajte da ne prekoračite granicu koja bi mogla da povredi vašeg partnera.

# 3 Budite ljubazni prema greškama jedni drugih

Svi pravimo greške! A kada to uradimo, sigurno ne želimo da čujemo da nas neko podseća na to. Zar ne? Dakle, podržite svog partnera i slušajte.

# 4 Neka vaš partner izrazi svoje mišljenje

Poštovanje dolazi i kroz komunikaciju. Zato budite sigurni da dozvolite svom partneru da izrazi svoje mišljenje, a da ga ne prekidate.

# 5 Slušajte!

Da biste zadržali poštovanje u vezi, pokažite da iskreno slušate svog partnera. Aktivno i pažljivo slušanje je neophodno u paru. Slušajte i ono što nije izgovoreno.

# 6 Ponudite iskreno izvinjenje

Ovo može izgledati trivijalno, međutim, da biste održali zdrav odnos, preporučljivo je ponuditi iskreno izvinjenje u slučaju svađe/sukoba/nesporazuma. Komunikacija je ključ za jak i zdrav par.

# 7 Divite se svom značajnom drugom i govorite im to

Konačno, šta bi moglo biti podsticajnije od komplimenta vašeg partnera koji vam govori o svom ponosu? Dakle, ne zaboravite da se divite svom partneru i otvoreno mu kažete kako se osećate. Uvek je dobar osećaj.

Zapamtite da je poštovanje neophodno u vezi. Zbog toga je važno da razgovarate o poštovanju sa svojim partnerom od početka veze. Razlog? Tačke gledišta ponekad mogu biti različite. A poštovanje je čista ljubav.