Joga kao samopomoć

Srčani energetski centar, drugačije nazvan i srčana čakra ili Anahata čakra, podrazumeva širu regiju u telu nego što je samo srce. Kao četvrti od sedam osnovnih energetskih centara čoveka, srčana čakra smeštena je u samoj sredini ljudskog tela, posmatrajući duž kičme – u centru grudnog koša, pored srca.

Autorka teksta: Sanja Petković, psihoterapeut, joga instruktor, kreator holističkog terapijskog koncepta Spirit&Move Foto: Darko Bursać
Autorka teksta: Sanja Petković, psihoterapeut, joga instruktor, kreator holističkog terapijskog koncepta Spirit&Move
Foto: Darko Bursać

Fizički, ona podupire i stimuliše rad srca, pluća, mišića gornjeg dela tela: ramena, ruku i šaka. Svojim položajem povezuje i balansira materijalni, telesni svet čoveka (prva tri donja energetska centra, u karlici i stomaku) sa njegovim duhovnim, umnim svetom (gornja tri energetska centra, u vratu i glavi).

Kada je otvorena, osobi daje osećaj celovitosti, povezanosti sa sobom, povezanosti tela i uma. Ona balansira između naših emocija i logike, i između našeg stvarnog i našeg idealno zamišljenog.

Otvaranje srčanog energeskog centra jeste put ka slušanju unutrašnjeg glasa i pronalaženju načina da se sledi individualni unutrašnji poziv, koji kao rezultat daje osećaj smisla ličnom životu. Ovo je i najpopularnija čakra na kojoj se radi, jer je direktno povezana sa ljubavlju.

Anahata se može prevesti rečima poput: neisprekidano / kontinuirano, slobodno, nevezujuće, nepovredivo.

Element u prirodi koji joj odgovara je vazduh. Vazduh, kao i ljubav, je svuda oko nas i u nama, te se ovaj energetski centar, u duhovnom i psihološkom smislu, direktno odnosi na naše spiritualno razumevanje i doživljavanje ljubavi, na sposobnost saosećanja, kao i na osećanje povezanosti sa svime sa čime se susrećemo.

U Anahata čakri smešten je izvor čiste i duboke lične istine koju svaka osoba doživljava na sebi svojstven i neponovljiv način, te je teško može opisati samo rečima. Često se naziva i Sedištem individualne duše. Sve zeleno u prirodi odgovara stimulaciji ove regije, kao i konzumiranje tamno zelenog povrća i zelenih čajeva. Osnovna mantra (bidža mantra) srčane čakre je JAM (Yam) a na tonskoj skali odgovara joj nota F (fa).

Pored saosećanja (empatije) ona je odgovorna i za osećanje radosti i bezuslovne ljubavi.

Slobodan protok energije (otvorenost) srčane čakre, daje osobi osećanje pripadnosti, stalne okruženosti ljubavlju, povezanosti sa svetom oko sebe, kao i doživljaj poverenja.

Nasuprot tome, zatvoren srčani centar, donosi nam osećanje tuge, usamljenosti, nepripadnosti, zavisnosti. Kada je blokirana ili nedovoljno otvorena, ova regija ća dati brojne fizički manifestacije, poput:

– lošu cirkulaciju

– visok ili nizak krvni pritisak

– srčane smetnje

– plućne probleme (teškoće u disanju, bronhitisi, astma)

– probleme imunog sistema

– bolove u gornjem delu leđa

– promene, tenzije i bolove u ramenima, rukama, šakama.

U mentalnom i emotivnom smislu, pokazatelji smanjenog ili blokiranog prirodnog protoka energije kroz ovaj centar su :

– tuga

– depresija

– osećaj usamljenosti ili otuđenosti

– osećanje stida i nesigurnosti

– osećanje nedovoljne vrednosti ili mišljenje da ne zaslužujemo ljubav

– nepoverenje i sumnjičavost prema svakome ko nam daje ili pokazuje ljubav ili naklonost

– mišljenje da ćemo završiti povređeni u odnosima sa drugima

– nepraštanje ili teškoće u praštanju sebi i drugima

– sklonost ka osuđivanju

– manjak ili nekorišćenje sposobnosti empatije

– osećanje zavisnosti od drugih i kreiranje veza zasnovanih na delimičnoj ili potpunoj zavisnosti

– potreba da nas drugi prihvate i traženje od drugih potvrde i odobrenja za ono što jesmo i što radimo

– osećanja ljubomore i zavisnosti

– posesivnost

– sklonost manipulisanju emocijama

– često zauzimanje odbrambenog stava i zatvaranje pred drugima (iz straha da ćemo biti povređeni ili odbačeni)

– nesposobnost da se situacija ”pusti” jer nije išla u pravcu koji smo zamislili

– pridavanje negativnih namera drugima

– uslovljeno pokazivanje ljubavi, u smislu – samo ako se potvrđuje ono što očekujemo

– agresija ili pasivna agresija.

Uzroci ovakvog energetskog zatvaranja leže u blokiranju i potiskivanju osećanja koja smo mogli doživeti još u detinjstvu, kao neko traumatično ili bolno iskustvo, ili pak prošle nedelje kada smo doživeli neku neprijatnost na poslu ili u kući. Nepokazivanje emocija, tj. sebe u datom trenutku, dovodi do dizbalansa u prirodnom toku energije.

Nekoliko stvari podrazumeva zdrav protok energije kroz ovu telesno – umnu regiju:

  1. Iskazivanje osećanja (govorom, pisanjem, telom)
  2. Fokusiranje na sadašnji trenutak (na ono što trenutno mislimo, osećamo, radimo, čime prošlost i budućnost praktično ne postoje, sem kao naše mislene projekcije)
  3. Vežbanje prihvatanja (menjamo samo ono na šta možemo uticati, ostalo je u domenu našeg ”puštanja”)

Adekvatna telesna stimulacija Anahata regije, značajno doprinosi otvaranju i podsticanju ovoga centra. Joga, koja čoveka sagledava na celovit način (telo-um-duša; te kao da je deo svega što postoji) između ostalog podrzumeva i praktikovanje asana uz upravo ovakve postavke prema svetu oko sebe i u sebi : prihvatanje, bivanje u sadašnjem trenutku, autentično iskazivanje svoga bića.

Neke od joga asana (položaja) koje stimulišu rad srčanog energetskog centra su :

  1. Bhujangasana – položaj kobre
Sanja Petković, psihoterapeut, joga instruktor, kreator holistickog terapijskog koncepta Spirit&Move
Sanja Petković, psihoterapeut, joga instruktor, kreator holistickog terapijskog koncepta Spirit&Move

Ležeći na stomaku, postavite šake na zemlju u visini rebara ili pupka; laktove podignite ka plafonu, sastavite pete i opustite sedalne mišiće; podignite glavu i grudni koš, težeći da se oslanjate na snagu mišiča leđa, a što manje na potiskivanje šakama. Pored stimuacije srca, ova asana stimuliše i rad bubrega i dubinske mišiće leđa koji podupiru kičmu. Za nešto intenzivnije otvaranje grudnog koša, ruke se mogu odvojiti od poda, staviti iza leđa, sastaviti dlanove i preplesti prste, zategnuti laktove i pustiti da nas ruke povuku u nazad i time još malo otvore ramena i grudni koš (čime ulazimo u položaj kobre bez oslonca).

2. Ardha Bhujangasna – položaj Sfinge

2.ardha bhujangasana-polozaj sfinge

Veoma sličan prethodnom, samo što se pri podizanju, šake postavljaju na pod u visinu glave, a laktovi drže na zemlji uz telo. Nakon odizanja na podlaktice, laktove je potrebno pomeriti na napred, tako da dođu ispod ramena. Konstantno i umereno se odgurivati podlakticama i usmeravati grudni koš na napred.

3. Urdhva Mukha Svanasana – položaj psa koji gleda gore

3.urdhva mukha svanasana-pas koji gleda gore

Ležeći na stomaku, šake su postavljene ispod ramena, stopala su razdojena, a mišići sedalnog dela opušteni. Podignite gornji deo tela oslanjajući se na šake i dozirajte visinu u skladu sa svojim mogućnostima. Butine u početku mogu biti oslonjene na zemlju, a vremenom se i kolena odižu od poda. Ramena su otvorena i u tendenciji da ih konstantno širite i udaljavate od ušiju.

4. Setu Bandhasana – položaj malog mosta ili Urdhva Dhanurasana – položaj visokog mosta

4.setu bandhasana i urdhva dhanurasana

Ležeći na leđima, privucite pete ka sedalnom delu; šakama možete dohvatiti skočne zglobove ili pak na lakši način- samo postaviti ruke ispod leđa na pod, ispravljenih laktova i sastavljenih dlanova. Odići sedalni deo i zadržati stopala i kolena u širini kukova. Za tzv. veliki most, potrebno je iz ovog položaja malog mosta postaviti šake ispod ramena, odići se na teme glave, a potom zadržati oslonac samo na šakama i stopalima. Pri vraćanju, prvo spustiti teme glave na pod.

5. Ustrasana – položaj kamile

5.ustrasana-polozaj kamile

Stojeći na svojim potkolenicama, skupite kolena u širinu kukova i razdvojte stopala na istu tu širinu; opustite sedalnu regiju i aktivirajte stomak. Dovoljno je samo potiskivati kukove na napred dok šake držite na struku ili pozadi na donjem delu leđa. Gornji deo leđa će se postepeno izvijati, do trenutka kada budete komotni u tome da dohvatite svoja stopala. Za ovu asanu je potrebno vreme i ne treba je požurivati. U početku je sasvim dovoljno samo potiskivanje kukova na napred bez potrebe da se dohvate stopala.

6. Anjaneyasana – položaj mesečevog srpa

6.anjaneyasana-mesecev srp

U širokom iskoraku, prednju nogu savijemo u kolenu tako da se ono nalazi tačno iznad pete (peta se ne odiže od zemlje); zadnju nogu izvlačimo u nazad i puštamo je da se oslanja na svoju prednju stranu preko sredine čašice kolena na pod (za udobnost kolena, možete postaviti jastuk ili ćebence). Šakama se pridržavamo za zemlju i oslanjajući se i na njih, doziramo dubinu spuštanja kukova. Vodimo računa da otvorimo grudni koš na napred, kako bi se vremenom odvojili rukama od poda i krenuli u otvaranje gornjeg dela leđa. Dubina položaja se vremenom menja i treba je pažljivo i postepeno dozirati.

7. Camatkarasana – wild thing

7.camatkarasana

Spada u zahtevnije položaje i za nju je potrebno određeno iskustvo u vežabnju. U asanu se ulazi iz položaja psa koji gleda dole. Jednu nogu je potrebno podići ka plafonu, saviti je u kolenu i postepeno se otvarati grudima ka plafonu, tj. rotirati se tako da savijena noga teži da se spusti na zemlju iza naših leđa. Prilikom rotacije na unazad postepeno odvajamo ruku od poda. Kada nađemo oslonac na stopalu koje smo spustili iza sebe na zemlju, otvorimo celu ruku tako da se grudni koš okreće ka plafonu.

8. Matsyasana – položaj ribe

8.matsyasana-polozaj ribe

Ležeći na leđima, sastavite stopala i kolena, šakama obuhvatite bočnu stranu butina, laktovima pritisnite pod tako da vam se grudni koš odigne od poda, a teme glave se nasloni na podlogu. Jezikom pritisnite gornje nepce, kako biste smanjili lučenje pljuvačke. Položajem ruku, dozirate intenzitet položaja – one mogu ostati naslonjene na laktove, odvojene od poda tako što sastavljene dlanove postaviti u predeo srca, ili pak izdužite ruke iznad glave. Noge mogu biti i u položaju lotusa, čime se asana dodatno intenzivira.

9. Supta Baddha Konasana – položaj ležećeg ograničenog ugla

9.supta baddha konasana

Ležeći na leđima, privucite kolena na grudi, a zatim, razdvojte kolena i sastavite tabane dok polako spuštate stopala na zemlju. Sačekajte da se noge i karlica opuste u ovom položaju, tako da kolena vremenom sve više padaju ka podu. Ako doživljavate neprijatnost u kolenima ili kukovima, postavite jastuke ili ćebad ispod svakog kolena. Donji deo leđa, privlačite ka podlozi. Postavite jednu šaku na sredinu grudnog koša, a drugu na stomak. Zatvorite oči i dozvolite sebi da omekšate protok energije kroz srce. Svesno prizovite ljubav, saosećanje i radost u sebe, svoj život i sve što radite.