Ako ste trudni i imate preko 40 godina, onda ste jedna od 10 % sretnica, koje su uspele da ostvare trudnoću u ovim godinama.

Kao sto je poznato, posle 40 godina opada reproduktivni potencijal žena za 4%, po svakoj narednoj godini.

Prof. dr Sanja Sibinčić
Prof. dr Sanja Sibinčić, MEDICO S
Problem je u tome što se broj oocita sa godinama smanjuje, jer se svaka žena rodi sa određenim brojem oocita (300 000- 400 000, u fetalnom periodu), da bi do puberteta ostalo svega 10 % (30 000-40 000), koji će sa godinama nepovratno propasti, tako da ih je u dobi posle 40 godina veoma malo.

Drugi značajan problem je što se na ovako smanjenom broju oocita, usled različitih endogenih promena (hroničnih bolesti, stresa , iscrpljenosti), kao i egzogenih faktora (unos toksičnih materija, lekova i sl.), dešavaju aberantne promene, koje rezultiraju nepravilnim razvojem embriona. U 30 % slučajeva, to se završava spontanim pobačajem ili povećanim brojem anomalija kod ploda.

Prenatalni testovi (double i triple test), koji su skrining testovi za neke od najčešćih genetskih promena (Daunov sindrom, Klinefelterov ili Turnerov sindrom), pogodniji su za trudnice do 35 godina, jer su ovi testovi samo statistički pokazatelj.

Za sigurniju dijagnozu preporučuju se biopsija horionskih čupica, amniocenteza ili hordocenteza. S obzirom na to da su ovo invazivne metode, one nose i pojačan rizik od spontanih pobačaja.

U poslednje vreme su veoma popularni testovi koji dijagnostikuju neku od anomalija ploda ali putem krvi majke (nifty test, harmony i sl.). Ovakvi testovi su potpuno neinvazivni, ne nose rizik od spontanih pobačaja, a u visokom procentu sigurnosti daju rezultat.

Osim povećanog rizika za neku anomaliju kod beba, ove trudnoće nose povećan rizik i od:

  • Hipertenzije
  • Gestacijskog dijabetesa
  • Problema sa bubrezima
  • U trudnoći kod žena posle 40 godina, češće se javljaju i sledeci problemi:
  • Veći broj spontanih pobačaja i prevremenih porođaja
  • Veći procenat nisko usađenih posteljica (placenta praevia)
  • Veći procenat prevremenog odljubljivanja posteljice (abrupcije posteljice)
  • Deca su manje porođajne težine

Međutim, ima i dobrih stvari vezanih za trudnoću posle 40 godina.

Najnovija istraživanja pokazuju da žene, koje spontano ostvare trudnoću posle 40 godina, u proseku, duže žive od svojih vršnjakinja. Još uvek nije poznato da li tome doprinosi veća koncentracija estrogena koja se luči tokom trudnoće ili je sam Univerzum odlučio da nagradi ove hrabre trudnice.