Muškarci sa viškom telesne mase i žene optimalne težine, ukoliko ne unose dovoljne količine biljne hrane koja sadrži flavonoide, podložniji su raku debelog creva ili rektuma, upozoravaju holandski stručnjaci.

Povećanim unosom voća i povrća i pijenjem čaja i crnog vina, muškarci s viškom kilograma i žene normalne težine mogli bi donekle da se zaštite od raka debelog creva ili rektuma (zajednički naziv kolorektalni kancer), tvrde stručnjaci Mastrihtskog univerziteta u Holandiji.

Biljna hrana sadrži flavonoide, jedinjenja za koja se smatra da ometaju procese koji izazivaju rak, ističu holandski eksperti.

Mastrihtski tim je procenio unos specifičnih flavonoida među 120.852 muškaraca i žena starih od 55 do 69 godina, koji su učestvovali u temeljnoj studiji kojom je trebalo da se proceni veza između načina ishrane i raka.

Happy eating photo created by drobotdean - www.freepik.com
Foto by drobotdean – www.freepik.com

Tokom trinaest godina, među ovim ispitanicima od raka debelog creva ili rektuma obolela su 1.444 muškarca i 1.041 žena.

Izgledalo je da unos specifičnih flavonoida nije značajno uticao na rizik oboljevanja od pomenutih vrsta raka kada su istraživači razmatrali uticaj sledećih potencijalnih rizičnih faktora: starost, porodične istorije bolesti, pušenje, konzumiranje alkohola, fizičke aktivnosti, opšte navike u ishrani i, samo za ispitanice, uzimanje dopunskog estrogena.

Međutim, kada je u razmatranje uzeta i težina ispitanika, ispostavilo se da bi veći unos flavonoida mogao da ima izvesno zaštitno dejstvo od raka debelog creva ili rektuma kod podgrupe muškaraca s viškom kilograma i žena normalne težine.

Oni ispitanici koji su pripadali ovim podgrupama, a unose više flavonoida katehina i flavonola, bili su pod nešto manjim rizikom od raka debelog creva i rektuma od učesnika studije koji su unosili najmanje flavonoida.

Brojna istraživanja potvrđuju da su flavonoidi odličan prirodan izvor antizapaljenskih i antioksidantnih materija.

Baby photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Te materije su pigmenti koji određuju koje će boje biti cvetovi, plodovi i ponekada lišće biljaka.

Katehinima su bogati bobičasto voće, grožđe, crna čokolada, čaj, crno vino i neke mahunarke, dok flavonolima obiluju crni luk, kelj, jabuke, kruške, čaj, vino i voćni sokovi.

Zelena salata, crni luk, bosiljak, anis (seme), brusnica, kupus i spanać, samo su neke vrste biljaka koje mogu obezbediti dovoljno velike količine flavonoida iz svežih namirnica van sezone onih vrsta voća i povrća koje su bogatije ovim korisnim materijama.

Tim iz Mastrihta zalaže se za dalja istraživanja koja bi rasvetlila na koji način pomenuta jedinjenja smanjuju rizik od navedenih vrsta raka i na koji način telesna težina menja taj uticaj.