Muški princip, odnosno, težnja za moći, dobro se ilustruje kroz pokušaj kontrolisanja svih segmenata života, a samim tim i ljudi koji su nam bliski.

Neprestana trka za moći, u jednom trenutku, daje nam osećaj vrednosti i iluziju da mi upravljamo životom, ali dugoročno gledano, dovešće nas u stanje životnog gubitnika. Uvek će težnja za sve više moći, na kraju, dovesti do gubitka jedinog osećanja koje nam je suštinski bitno, a to je ljubav.

Zoran Opsenica
Zoran Opsenica

Šta se često dešava u partnerskom odnosu?

Da li ste razmišljale kako vas muškarci kontrolišu? Kako uspostavljaju moć nad vama?

Da li je to kroz ljubomoru, novac, nametanje osećaja krivice, strah, ponižavanje vaše ličnosti ili nametanje osećanja obaveze?

I na kraju ono što je najgnusnije – kroz fizičku pretnju i nasilje. Fizičko nasilje je jasno uočljivo, dok su sve ostale metode daleko suptilnije ali, takođe, ostavljaju dubok trag.

Pitanje za razmišljanje – šta mislite koja je ženska specijalnost?

Uopšte, svi oblici manipulacije imaju jednu, jedinu zajedničku tačku, a to je da se muškarac oseća dominantno nad vama.

Odakle ta potreba?

Svako ko koristi manipulaciju i ucenu, ima potrebu da nad vama sprovodi svoje želje i interese, a taj čin mu ujedno “gradi” osećanje sopstvene vrednosti. Manipulator nedostatak osećanja sopstvene vrednosti kompenzuje kroz razne igre kojima će osobe oko sebe ponižavati, ucenjivati i kontrolisati.

U velikoj većini slučajeva, iza tog osećanja prividne moći, krije se uplašena, nesigurna i svakako frustrirana osoba.

Verujem da će se mnogi ”moćni” muškarci nasmejati na ovu konstataciju, ali ima vremena, život će ih osvestiti.

Zašto to ranije niste videli?

Svi mi imamo ”slepe mrlje”, koje su posledica našeg vaspitanja, prvenstveno u porodici, a zatim u školi, društvu, putem medija. ”Slepe mrlje” su delovi naše ličnosti kojih nismo svesni. To su one osobine koje uopšte ne vidimo kod sebe. Baš su one kanali putem kojih nas je i najlakše izmanipulisati.

Vešt manipulator veoma uspešno barata našim ”prekidačima”. On uključuje naše nesvesne programe, izazivajući kod nas strah, krivicu, osećanje obaveze, tugu, bol, ljutnju. Upravo ono što bi trebalo da čini dobru vezu, potpuno otvaranje ka partneru i pokazivanje naših slabosti, pruža manipulatoru prostor za kontrolu i ucenjivanje.

Kad uvidite neku od ucena, budite svesni da ta osoba pokušava da sprovede neki svoj interes, verovatno bez suštinskog interesovanja za vas i vaša osećanja.

Kvalitetan partnerski odnos, koji bi trebalo da bude baziran na bliskosti, upravo otvara put ranjivosti vašem ”zlikovcu”. Ove slabosti emocionalni manipulatori vešto koriste.

Kako ćete prepoznati da ste u igri manipulisanja?

Obratite pažnju na osećanje zbunjenosti, pogubljenosti, dezorijentisanosti u odnosu, jer se upravo to dešava kad neko manipuliše vama.

Jako je teško sve ovo otkriti i izbaviti se iz te igre, zato što osoba koja vam to radi je ujedno ona koja vam je bitna i ne želite da je izgubite. Zato emocionalni manipulatori imaju toliko uspeha u tome. Zbog našeg načina vaspitanja i odnosa društva prema ženama mnoge žene uopšte nisu u stanju da prepoznaju manipulaciju u kojoj su već godinama.

Kvalitetna emotivna veza trebalo bi da bude ispunjena ljubavlju, saosećanjem, pažnjom, nežnostima, iskrenim razgovorima, sve u svemu, jednim konstantnim rastom bliskosti između partnera.

Ukoliko se prepoznajete u ovome, obratite pažnju na tip manipulatorske igre. Iz emotivnih ucena je veoma teško izaći, pogotovo što kad jedanput popustite i pristanete na igru, vaš partner će ih stalno koristiti i biće sve uspešniji u njima, a vi ćete se osećati sve lošije i lošije.

Kako god, ako ste sebe uhvatili u takvoj igri, trebalo bi dobro da razmislite zašto ste sa tim emocionalnim nasilnikom? Šta je to što vi dobijate sa ostajanjem u takvoj igri? Zašto vam odgovara uloga ucenjene i izmanipulisane osobe?

U svakom slučaju u takvoj vezi ima raznih tipova osećanja, ali ni jedno od njih nije prijatno i sigurno nije ljubav. A vi želite ljubav, zar ne?