Menopuza je jedna od ključnih tačaka u životu svake žene.

To je vreme kada žena preispituje svoj životni stil i pravi proaktivne promene u korist svog tela i stava po pitanju godina koje su pred njom.

young-woman-635249_1280Kao što možda već znate, početak menopauze je postepen i žene doživljavaju različite simptome u različitim periodima, dok neke nemaju apsolutno nikakve sipmptome. Mada je to zaista retko.

Boljim razumevanjem kako da upravljate različitim efektima koje menopauza ima na vaše telo i kožu, možete da sprečite da menopauza upravlja vama.

#1 Menopauza čini naše kosti krtijima

Gustina kostiju dramatično opada posle menopauze, tako da naše kosti postaju krte, osetljive, što povećava rizik od povreda i preloma, stanje poznato kao osteoporoza.

Šta možete da uradite?

Ishrana bogata kalcijumom, vitaminom D i proteinima najbolji je način da se spreči gubitak gustine kostiju. Iako se obično preporučuje da se u tom slučaju poveća unos mlečnih proizvoda, to je zabluda. Zeleniš, posebno kelj, losos, beli pasulj, pa čak i pomorandže su sjajan izvor potrebnih nutritiva.

#2 Postajemo podložne srčanim oboljenjima

Većina žena pretpostavlja da su kardiovaskularnim bolestima više podložni muškaraci, ali rizik oboljevanja žena od ove vrste oboljenja povećava se posle menopauze.

Šta možete da uradite?

Vežbanje je od suštinskog značaja za zdravo srce jer pomaže da stres, holesterol, krvni pritisak i dijabetes držimo pod kontrolom. Kao dodatni bonus, redovna fizička aktivnost je vezana za bolji san i poboljšava blagostanje kod žena u menopauzi.

#3 Teže gubimo na težini u menopauzi

Mnoge žene pogrešno veruju da hormonalne promene povezane sa menopauzom dovode do povećanja telesne težine. Dok je istina da žene počinju da imaju više problema sa gubljenjem telesne težine u godinama koje prethode menopauzi. Fluktuacija hormona izaziva da se masti akumuliraju oko abdomena, što povećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Šta možete da uradite?

Posvetite se zdravoj ishrani, kao vašem novom životnom stilu, što jeste ključ za prevenciju gojenja. Studije su pokazale da indeks niže telesne mase može da umanji i ublaži druge simptome menopauze, kao što su talasi vrućine i noćno znojenje. Nastojite da dobro izbalansirate ishranu koja treba da uključuje voće, povrće, proteine i ugljene hidrate, sa ograničenim mastima, šećerom i solju.

#4 Menopauza može da učini da izgledamo starije nego što jesmo

Godine življenja pre perioda menopauze ostavljaju trag na našoj koži u formi bora, grube teksture i gubitka elastičnosti kože. Nagli gubitak kolagena i lipida tokom i posle menopauze mogu da izazovu takve nagle promene u izgledu naše kože lica i tela, koje mogu da dovedu do nekih drugih, psiholoških problema, kao što je depresija i sl.

Šta možete da uradite?

Važno je da koristite proizvode za negu kože specijalno formulisane za potrebe žena u menopauzi. Odgovarajući proizvodi i sastojci mogu da pomognu u zaštiti od oštećenja i vidljivo poprave nastale promene na koži. Preporučujemo vam proizvode koji su bogati moćnim sastojcima protiv starenja, kao što su Omega masne kiseline i ekstrakti soje.

Takođe, svi kozmetički tretmani koji će ublažiti efekte menopauze i učiniti da izgledate, a potom i osećate bolje, sasvim su u redu i prihvatljivi. Šta god će da učini da se osećate dobro, srećno i zadovoljno sasvim je u redu, bez obzira na to šta vaša okolina misli ili kaže. Volite sebe! Jer tek ste na pola puta ulaskom u menopauzu! Zrela deonica života tek se odmotava. Stoga, kročite na pozornicu u najboljem izdanju i podignute glave. Ne dozvolite da vas bilo ko i šta spreči u tome.