Kolagen poboljšava zdravlje kože i kose i povećanje nivoa kolagena može pomoći vašoj koži da izgleda čvršće, poveća joj glatkoću i pomogne vašim ćelijama kože da se normalno obnavljaju i regenerišu.

Prema jednoj studiji, kolagen pomaže u suzbijanju efekata starenja kao što su opuštenija koža, više bora i manje elastičnosti.

Prve bore su znak da se u telu smanjuje proizvodnja kolagena.

Druge studije koje istražuju svojstva kolagena protiv starenja su otkrile da 2,5 do pet grama hidrolizata kolagena koji se koristi kod žena starosti 35 do 55 godina jednom dnevno tokom osam nedelja može značajno poboljšati elastičnost i vlažnost kože sa malo ili bez neželjenih efekata.

To ga čini jednim od najboljih dostupnih prirodnih sastojaka za negu kože. Prednosti kolagena takođe uključuju uticaj na smanjenje celulita i strija.

Kada izgubimo određenu količinu kolagena, naša vezivna tkiva (uključujući naše tetive i ligamente) počinju da se kreću sa manje lakoće, što dovodi do ukočenosti, otečenih zglobova i još problema pri kretanju.

Sa svojom glatkom strukturom poput gela koja pokriva i drži naše kosti zajedno, kolagen nam omogućava da sekrećemo se bez bolova.

Studija iz 2019. otkriva da je kolagen efikasan tretman za osteoartritis i druge bolove i poremećaje u zglobovima.

Image by Racool_studio on Freepik
Image by Racool_studio on Freepik

Zdravlje probavnog sistema

Studija objavljena u Međunarodnom časopisu medicinskih nauka otkrila je da ljudi sa osteoartritisom u zglobovima lečeni kolagenom tipa 2 pokazuju značajna poboljšanja u svakodnevnim aktivnostima, kao što su hodanje uz stepenice, penjanje ili spavanje, i opšte poboljšanje kvaliteta života.

Ako patite od stanja u kojem toksini mogu da prođu kroz digestivni trakt, kolagen može biti od velike pomoći. Pomaže u razgradnji proteina i umiruje sluznicu creva, popravlja oštećene ćelijske zidove.

Najveća digestivna korist od konzumiranja veće količine kolagena je ta što pomaže u formiranju vezivnog tkiva i stoga zatvara i leči zaštitnu oblogu gastrointestinalnog trakta.

Studije su otkrile da su kod pacijenata sa inflamatornom bolešću creva, koncentracije kolagena u serumu smanjene. Dodavanje peptida kolagena može pomoći u lečenju gastrointestinalnih simptoma i upale, uključujući sindrom refluks kiseline, Kronovu bolest i ulcerozni kolitis.

Povećanje količine kolagena zahvaljujući glicinu, može pomoći i u ubrzanju vašeg metabolizma i povećanju mišićne mase. Kada konzumirate kolagen, možete imati koristi i od dodatnog konzumiranja vitamina C kako biste osigurali da vaše telo može pretvoriti kolagen u upotrebljiv protein.

Istraživanja pokazuju da glicin takođe ima važnu ulogu u obe funkcije probavnog i centralnog nervnog sistema, a glicin pomaže u usporavanju efekata starenja poboljšavajući ulogu antioksidanata u telu.

Nokti, kosa i zubi

Nedostatak kolagena može biti kriv za slabe nokte. Protein kolagena je gradivni blok vaših noktiju, kose i zuba.

Studija objavljena u Journal of Investigative Dermatology, otkrila je da postoji veza između kolagena i regeneracije folikula dlake, što sugeriše da se kolagen može uključiti u terapiju protiv gubitka kose i za probleme kože.

Protein kolagena je gradivni blok vaših noktiju, kose i zuba.

S tim u vezi, jedna kontrolisana studija je zaključila da su odrasle žene koje su uzimale kolagen doživele poboljšanja u ukupnom volumenu kose, pokrivenosti skalpa i debljini kose nakon 90 dana. Dodatno poboljšanje nakon 180 dana uključivalo je sjaj kose, zadržavanje vlage u koži i glatkoću kože.

Image by LipikStockMedia on Freepik
Image by LipikStockMedia on Freepik.com

Zdravlje jetre i arterija

Ako želite da detoksikujete svoje telo od štetnih supstanci, poboljšate protok krvi i održite svoje srce mladim, kolagen je izuzetno koristan. To je zato što glicin pomaže da se smanji oštećenje jetre dok apsorbuje strane supstance, toksine ili alkohol. Upravo zato je već dobro poznato da je jedan od najlakših načina za čišćenje jetre – brza supa od kostiju.

Studije su čak otkrile da se glicin može koristiti za smanjenje oštećenja jetre izazvanih alkoholom i drugih oblika akutnih ili hroničnih oštećenja jetre.

Aminokiselina prolin pomaže zidovima vaših arterija da oslobode nagomilane masti u krvotoku, smanjujući masnoću u arterijama i minimizirajući nakupljanje masti. Prolin je potreban za popravku tkiva u zglobovima i arterijama – plus pomaže u kontroli krvnog pritiska.

Kao deo kolagena koji se nalazi u zglobovima, on štiti naša tela od efekata vibracija ili udara i pomaže nam da se zadržimo na dragocenoj hrskavici kako starimo.

Takođe je povezan sa prevencijom arterioskleroze (otvrdnjavanje arterija) jer pomaže našim arterijama da ostanu čiste i bez nakupljenih naslaga.

Pored toga, arginin pomaže u proizvodnji azotnog oksida, što omogućava bolju vazodilataciju – proširenje arterija i opuštanje mišićnih ćelija i krvnih sudova što omogućava bolju cirkulaciju.