Film „Zgodna žena“ iz 1990, u kome glavne uloge igraju Džulija Roberts i Ričard Gir, ubraja se u filmski klasik devedesetih.

Američka romansa sa elementima komedije, jedan od najpopularnijih filmova tog žanra ikada snimljenih. Za glavnu ulogu Robertsova je 1991. nominovana za „Zlatni globus“ i Oskara.

Romantična komedija je priča o bogatom biznismenu Edvardu (Ričard Gir), koji je unajmio prostitutku Vivijen (Džulija Roberts) kako bi mu pravila društvo na poslovnim sastancima i večerama. Tokom filma ovaj par se trudi da prevaziđe sve prepreke koje su posledica pripadanja različitim sferama društva. Džulija je tada stekla veliku popularnost publike i postala „američka draga“.

A moglo je da bude sasvim drugačije…

Džulija Roberts je dobila ulogu prostitutke Vivijan Vord.

A prvobitno je trebalo da to bude „oštar umetnički film“ sa „teškim“ završetkom. Međutim, „Dizni“ je na kraju otkupio prava za film od producentske kuće koja je bankrotiralaangažovao je reditelja Garija Maršala i prilagodio scenario.

Robertsova je morala da ide na audiciju za ulogu jer je reditelj želeo da vidi i druge glumice sa holivudske A-liste.

„Gari Maršal je došao, a zato što je sjajan čovek, smatrao je da bi bilo pošteno da me upozna, pošto sam zbog kraha produkcijske kuće izgubila mesto u filmu“, rekla je Džulija. Dodaje da je reditelja osvojila i dobila ulogu.

Bilo je predloga da uloge pripadnu Mišel Fajfer i Al Pačinu.

„Možda bi oni u glavnoj ulozi više odgovarali originalnom scenariju, koji nije imao srećan kraj, ali hemija između Džulije i Gira mogla je da se oseti i na ekranu, oni su par koji zrači“, rekao je scenarista filma.

Džulija je u velikoj meri bila zaslužna za uspeh filma i zato što je ubeđivala Ričarda Gira kada su se dogovarali u stanu reditelja Maršala u Njujorku.

„Da budem iskren, još nisam odlučio da li da glumim u ovom filmu. Ona je sedela preko puta mene i ubeđivala me, govorila mi da ćemo se upoznati i da smo savršeni za ovaj film“, rekao je Ričard Gir gostujući u jednoj emisiji.

Reditelj filma Geri Maršal se nadovezao: „Hemija imeđu Džulije i Gira u filmu je savršena, sve je pucalo od ljubavi, tada sam shvatio da publika neće hteti tužan kraj.

Zamerke publike

Posle početnog oduševljenja, publika je počela da negoduje, Edvard i Vivijan svojim ponašanjem krše kalifornijski zakon o prostituciji, blagonaklono se gleda na život bankara, njihovu pohlepu i način života.

Ričardu Giru je zbog toga bilo neprijatno. U intervjuu za australijski Ženski magazin istakao je da zato na film često i zaboravi.

U filmu su takvi momci dopadljivi što nije bilo u redu. Srećom, danas na to kritički gledamo. Tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka u filmu se pridavala prevelika važnost društvenom statusu. Smatram da je ljubav važnija od novca“, istakao je glumac.